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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask, for purposes of the valuation of property for the taxation of tangible personal property and 
the taxation of machinery and tools, whether the terms "original cost" as used in § 58.l-3503(A)(I 7) and 
"original total capitalized cost" as used in § 58.1-3507(B) of the Code of Virginia mean the cost paid by the 
original purchaser of the property from the manufacturer, or the current owner's purchase price. 

Response 

It is my opinion that the terms "original cost" as used in § 58.1-3503(A)(l7) and "original total 
capitalized cost" as used in § 58.1-3507(8) mean the original cost paid by the original purchaser of the 
property from the manufacturer or dealer and not the price paid by the current owner. 

Background 

You advise that, for decades, the Hanover County Commissioner of Revenue has assessed a tax on 
machinery and tools located within the County by valuing the property at a percentage (I 0%) of the original 
cost paid by the original purchaser of the asset being taxed. A local manufacturer purchased machinery and 
tools, indisputably subject to this tax, in a bankruptcy sale in 2012. The question has arisen whether the 
"original total capitalized cost" of these assets, used to determine their fair market value for tax purposes, 
means the purchase price paid by the current owner, which in this case is the amount that the local 
manufacturer paid when it purchased the assets in a bankruptcy sale, or the price of the tools paid by the 
original purchaser of the property. 

Applicable Law and Discussion 

The Constitution of Virginia requires that "all taxes shall be uniform upon the same class of 
subjects"1 and all assessments of tangible personal property "shall be at their fair market value, to be 

1 VA. CONST. art. X, § I. 
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ascertained as prescribed by law."' Tangible personal property is segregated for and made subject to 
local taxation only, "and shall be assessed for local taxation in such manner and at such times as the 
General Assembly may prescribe by generallaw."3 

In determining the value of tangible personal property, the General Assembly has provided that 
such property, when used in a trade or business, unless otherwise specified, "shall be valued by means of 
a percentage or percentages of original cost.'"' Machinery and tools are further segregated as a separate 
class of tangible personal property,' and the General Assembly has prescribed that such property "shall be 
valued by means of depreciated cost or a percentage or percentages of original total capitalized cost 
excluding capitalized interest. "6 

Although the General Assembly has provided no definition for the terms "original cost" and 
"original total capitalized cost," the statutes establishing the method of valuation clearly refer simply to 
the "original" cost of the property. They do not use any language referencing the purchase price of the 
taxpayer. 

As a 2009 Opinion that similarly addresses the meaning of "original cost" in § 58.!-3503(A)(l7) 
states, "words in a statute are to be construed according to their ordinary meaning, given the context in 
which they are used."7 That Opinion concluded that the term "original cost" means "the acquisition cost 
of property from manufacturer or dealer, i.e., original cost paid by original purchaser of such property 
from manufacturer or dealer."8 Because the General Assembly has not amended this language since this 
Opinion was issued, 9 I affirm its conclusion that "original cost" means the "the cost paid by the original, 
or first, purchaser of such personal property[,]"10 and not the purchase price paid by a subsequent owner 
paying the tax. 

I similarly must conclude that the plain meaning of "original total capitalized cost" refers to the 
cost of the product when new. Reading the numerous subsections of§ 58.1-3503(A) as a whole further 
clarifies the proper interpretation of the terms "original cost" and "original total capitalized cost." There 
is a notable distinction between the term "original cost," used in subsections 4, 5, 10, II, 12, 13, 15, and 
17, and the term "original cost to the taxpayer," used in subsection 16.11 Had the General Assembly 
intended the term "original cost" or "original total capitalized cost" standing alone to mean the cost to the 

2 VA. CONST. art. X, § 2. 
3 VA. CONST. art. X, § 4. 
4 VA. CODE ANN. § 58.1-3503(A)(l7) (2013)(emphasis added). 
5 Section 58.2-3507(A) (2013). 
6 Section 58.1-3507(B) (emphasis added). 
7 Jd (quoting City ofVa. Beach v. Bd. of Supvrs., 246 Va. 233, 236, 435 S.E.2d 382, 384 (1993)). 
8 2009 Op. Va. Att'y Gen. 177, 178. 
9 "The legislature is presumed to have had knowledge of the Attorney General's interpretation of the statutes, 

and its failure to make corrective amendments evinces legislative acquiescence in the Attorney General's view." 
Beck v. Shelton, 267 Va. 482, 492, 593 S.E.2d 195, 200 (2004) (quoting Browning-Ferris, Inc. v. Commonwealth, 
225 Va. 157, 161-62,300 S.E.2d 603,605-06 (1983)). 

