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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether the dual taxation of business tangible personal property by a county and a town 
is authorized by law .1 

Response 

It is my opinion that a county and a town concurrently may assess tangible personal property 
taxes on business property located within the boundaries of both governmental entities. 

Applicable Law aud Discussion 

Article X,§ 4 of the Constitution of Virginia provides that tangible personal property is subject to 
local taxation only, and "shall be assessed for local taxation in such manner and at such times as the 
General Assembly may prescribe by generallaw."2 The General Assembly, in § 58.1-3511 of the Code of 
Virginia, has provided that "[t]he situs for the assessment and taxation of tangible personal property ... 
shall in all cases be the county, district, town or city in which such property may be physically located on 
the tax day.'" Accordingly, counties and towns in Virginia implicitly are separately authorized to assess 
tangible personal property taxes in accord with the situs provisions of§ 58.1-3511. 

1 Because I answer this question in the affrrmative, there is no need to address your second question regarding 
which local government otherwise would be authorized to assess the applicable tax. 

2 See also VA. CODE ANN. § 58.1-3000(A) (20 13) (providing generally that all taxable tangible personal property 
is made subject to local taxation). 

3 I note that § 58.1-3511 also contains particularized provisions regarding the situs for the taxation of motor 
vehicles, travel trailers, boats, and airplanes. These specific provisions are omitted, as they are not directly relevant 
to your inquiry. 
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Because a town is not completely independent of its host county,' tangible personal property can 
be physically located in both a town and the surrounding county at the same time. Although a town 
possesses its own independent taxing authority/ property there remains subject to the taxing authority of 
the county in which it is located. It is settled in Virginia that both a county and a town may assess taxes 
on the same property located within both localities. As the Supreme Court of Virginia has held, "an 
incorporated town continues to be an integral part of the county, subject to the jurisdiction of ... county 
authorities and to taxation for general county purposes."6 The Court further has found that the 
constitutional requirement of uniformity of taxation "forbids [the] exemption from county taxes of 
property located in a town."' 

Prior opinions of this Office likewise have affirmed that "[p ]roperty located in an incorporated 
town within a county is subject to taxation by both the county and town,"8 and "[a] county and an 
incorporated town therein may each levy a tangible personal property tax on the same personal property 
located within the town."9 Accordingly, based on the weight of this authority, I conclude that both a 
county and a town may assess tangible personal property taxes on business property located within both 
localities. 

You question whether the use of the disjunctive "or'' in § 58.1-3511 serves to preclude such 
concurrent taxation. Section 58.1-3511 provides that "[t]he situs for the assessment and taxation of 
tangible personal property ... shall in all cases be the county, district, town or city in which such property 
may be physically located on the tax day."10 "Generally, phrases separated by a comma and the 
disjunctive 'or' are independent."" Nevertheless, "[w]henever it is necessary to effectuate the obvious 

4 Unlike cities, towns in Virginia do not exist independently of the counties in which they are located. See Cnty. 
of Brunswick v. Peebles & Purdy Co., 138 Va. 348, 358, 122 S.E. 424, 427 (1924) ("A city is entitled, under the 
provisions of article VI of the Constitution, to a separate goverrunent, and when incorporated is no part of the county 
for goverrunental purposes. But this is not true of a town. Its people and property are still subject to county 
goverrunent for county purposes."). 

5 See VA. CODE ANN.§ 15.2-1104 (2012) (providing a town general authority to assess taxes on "property, 
persons, and other subjects of taxation, which are not prohibited by law"). 

6 Nexsen v. Bd. ofSupvrs., 142 Va. 313,318, 128 S.E. 570,571 (1925). 
7 See 1970-71 Op. Va. Att'y Gen. 386, 386 (paraphrasing a key holding of Campbell v. Bryant, 104 Va. 509, 

515-16,52 S.E. 638,640 (1905)). With respect to the constitutional requirement of uniformity of taxation, Article 
X, § I of the Virginia Constitution provides generally that all taxes "shall be uniform upon the same class of subjects 
within the tertitoriallirnits of the authority levying the tax." 

8 2009 Op. Va. Att'y Gen. 164, 166; see 1970-71 Op. Va. Att'y Gen. at 386; 1969-70 Op. Va. Att'y Gen. 276, 
276. Although two of these opinions were issued prior to the 1972 amendmeut adding "town" to § 58.1-3511, the 
1972 amendment is not inconsistent with the underlying logic of the opinions. It merely corrected a legislative 
omission by which the earlier version of the statute could have been interpreted tu mean that towns have no taxing 
authority over personal property. 

9 1969-70 Op. Va. Att'y Gen. at 276; see also 1970-71 Op. Va. Att'y Gen. at 386 (concluding that residents of 
the Town of Middletuwn are subject to personal property taxes assessed by the Town as well as by Frederick 
County). 

10 Emphasis added. 
11 Lampkins v. Commonwealth, 44 Va. App. 709, 717, 607 S.E.2d 722, 726 (2005) (citing Smoot v. 

Commonwealth, 37 Va. App. 495,501,559 S.E.2d409, 412 (2002)). 
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intention of the legislature, disjunctive words may be construed as conjunctive, and vice versa."12 As 
noted above, our Supreme Court has held that residents of a town remain subject to taxation for general 
county purposes, and that the constitutional requirement of uniformity of property taxation requires 
county taxes to be assessed against property located in a town. This precedent predates the addition of 
"town" to the situs provision of§ 58.1-3511.13 "The General Assembly is presumed to be aware of the 
decisions of [the Supreme Court of Virginia) when enacting legislation."14 Accordingly, when the 
legislature included "town" in the list of entities authorized to impose a tax on tangible personal property, 
it did so knowing that the town constitutionally would not be permitted to be exempted from county 
taxation of the same property. Accordingly,§ 58.1-3511 cannot be read in the disjunctive, but it must be 
read so as to allow the imposition of tangible personal property taxes by both a county and a town.15 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a county and town concurrently may assess tangible personal 
property taxes on business tangible personal property located within their mutual boundaries. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

(VLcvJh \R_. f--\~CJL · 
Mark R. Herring 
Attorney General 

12 Indus. Dev. Auth. v. La France Cleaners & Laundry Corp., 216 Va. 277,280, 217 S.E.2d 879, 882 (1975) 
(alteration in original) (quoting S. E. Pub. Serv. Corp. v. Conunonwealth, 165 Va. 116, 122, 181 S.E. 448, 450 
(1935)). 

13 See 1972 Va. Acts ch. 185 (inserting the word "town" into the list of taxing entities of the disjunctive phrase 
found in the predecessor statute to§ 58.1-3511). The applicable cases were decided in 1905 and 1924, see supra 
notes 6 and 7. 

14 Watennan v. Halverson, 261 Va. 203,207, 540 S.E.2d 867,869 (2001). 

" In addition, as a comparison, I note that when the General Assembly has intended to limit the authority of 
counties and towns simultaneously to assess taxes not subject to the unifonnity requirement, it expressly has done 
so. For example, any county license tax assessed pursuant to § 58.1-3703 does not apply within the limits of a town 
located within such county if the town imposes a license tax on the same privilege. See§ 58.1-3711 (2013). 


