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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether a facility as defined in§ 15.2-2291 of the Code of Virginia shall be deemed 
to constitute a single family residence for zoning purposes only if all counselors and other staff persons 
who provide services to the residents are "resident," i.e., live at the facility. In other words, you ask 
whether § 15.2-2291 imposes a requirement that all counselors and other staff persons who might provide 
services to the residents reside at the facility in order for it to qualifY as a residential occupancy by a 
single family for zoning purposes. 

Response 

It is my opinion that § 15.2-2291 does not require all counselors and other staff persons to reside 
at a facility for individuals with mental illness, intellectual disability, or developmental disabilities to 
qualifY as a residential occupancy by a single family for zoning purposes. 

Background 

You indicate that York County has adopted a zoning code definition of "family" that incorporates 
the provisions of§ 15.2-2291.1 You further state that the York County Zoning Administrator has 
interpreted the relevant Code provisions "such that a facility which employs nonresident staff persons is 
not a single family dwelling for zoning purposes, and as such may be subject to a special use 
requirement." You indicate that, based on this interpretation, York County requires special use permits 

1 See COUNTY OF YORK, VA., § 24.1-104, available at http://www.yorkcounty.gov/Default.aspx?tabid=5951. I 
note, however, that this local definition of "family" differs to some extent from the wording of§ 15.2-2291(A). 
Nevertheless, because the terms of§ 15.2-2291(A) are mandatory as to localities, these linguistic differences are 
inapposite to the herein stated legal analysis and conclusions. See VA. CODE ANN. § 1-248 (20 11 ); and see Sinclair 
v. New Cingular Wireless PCS, LLC, 283 Va. 567, 576, 727 S.E.2d 40,46 (2012). 
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for facilities that intend to use non-resident staff. You relate that applicants for these permits have 
questioned the Zoning Administrator's opinion, prompting you to request that this Office opine on this 
matter. 

Applicable Law and Discussion 

Section 15.2-2291 (A) provides, in relevant part, that: 

Zoning ordinances for all purposes shall consider a residential facility in which no more 
than eight individuals with mental illness, intellectual disability, or development 
disabilities reside, with one or more resident counselors or other staff persons, as 
residential occupancy by a single family .... No conditions more restrictive than those 
imposed on residences occupied by persons related by blood, marriage, or adoption shall 
be imposed on such facility. 

"The primary objective in statutory construction is to ascertain and give effect to legislative 
intent,"2 and "[i]n constming statutes, courts should give the fullest possible effect to the legislative intent 
embodied in the entire statutory enactrnent."3 A court "must determine ... legislative intent by what the 
statute says and not by what [the court] think[s] it should have said.'"' Finally, "[w]hen the language of a 
statute is unambiguous, we are bound by the plain meaning of that language."' 

Virginia's zoning enabling legislation recognizes that localities may define what constitutes a single 
family residence6 Section 15.2-2291 (A) categorizes facilities meeting the criteria of the Code section as 
a single family residence for zoning purposes regardless of how a locality may otherwise define such a 
residence. When enacting § 15.2-2291, the plain language used indicates that the General Assembly 
intended to ensure that a locality's definition of a family would not preclnde the subject facilities in single 
family residential zoning districts, so long as at least one counselor or other staff person likewise resides 
at the facility.' Thus, by definition, and by plain construction of the statute, up to eight individuals with 
listed disabilities and any resident counselors or staff constitute a family for zoning purposes. 

The statute also clearly states that "[n]o conditions more restrictive than those imposed on 
residences occupied by persons related by blood, marriage, or adoption shall be imposed on such 

2 Conger v. Barrett, 280 Va. 627, 630, 702 S.E.2d 117 (2010) (quoting Tumer v. Commonwealth, 226 Va. 456, 
459,309 S.E.2d 337,338 (1983)). 

3 Va. Real Estate Bd. v. Clay, 9 Va. App. 152, !57, 384 S.E.2d 622,625 (1989). 
4 Commonwealth v. Amerson, 281 Va. 414, 421, 706 S.E.2d 879, 884 (2011) (quoting Virginian-Pilot Media 

Cos. v. Dow Jones & Co., 280 Va. 464,469,698 S.E.2d 900,902 (2010)). 
5 Cuccinelli v. Rector & Visitors of the Univ. of Va., 283 Va. 420, 425, 722 S.E.2d 626, 629 (2012) (quoting 

Kozmina v. Commonwealth, 281 Va. 347, 349, 706 S.E.2d 860, 862 (201 1)). 
6 See VA. CODE ANN.§ l5.2-2286(A)(5) and (14) (2012). 
7 I construe the phrase "with one or more resident counselors or other staff persons" as modifying both the term 

"counselors" and the term "staff persons" with the word "resident." "Generally, phrases separated by a comma and 
the disjunctive 'or' are independent." Lampkins v. Commonwealth, 44 Va. App. 709, 717, 607 S.E.2d 722, 726 
(2005) (citing Smoot v. Commonwealth, 37 Va. App. 495, 501, 559 S.E.2d 409, 412 (2002)). Nevertheless, in the 
quoted phrase no comma separates the terms "counselors" and "staff persons," so they may be construed together 
for matters of interpretation and the application of modifiers. See, e.g., Washington-Virginia Ry. Co. v. Fisher, 121 
Va. 229,234-35,92 S.E. 809, 811 (1917) (holding that the word "county" within the phrase "every county road or 
highway" modifies both the terms "road" and "highway"). 
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facility."' Although it could have done so, the General Assembly did not require that anyone who was to 
provide any form of services at the facility must also reside at the facility. Instead, the statute clearly and 
unambiguously requires that single family residences as defined by the statute be treated the same as all 
other single family residences. This mirrors the requirement of general zoning law that "zoning 
regulations shall be uniform for each class or kind of buildings and uses throughout each district."9 

Requirements not imposed on traditional single family residences cannot be imposed on those facilities 
included within the scope of§ 15.2-229l(A). 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 15.2-2291 of the Code of Virginia does not require all 
counselors and other staff persons to reside at a facility for individuals with mental illness, intellectual 
disability, or development disabilities in order for the facility to qualifY as a residential occupancy by a 
single family for zoning purposes. 

With kindest regards, I am 

8 Section 15.2-2291 (2012). 
9 Section 15.2-2282 (2012). 

K& 
Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attomey General 