10 2009 Op. Va. Att'y Gen. at I 78. 
11 Section 58.1-3503(A) (emphasis added). 
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taxpayer/current owner of the assets, there would be no need to make such distinction elsewhere in the 
Code. 12 

Because "the practical construction given to a statute by public officials charged with its 
enforcement is entitled to great weight by the courts and in doubtful cases will be regarded as 
decisive[,]"13 it is significant that these conclusions are further supported by rulings of the Commissioner 
of the Department of Taxation. In a situation analogous to the circumstances leading to your inquiry, in 
which a company purchased assets at a bankruptcy sale and claimed their purchase price at the 
bankruptcy sale was the "original cost," the Tax Commissioner determined that a city's interpretation of 
original cost as the cost paid by the owner who first purchased the property was consistent with statutory 
requirements.14 In a subsequent opinion, the Tax Commissioner defined the term "original total 
capitalized cost" as "the purchase price of the owner that first purchased the machinery and tools, not the 
Taxpayer's cost."15 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the terms "original cost" as used in § 58.1-3503(A)(17) and 
"original total capitalized cost" as used in § 58.1-3507(8) mean the original cost paid by the original 
purchaser of the property from the manufacturer or dealer.16 

With kindest regards, I am 
Very truly yours, 

Mark R. Herring 
Attorney General 

12 When the legislature omits language from one statute that it has included in another, courts may not construe 
the former statute to include that language, as doing so would ignore "an unambiguous manifestation of a contrary 
intention" of the legislature. See Halifax Corp. v. Wachovia Bank, 268 Va. 641, 654, 604 S.E.2d 403,408 (2004). 

13 Commonwealth v. Appalachian Electric Power Co., 193 Va. 37,45-46,68 S.E.2d 122, 127 (1951). 
14 See Va. Tax Comm'r Priv. Ltr. Rul., Pub. Doc. 12-27 (Mar. 16, 2012), available at 

http://www .policy 1 ibrary.tax.virginia.gov/OTP/po 1 icy.nsf. 
15 See Va. Tax Comm'r Priv. Ltr. Rul., Pub. Doc. 13-20 (Feb. 15, 2013), available at 

http:/ /www.policy 1 ibrary .tax. virginia.gov /OTP/po 1 icy .nsf. 
16 I am mindful that this construction can lead the fair market value of property for purposes of the machinery 

and tools tax or the personal property tax to be significantly more than what the current owner/taxpayer paid for the 
property, as is evidenced by the bankruptcy sale at issue in your request. The fair market value of an asset generally 
might exceed the purchase price paid for that asset at bankruptcy or similar foreclosure sale. See City of 
Martinsville v. Commonwealth Blvd. Assocs., LLC, 268 Va. 697, 604 S.E.2d 69 (2004). This does not, however, 
necessarily lead to taxation based upon more than fair market value in violation of Article X, § 2 of the Constitution 
of Virginia. As the Supreme Court of Virginia has stated, 

The fair market value of property, as that term is here used means the price which it will bring when it is 
offered for sale by one who desires, but is not obliged, to sell it, and is bought by one who is under no 
necessity of having it. 

American Viscose Corp. v. Roanoke, 205 Va. 192, 194, 135 S.E.2d 795, 797 (1964) (citing § 169 of the 1902 
Constitution of Virginia, the predecessor to Art. X, § 2 of the 1971 Constitution). Thus, this construction of§§ 58.1-
3503(A) and 58.1-3507(8) is in accord with the constitutional requirements of uniformity and fair market value. 


