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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You inquire whether a corporation claiming to be a subsidiary of a Class I railroad that operates a 
transloading facility qualifies for the local business license tax exemption provided by§ 58.1-3703(C)(l). 
You further ask whether the corporation is eligible for the real and tangible personal property tax rate 
provided by§ 58.1-2607. 

Response 

It is my opinion that the exemption afforded under§ 58.1-3703(C)(l) does not apply to the 
subsidiary of a Class I railroad that operates a trans loading facility unless it was certified by the Interstate 
Commerce Commission (ICC) during that agency's existence or is registered with the Surface 
Transportation Board (STB) for insurance purposes. It is further my opinion that the application of 
§ 58.1-2607 depends on who owns the real and tangible property being taxed. 1 

Background 

You relate that there is a corporation with a terminal in your county operating a rail-to-track 
transloading network that includes off-loading, storing and re-loading products for other commercial 
customers between railcars, containers and trucks. According to the corporation's website, the 
corporation is a subsidiary of a Class I railroad, but the subsidiary is a separate and distinct company. 
The same website offers the corporation's transloading services for businesses that do not have direct rail 
connections. The State Corporation Commission lists the subsidiary corporation as a separate entity in its 
records, which indicate that it is a Delaware corporation. 

1 My response provides an analysis of the law; however, whether an exemption applies in any specific 
circumstance is a factual determination to be made by the Commissioner of the Revenue. See 1984-85 Op. Va. 
Att'y Gen. 334. 
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Applicable Law and Discussion 

Section 58.1-3703(C)(l) expressly prohibits localities from imposing a license fee or levying any 
license tax 

On any public service corporation or any motor carrier, common carrier, or other carrier 
of passengers or property formerly certified by the Interstate Commerce Commission or 
presently registered for insurance purposes with the Surface Transportation Board of the 
United States Department of Transportation, Federal Highway Administration, except as 
provided in § 58.1-3731 1' 1 or as permitted by other provisions of law PI 

Thus, whether the corporation is exempt from local license taxation depends on whether it falls within 
any of the enumerated categories in§ 58.1-3703(C)(l). 

The corporation qualifies for the exemption if it can be deemed a "public service corporation." 
"Public service corporation" is not defined within Title 58.1; however, reliance on the definition of 
"public service corporation" in § 56-1 is appropriate, because Title 56 establishes the regulato7 powers 
and duties of the State Corporation Commission for public service companies and corporations. Section 
56-1 provides that "[t]he words 'public service corporation' or 'public service company' shall include ... 
all persons authorized to transport passengers or property as a common carrier."' '"Person' includes 
individuals, partnerships, limited liability companies and corporations."' Based upon the facts that you 
provide, it does not appear that a corporation operating a rail-to-track transloading network that includes 
off-loading, storing and re-loading products for other commercial customers between railcars, containers 
and trucks would fall within the definition of public service corporation. However,§ 58.1-3703(C)(l) 
also provides an exemption for the corporation if it was certified by the ICC or is presently registered for 
insurance purposes with the STB. That information is not before me and I offer no opinion on whether 
the exemption would apply based on an existing ICC Certificate or current registration with the STB for 
msurance purposes. 

You also ask whether the real and business tangible property tax provisions of§ 58.1-2607 of the 
Code of Virginia apply to the corporation. Section 58.1-2607 provides: 

A. Notwithstanding the provisions of§§ 58.1-2604 and 58.1-2606, and beginning with 
assessments initially effective January I, 1980, all assessments of real estate and tangible 
personal property of railroads shall be made by application of the local assessment ratio 
prevailing in such taxing district for other real estate as determined or published by the 
Department [of Taxation] except that land and non carrier property shall be assessed as 
provided in§ 58.1-2609. 

2 Section 58.1-3731 concerns certain public service companies, including telephone and telegraph companies, 
water companies, and heat, light and power companies, but does not relate to railroads or trans loading companies. 

3 I find no other applicable provisions of law that may be relevant to the response to your inquiries. 
4 

2003 Op. Va.Att'y Gen. 164, 165. 
5 A common carrier is one that "'undertakes for hire to transport persons or commodities from place to place, 

offering his services to all ... [who] choose to employ him and pay his charges." Brege! v. Busch Entertainment 
Corp., 248 Va. 175, 177, 444 S.E.2d 718, 719 (1994) (quoting Carlton v. Bondar, 118 Va. 521, 526, 88 S.E. 174, 
!76 (1916) (quoting Black's Law Dictionary) and Riggsby v. Tritton, 143 Va. 903, 906, 129 S.E. 493 (1925)). 
Based upon the information you provide, and that gleaned from the corporation's website, it does not appear that the 
corporation would meet this traditional defmition of a common carrier. 

6 VA. CODE ANN.§ 56-I (2012). 
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B. The real estate and tangible personal property (other than the rolling stock) of every 
railway company, but not its franchise, shall be assessed on the valuation fixed by the 
Department and shall be taxed by a county, city, town, and magisterial district at the real 
estate tax rate applicable in such respective locality. 

Whether a particular piece of real or tangible personal property is property of a railroad or railway 
company necessarily must be determined on a property-by-property basis. In order for real and tangible 
personal property to be assessed and taxed pursuant to § 58.1-2607, such property must be owned by a 
railroad or a railway company.' The facts presented in your request do not discuss specific property or 
identifY its ownership. I am therefore unable to opine on the application of§ 58.!-2607 on any pmticular 
piece of real or tangible personal property. 8 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the exemption afforded under§ 58.1-3703(C)(l) does not 
apply to the subsidiary of a Class I railroad that operates a trm1sloading facility unless it was certified by 
the ICC during that agency's existence or is registered with the STB for insurance purposes. It is further 
my opinion that the application of§ 58.1-2607 depends on who owns the real and tangible property being 
taxed. 

With kindest regards, I am 

7 It cannot be assumed that the property on which the subsidiary operates its terminal is owned by the subsidiary. 
Additionally, your request is unclear as to what particular real and personal property is at issue. 

8 The Attorney General "refrain[s] from commenting on matters that would require additional facts[.]" 2010 Op. 
Va. Att'y Gen. 56, 58. 


