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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You inquire regarding the authority of a circuit court clerk, under § 64.2-1302 of the Code of 
Virginia, to waive inventory and settlement filing requirements associated with the administration of a 
decedent's estate. You specifically ask whether heirs, beneficiaries, and creditors, in order to qualify for 
the filing waiver, all must have claims that exceed the value of an estate. You further ask what proof is 
required to show that a person has a claim that exceeds the value of the estate. 

Response 

It is my opinion that only the claims of a creditor seeking qualification for the filing waiver must 
exceed the value of the estate in order for the exemptions provided in § 64.2-1302 to apply. Further, it is 
my opinion that what constitutes sufficient proof of a claim exceeding the value of the estate is a matter 
within the discretion of the clerk. 

Applicable Law and Discussion 

Generally, as part of qualifying as a personal representative or other fiduciary responsible for the 
administration of a decedent's estate, the person seeking qualification must file an inventory of the 
decedent's assets1 and a settlement of the account.2 The General Assembly, however, has provided an 
exemption from these filing requirements for estates below a certain value. Specifically,§ 64.2-1302 of 
the Code of Virginia provides that 

When a decedent's personal estate passing by testate or intestate succession does not 
exceed $25,000 in value and an heir, beneficiary, or creditor whose claim exceeds the 
value of the estate seeks qualification, the clerk of the circuit court shall waive the 

1 See VA. CODE ANN.§ 64.2-1300 (2012). 
2 See§ 64.2-1206 (2012). 
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inventory under§ 64.2-1300 and the settlement under§ 64.2-1206. This section shall not 
apply if the decedent died owning any real estate over which the person seeking 
qualification would have the power of sale. l'l 

You first ask whether any named class of person seeking qualification, whether heir, beneficiary, 
or creditor, must have a claim that exceeds the value of the estate. A 1987 Opinion of this Office directly 
addresses this question4 That Opinion construed identical language contained in a predecessor statute to 
§ 64.2-1302. In interpreting the earlier statute, this Office stated that, "[w]hile the statute is ambiguous on 
its face, it must be afforded that interpretation which gives it a rational and sensible effect."5 The Opinion 
then reasons that, because neither an heir nor a beneficiary can claim more than the entire value of a 
decedent's estate, "the phrase 'whose claim exceeds the value of the estate' applies only to a creditor."6 I 
similarly conclude that the language cannot apply to heirs and beneficiaries. Moreover, although the 
provision at issue has been recodified since the issuance of the 1987 Opinion, the General Assembly 
otherwise has not amended the operative language to warrant a different conclusion.' Thus, for estates 
valued under $25,000, waiver of the inventory and settlement filing requirements is available to heirs and 
beneficiaries irrespective of the value of their share of the estate, but a creditor must have a claim that 
exceeds the value of the estate. 

You next ask what proof the creditor must present in order to establish that his claim exceeds the 
value of the estate.• The 1987 Opinion also provides guidance with respect to this inquiry. Although the 
Opinion discusses the proof required to establish that the estate, rather than a claim, does not exceed the 
statutory limit," the conclusions of the prior opinion are restated here. Because the statute does not direct 
what proof the creditor must offer, it is my opinion that such required evidence is a matter within the 
discretion of the clerk, and should consist of whatever is reasonable and credible under the 
circumstances.10 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that only a creditor seeking qualification must have a claim 
exceeding the value of the estate in order for the exemptions provided in§ 64.2-1302 to apply. Further, it 

3 Section 64.2-1302 (Supp. 2014) (emphasis added). 
4 J 987-88 Op. Va. Att'y Gen. 360 (construing former§ 26-12.3, predecessor statute to § 64.2-1302). 
5 Id at 360 (citing Whitlock v. Hawkins, 105 Va. 242,267, 53 S.E. 401, 409 (1906)). 
6 !d. 
7 "'The legislature is presumed to have had knowledge of the Attorney General's interpretation of the statutes, 

and its failure to make corrective amendments evinces legislative acquiescence in the Attorney General's view."' 
Beck v. Shelton, 267 Va. 482, 492, 593 S.E.2d 195, 200 (2004) (quoting Browning-Ferris, Inc. v. Commonwealth, 
225 Va. 157, 161-62, 300 S.E.2d 603, 605-06 (1983)). The only substantial change to the statute since the issuance 
of the prior Opinion is the value of the estate that triggers the waiver. Former§ 26-12.3 applied to estates valued at 
no more than $5,000. See 1987-88 Op. Va. Att'y Gen. 360. In 2014, the amount was raised from $15,000 to 
$25,000. 2014 Va. Acts ch. 532. 

8 Because I conclude that only a creditor can have a claim that exceeds the value of the estate, only a creditor 
would be required to provide proof that the claim actually exceeds the value of the estate. 

9 !987-88 Op. Va. Att'y Gen. at 361. 
10 See id (suggesting a sworn statement from an heir concerning the value of the estate may be acceptable as 

proof of the value of the estate). 
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is my opinion that what constitutes sufficient proof of a claim exceeding the value of the estate is a matter 
within the reasonable discretion of the clerk. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

M0!04. \R. l-~ 
Mark R. Herring jf 
Attorney General U 


