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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether an institution of higher education located within a ci1y has the authori1y to allow its 
employees to operate utili1y vehicles on public highways within the institution's properly limits if the ci1y has 
not designated the highways for such use. 

Response 

It is my opinion that an institution of higher education within a ci1y may not allow its employees 
to operate utili1y vehicles on public highways within the institution's properly limits unless the ci1y has 
designated and posted the highways for such use following an appropriate review. 

Background 

You relate that there is a four-year institution of higher education located within the Ci1y of 
Lynchburg. Several public highways are located on the campus, and none of them have been designated by 
the ci1y for use by utili1y vehicles. The institution wishes to allow its employees to drive utili1y vehicles on 
these highways. Because the Ci1y and the institution have different interpretations of the applicable law, you 
seek guidance from this Office. 

Applicable Law and Discussion 

The operation of golf carts and utili1y vehicles on public hlghways is governed by the provisions of 
Article 13.1 of Chapter 8 of Title 46.2.1 Principles of statutory construction dictate that, while these 
provisions are to be to construed according to their plain meaning,2 they are not to be read in isolation, but 

1 VA. CODE ANN. §§ 46.2-916.1 through 46.2-916.3 (2014). For the applicable statutory defmitions of "golf cart," 
"utility vehicle," and "highway," see§ 46.2-100 (2014). 

2 "A principal rule of statutory interpretation is that courts will give statutory language its plain meaning." 
Davenport v. Little-Bowser, 269 Va. 546, 555, 611 S.E.2d 366, 371 (2005) (citing Jackson v. Fidelity & Deposit 
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rather are to be considered in para materia? 

The frrst principal statute is§ 46.2-916.1. It provides that "[n]o person shall operate a golf cart or 
utility vehicle on or over any public highway in the Commonwealth except as provided in this article [Article 
13.1, titled "Golf Cart and Utility Vehicle Operation"]." 

The next principal statute, which is also in Article13.1, is§ 46.2-916.2. With certain conditions, it 
allows "[t]he governing body of any county, city or town ... [to] authorize the operation of golf carts and 
utility vehicles on designated public highways within its boundaries . . . :"' It further emphasizes the 
necessity of local governmental approval by stating, "[n]o portion of the public highways may be 
designated for use by golf carts and utility vehicles unless the governing body of the county, city, or town 
in which that portion of the highway is located has reviewed and approved such highway usage."5 That 
review is to encompass the "speed, volume and character" of traffic on the highway and a determination 
that the operation of golf carts or utility vehicles is consistent with state and local transportation plans and 
the Commonwealth's Statewide Pedestrian Policy.6 If certain highways are designated by a locality for 
snch use, signage must be posted by the locality.' 

In enacting these provisions, the General Assembly clearly vested sole and exclusive authority to 
designate public highways for golf cart or utility vehicle usage with local governing bodies, and even then 
only subject to certain restrictions. One restriction relevant to this analysis is imposed by a third principal 
statute, § 46.2-916.3(A)(l), which provides that a locality is authorized to allow a golf cart or utility 
vehicle to be operated on a designated highway only where the posted speed is limit is 25 miles per hour 
or less.8 

A statutory exemption from the 25-miles-per-hour posted maximum speed limit on designated 
highways is set forth in § 46.2-916.3(B)(3). It provides that this maximum posted speed limit "shall not 
apply" to golf carts and utility vehicles being operated as necessary by employees of public or private 
two-year or four-year institutions of higher education where the public highway is within the property 
limits of such institution, provided the posted speed limit is 35 miles per hour or less.9 This exemption 
applies only "on designated public highways." It does not remove the requirement that a local governing 
body designate a public highway for golf cart and utility vehicle use before such use is legal. It merely 
changes the maximum permissible posted speed limit for such designated highways from 25 miles per hour 
to 35 miles per hour for public highways within the property limits of institutions of higher education, and 

Co., 269 Va. 303, 313,608 S.E.2d 901, 904 (2005)). 
3 "The general rule is that statotes may be considered as in pari materia when they relate to the same person or 

thing, the same class of persons or things or to the same subject or to closely connected subjects or objects. Statotes 
which have the same general or common purpose or are parts of the same general plan are also ordinarily considered 
as in pari materia." Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401,405, 100 S.E.2d 4, 7 (1957). 

4 Section 46.2-916.2(8). It is noteworthy that approval may be granted only by the governing body, not by any 
administrative official such as a city manager or a traffic engineer. 

5 Section 46.2-916.2(A). 
6 Section 46.2-916.2(8). 
7 Section 46.2-916.2(E). 
8 Other restrictions are that a driver must have in his possession a valid driver's license, and that the vehicles 

may be operated only between sunrise and sunset unless equipped with proper lights. Section 46.2-916.3(A)(3) and 
(5). 

9 Section 46.2-916.3(8)(3). 
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even then only when the golf cart or utility vehicle is being operated "as necessary by employees."10 If a 
highway has not been "designated" by the local governing body for such use, then this exemption does not 
apply, and neither employees of the institution nor anyone else may legally operate golf carts or utility 
vehicles on public highways there. 

In short, the exemption created by§ 46.2-916.3(B)(3) merely allows employee-operated utility 
vehicles to operate on highways within the campus of an institution of higher education with a higher 
posted speed limit than would otherwise be applicable, but it does not negate the clear statutory mandate 
of§ 46.2-916.2 that no utility vehicle be operated on any public highway unless the locality has first 
designated and posted the highway for such use. The three key statutes within Article 13.1, as discussed 
above, compel this conclusion both by their plain meaning and when they are considered in pari materia. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that an institution of higher education within a city may not allow 
its employees to operate utility vehicles on those portions of public highways that are within the 
institution's property limits unless the city has designated and posted the highways for such use following 
an appropriate review. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

M~<R. t--~ 
Mark R. Herring A 
Attorney General U 

10 ld. 




