
COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Office of the Attorney General 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

The Honorable Randy C. Krantz 
Commonwealth's Attorney, Bedford County 
Post Office Box I 07 I 
Bedford, Virginia 24523 

Dear Mr. Krantz: 

January 17, 2013 

900 East Main Street 
Richmond, Virginia 23219 

804-786-2071 
FAX 804-786-1991 

Virginia Relay Services 
800-828-1120 

7-1-1 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether the owner of a company that manages short-term transient occupancy rentals 
of fewer than thirty days for a condominium complex is required to obtain a real estate broker's license 
before managing rentals of the condominium units. 

Response 

It is my opinion that a management company that manages short-term transient occupancy rentals 
of fewer than thirty days for a portion of the condominium units in a condominium must be licensed with 
the Virginia Real Estate Board and must employ a licensed real estate broker before renting or offering to 
rent those condominium units on behalf of the units' owners. 

Background 

You describe a condominium where the units are individually owned, often by absentee owners 
for rental and investment purposes, and rented to guests on a short-term basis of fewer than thirty days per 
guest. You note that a management company has entered into a separate transient occupancy management 
agreement with each condominium unit owner desiring its services to solicit and book short-term 
occupancies, maintain a reservation system, and accept occupancy payments on behalf of the unit owner. 
The management company provides its services from the condominium's lobby, which itself is a unit 
within the condominium, and the management company leases the lobby from the owner of the lobby 
unit. The company does not otherwise lease any of the units from their owners. You relate that the 
management company has obtained a license from the Virginia Depmiment of Health to operate a hotel 
on the premises. You indicate that Bedford County considers the condominium facility to resemble a 
hotel and requires the management company to collect transient occupancy taxes for each short-term 
rental. 
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Applicable Law and Discussion 

Under Virginia law, a real estate broker is "any person or business entity . . . who, for 
compensation or valuable consideration (i) sells or offers for sale ... or (ii) leases or offers to lease, or 
rents or offers for rent, any real estate or the improvements thereon for others." 1 Notably, the Code of 
Virginia does not create a distinction between "renting" generally and "short-term" or "transient" rentals 
for the purposes of real estate broker licenses. Further, "[ o )ne act for compensation or valuable 
consideration of .. . renting, or offering to rent real estate, except as specifically excepted in § 54.1-2103, 
shall constitute the person ... a real estate broker or real estate salesperson."2 "[T]o protect the public 
from the fraud, misrepresentation and imposition of dishonest and incompetent persons,"3 no individual 
or corporation may perform such services without being licensed as required by the Virginia Real Estate 
Board.4 

There are several exemptions to the licensing requirement.5 Pertinent to your inquiry, a hotel may 
avail itself of the exemption provided for those "who as owner or lessor perform any [brokerage service] 
with reference to property owned or leased by them, where the acts are performed in the regular course of 
or incident to the management of the property and the investment therein[.)"6 Hotels in the 
Commonwealth are licensed separately by the State Board of Health,7 which defines as a "hotel" those 
establishments that offer transient lodging consisting of two or more lodging units.8 Critically, because a 
hotel license must be issued to the owner or lessee of the hotel, only the common owner or common 
lessee of multiple lodging units may be issued a license to operate a hotel. 9 Thus, typically the owner of a 
hotel and its employees are exempt from having a real estate broker's license before renting lodging units 
in the hotel. 

In contrast, in the scenario you describe, the condominium units are individually owned and not 
owned or leased collectively by the management company. Because no combination of multiple units 
will have a common owner, there will be no ability to obtain a hotel license. Based on the facts presented, 
the management company and its employees would not qualify for any of the enumerated exemptions 
from licensure set forth in § 54.1-2103. The management company and its employees, if not employees of 

1 VA. CODE ANN. § 54.1-2100 (2009). 
2 Section 54.1-2107 (2009). 
3 See Massie v. Dudley, 173 Va. 42, 55, 3 S.E.2d 176, 181 (1939) (disallowing a claim for a commission on the 

sale of real property because the claimant did not have a real estate broker's license at the time he assisted a prope1ty 
owner with negotiating the sale of his farm to the United States government). 

4 Section 54.1-2106.1 (Supp. 20 12). To engage in these services willfully without a proper license constitutes a 
Class 1 misdemeanor. Section 54.1-111 (A) (2009). 

5 Section 54.1-2013. 
6 See § 54.1-21 03(A)(l) (2009). 
7 See§ 35.1-18 (2011) ("No person shall own, establish, conduct, maintain, manage, or operate any hotel ... in 

this Commonwealth unless the hotel . . . is licensed as provided in this chapter. The license shall be in the name of 
the owner or lessee. No license issued hereunder shall be assignable or transferable.") 

8 See 12 VA. ADMIN. CODE § 5-431-10 ('"Hotel' means any establishment offering to the public for 
compensation transitory lodging or sleeping accommodations, overnight or otherwise, including but not limited to 
facilities known by varying nomenclatures or designations as hotels, motels, travel lodges, tourist homes, or hostels 
and similar facilities by whatever name called that consist of two or more lodging units.") 

9 See§ 35.1-18. 
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the individual unit owners,10 therefore will not be exempt from the Virginia Real Estate Board's licensing 
· II requirements. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a management company that manages short-term transient 
occupancy rentals of fewer than thirty days for a portion of the condominium units in a condominium 
must be licensed with the Virginia Real Estate Board and must employ a licensed real estate broker before 
renting or offering to rent those condominium units on behalf of the units ' owners. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

& (ine~~i, II 
Attorney General 

10 I note that under certain circumstances, should the management company acquire the proper license, its 
employees may be able to be exempted under§ 54.1 -213(C), provided its requirements are satisfied. 

11 Prior opinions of this Office have concluded that the requirement to be licensed as a real estate broker or real 
estate salesperson applies in a variety of contexts. See 1989 Op. Va. Att'y Gen. 287, 288 (a home builder's referral 
incentive program giving a home purchaser a monetary credit toward settlement or a dinner or ski weekend in return 
for the buyer referring another person to purchase from the home builder would constitute activity that would 
require the referring party to be licensed); 1973-74 Op. Va. Att'y Gen. 287, 288 (a "home-finding" business serving 
as a liaison between a prospective lessee or buyer and the lessor or seller of a home must be licensed even if the 
business operates through brokers or other sales agents). 


