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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You inquire whether § 8.01-499 of the Code of Virginia mandates the collection of a commission 
from a sheriff's sale or whether a sheriff has discretion not to collect a commission. You also ask whether 
that section mandates what the sheriff is to do with the commission if and when it is collected. 

Response 

It is my opinion that, pursuant to § 8.01-499, a sheriff has discretion to collect or not collect a 
commission from a sheriff's sale. It is further my opinion that§ 15.2-1615 directs what the sheriff must 
do with the money should he receive a commission. 

Background 

You relate that sheriff's sales are rare in the County of Albemarle and that you have elected in the 
past to not collect a commission in order to allow the full amount of the sale to go to the judgment 
creditor. You further relate that the Commonwealth of Virginia Auditor of Public Accounts, Shenandoah 
Valley Region Team, interprets§ 8.01-499 as making collection of such commission mandatory. 

Applicable Law and Discussion 

Sheriffs are constitutional officers "whose duties and authority are controlled by statute."1 

Section 15.2-1609 of the Code of Virginia provides that "the sheriff shall exercise all the powers 
conferred and perform all the duties imposed upon sheriffs by general law." Except as limited by law, 

1 Keathley v. Vitale, 866 F. Supp. 272, 276 (E.D. Va. 1994) (citing Hilton v. Amburgey, 198 Va. 727, 96 S.E.2d 
151 (1957)); see also VA. CONST. art. VII,§ 4 ("The duties and compensation of such officers shall be prescribed by 
general law or special act."). 
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constitutional officers are "free to discharge [their] constitutional duties in a manner in which [they] deem 
most appropriate."2 

As a means of enforcing monetary judgments, Virginia law permits sheriffs to sell tangible 
property of a debtor when such property has been properly levied3 As part of this process, § 8.01-499 of 
the Code of Virginia provides the following: 

An officer receiving money under this chapter shall make return thereof forthwith to the 
court or the clerk's office of the court in which the judgment is entered. For failing to do 
so, the officer shall be liable as if he had acted under an order of such court. After 
deducting from such money a commission of I 0 percent and his necessary expenses and 
costs, including reasonable fees to sheriffs counsel, he shall pay the net proceeds, and he 
and his sureties and their representatives shall be liable therefor, in like manner as if the 
same had been made under a writ of fieri facias on the judgment. 

The plain language of the statute authorizes an officer to collect a ten percent commission from the 
money realized from a sale.4 No express language in the statute mandates collection of said commission. 
Rather, it authorizes collection of the commission and then directs what the sheriff should do with the 
remainder: "he shall pay the net proceeds ... in like manner as if .... "5 

The General Assembly knows how to express its intention.6 There is no explicit direction that the 
sheriff must charge the commission.' Moreover, even if the statute were to provide that the sheriff "shall" 
charge the commission, that would not necessitate a finding that the commission must be charged. As the 
Virginia Supreme Court has noted, 

the use of 'shall,' in a statute requiring action by a public official, is directory and not 
mandatory unless the statute manifests a contrary intent. As this Court explained in 
Commonwealth v. Rafferty, 241 Va. 319,402 S.E.2d 17 (1991), '[a] statute directing the 
mode of proceeding by public officers is to be deemed directory, and a precise 

2 1984-85 Op. Va. Att'y Gen. 284, 284. 
3 See VA. CODE ANN. §§ 8.01-466 through 8.01-505 (2012 & Supp. 2013) (establishing process for obtaining 

and enforcing a writ of execution). 
4 2003 Op. Va. Att'y Gen. 172, 173; 2001 Op. Att'y Gen. 20, 21. 
5 Section 8.01-499 (2012). Procedures respecting the payment of proceeds following execution of a writ of fieri 

facias are set forth at VA. CODE ANN. §§8.01-483 through 8.01-486 (2007). 
6 See, e.g., 2007 Op. Va. Att'y Gen. 133, 136 n.4. "We 'assume that the legislature chose, with care, the words 

it used when it enacted the relevant statute."' Alger v. Commonwealth, 267 Va. 255, 261, 590 S.E.2d 563, 556 
(2004) (quoting Barr v. Town & Country Props., Inc., 240 Va. 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 (I 990)). 

7 Compare§ 8.01-499 with VA. CODE ANN.§ 15.2-1609.3(A) (2012) (the latter providing in pertinent part that 
"[e]very sheriff, and every sheriffs deputy shall collect all fees and mileage allowances provided by Jaw for the 
services of such officer.") (emphasis added). A "commission" is not a "fee" under this section, for the statute later 
provides that, if a sheriff neither sells the property nor receives payment, he is not entitled to any commission but 
may still take a fee. Section 15.2-1609.3(C)-(D) (emphasis added); and see 1982-83 Op. Va. Att'y Gen. 260, 261. 
Rules of statutory consttuction dictate that "[w ]hen the General Assembly uses two different tenus in the same act, it 
is presumed to mean two different things." Forst v. Rockingham Poultry Mktg. Coop., Inc., 222 Va. 270, 278, 279 
S.E.2d 400, 404 (1981), quoted in Simon v. Forer, 265 Va. 483, 490, 578 S.E.2d 792, 796 (2003). Furthennore, 
although not specifically discussed, the difference between a commission and a fee repeatedly has been recognized 
in prior opinions: See 2001 Op. Va. Att'y Gen. 20, 21; 1997 Op. Va. Att'y Gen. 18, 19; 1962-63 Op. Va. Att'y Gen. 
101, 102. 
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compliance is not to be deemed essential to the validity of the proceedings, unless so 
declared by statute.' !d. at 324, 402 S.E.2d at 20 (quoting Nelms v. Vaughan, 84 Va. 696, 
699, 5 S.E. 704, 706 (1888)(citation omitted)).181 

Accordingly, I conclude that while§ 8.01-499 authorizes a sheriff to collect a ten percent commission, it 
does not require him to do so: 

With respect to your second question, § 8.01-499 does not address what must be done with a 
commission when a sheriff elects to collect it. Thus, the ten percent commission authorized by§ 8.01-
499 would fall within the broad scope of§ 15.2-1615, which provides that, "[a]ll money received by the 
sheriff shall be deposited intact and promptly with the county or city treasurer or Director of Finance."10 

That section's mandate is clearly stated and by its terms applies to all money received by the sheriff. 11 

Therefore, I conclude that a sheriff choosing to collect the commission deposit the funds with the county 
or city treasurer or Director of Finance. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that it is within a sheriffs discretion whether or not to collect a 
commission under§ 8.01-499. It is further my opinion that if a commission is collected, the sheriff must 
comply with§ 15.2-1615. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

8 Jamborsky v. Baskins, 247 Va. 506, 511,442 S.E.2d 636,638 (1994). 
9 This is consistent with a prior opinions of this Office, which noted in passing that a sheriff "may deduct" the 

commission referenced in§ 8.01-499. 2001 Op. Va. Att'y Gen. 20, 21; 1997 Op. Va. Att'y Gen. 18, 19. 
10 VA.CODEANN. § 15.2-1615(A)(2012). 
11 Section 15.2-1615(A) includes two exemptions to this requirement, however, they are inapplicable to your 

inquiry. 


