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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You present several questions regarding funds generated from inmate telephone accounts in local 
correctional institutions. You first inquire whether such funds may be considered property of the sheriff's 
office and therefore must be reallocated back into the sheriff's office budget when those monies are 
received by the city treasurer and then deposited into the city's general fund. You also ask whether these 
funds may be maintained by the sheriff's office in a separate fund that is not processed through the 
treasurer's office. Finally, you ask whether the funds are still considered pmt of the city's general fund if 
they are electronically deposited into an investment account at the treasurer's office without first being 
deposited into the city's general fund. 

Response 

It is my opinion that Virginia law does not require the funds generated from inmate telephone 
commissions that are received by the treasurer and deposited into the city's funds to be reallocated back 
to the sheriff's office to be used within the facility for the benefit of the inmates. Further, it is my opinion 
that the sheriff's office may not establish and maintain a separate fund for such commissions. Finally, it 
is my opinion that the account into which the treasurer initially deposits the funds is irrelevant; they 
remain allocable to city. 

Applicable Law and Discussion 

Sheriffs and treasurers are constitutional officers whose authority and duties "shall be prescribed 
by general law or special act."1 Virginia follows the Dillon rule of strict construction, which dictates that 
local governing bodies have only those powers that are expressly granted, those that are necessarily or 

1 VA. CON ST. art. VII, § 4. 
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fairly implied from expressly granted powers, and those that are essential and indispensible? The Dillon 
rule applies to constitutional officers,3 so that their power and responsibilities also are limited by statute. 

With respect to your first question, § 53.1-127.1 authorizes the establishment of stores or 
commissaries in local correctional facilities. This statute also delineates the manner in which the 
proceeds from the operation of such stores are to be used. It additionally classifies both these monies and 
those generated from inmate telephone services as "public funds." Specifically, § 53.1-127.1 expressly 
provides: 

Each sheriff who operates a correctional facility is authorized to provide for the 
establishment and operation of a store or commissary to deal in such articles as he deems 
proper. The net profits from the operation of such store shall be used within the facility 
for educational, recreational or other purposes for the benefit of the inmates as may be 
prescribed by the sheriff. The sheriff shall be the purchasing agent in all matters 
involving the commissary and nonappropriated funds received from inmates. The funds 
from such operation of a store or commissary and from the inmate telephone services 
account shall be considered public funds. 

In construing a statute, we must "ascertain and give effect to the intention of the legislature [and] 
that intention must be gathered from the words used."4 Although§ 53.1-127.1 refers to telephone service 
accounts, the sentence that references such accounts concerns only their treatment as public funds. This 
language does not expressly allocate the funds for correctional facility use. Rather, the portion of the 
statute dedicating any monies to such use references only "the net profits from the operation of such 
store[,]" with "such store" referring back to the store or commissary a sheriff may choose to operate. 
That the store or commissary authorized by § 53.1-127.1 is distinct from telephone services is clear from 
the General Assembly's decision to name them separately in the final sentence. I therefore conclude that, 
because the operable language does not include inmate telephone services accounts, funds derived from 
such accounts are not imputable to the sheriff.5 Thus, absent an agreement between the sheriffs office 
and the locality, such monies remain within the purview ofthe locality, to be appropriated as the locality 
deems appropriate. 

Turning to your second question,§ 15.2-1615(A) expressly provides that "[a]ll money received 
by the sheriff shall be deposited intact and promptly with the county or city treasurer or Director of 
Finance[.]" This section authorizes a separate account maintained by the sheriff only for 

(i) funds collected for or on account of the Commonwealth or any locality or person 
pursuant to an order of the court and fees as provided by law and (ii) funds held in trust 
for prisoners held in local correctional facilities, in accordance with procedures 
established by the Board of Corrections pursuant to § 53.1-68. 

2 Arlington Cnty. v. White, 259 Va. 708, 712, 528 S.E.2d 706, 708 (2000) (quoting City of Va. Beach v. Hay, 
258 Va. 217,221,518 S.E.2d 314,316 (1999)). 

3 See, e.g., 2009 Op. Va. Att' y Gen. 170, 171. 
4 Watkins v. Hall, 161 Va. 924,930, 172 S.E. 445,447 (1934). 
5 The maxim "expressio unius est exclusio alterius" applies here: the mention of one thing in a statute implies 

the exclusion of another. See Smith Mountain Lake Yacht Club, Inc. v. Ramaker, 261 Va. 240, 246, 542 S.E.2d 
392, 395 (2001); Turner v. Wexler, 244 Va. 124, 127, 418 S.E.2d 886, 887 (1992). 
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As discussed above, funds generated from the inmate telephone commissions are not reserved for use by 
the sheriff to benefit inmates. Moreover, the funds otherwise do not fall within these exceptions. Thus, 
the sheriff may not establish or maintain a separate account for the funds generated from the inmate 
telephone commissions; rather, pursuant to § 15 .2-1615(A), the sheriff must promptly deposit the funds 
with the city treasurer.6 

Moreover, and in response to your third question, § 58.1-3127(A) directs the treasurer to collect 
the "amounts payable into the treasury of the political subdivision of the Commonwealth served by the 
treasurer." Upon receipt, the " treasurer shall account for and pay over the revenue received in the manner 
provided by law."7 In general, provided public funds are properly accounted for and distributed, the 
manner in which they are deposited is irrelevant.8 Thus, funds properly attributed to the sheriffs office, 
regardless of whether they are initially deposited in the city's general fund account or a separate 
investment account, electronically or otherwise, remain within the purview of the sheriffs office. 
Nonetheless, as discussed above, the inmate telephone commissions are monies appropriately payable to 
the locality, not the sheriffs office. I therefore conclude that such funds must be submitted to the 
treasurer for depositing. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that Virginia Ia~ does not require the funds generated from inmate 
telephone commissions that are received by the treasurer and deposited into the city' s funds to be 
reallocated back to the sheriffs office to be used within the facility for the benefit of the inmates. 
Further, it is my opinion that the sheriffs office may not establish and maintain a separate fund for such 
commissions. Finally, it is my opinion that the account into which the treasurer initially deposits the 
funds is irrelevant; they remain allocable to city. 

With kindest regards, I am 

Xy& 
Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

6 Cf 2008 Op. Va. Att'y Gen. 84, 85-86 (concluding that sheriff may not establish and maintain a separate 
account for asset forfeiture funds because such monies do not fall under § 15.2-1615(A) and therefore must be 
deposited with the treasurer). 

7 Section 58.1-3127(A). 
8 Cf § 15.2-2501 ("Eve1y locality and school division shall establish such funds as may be required by law and 

as may otherwise be deemed necessary to provide appropriate accounting and budgetary control over the activities 
and affairs of the locality or school division. This section shall not be construed to require separate depository or 
investment accounts for the assets of each fund.") and 2011 Op. Va. Att'y Gen. 120, 122 (concluding that, for 
purposes of managing school division funds, maintaining "separate" accounts does not require treasurer to set up 
separate bank accounts). 


