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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask several questions regarding the application of§ 46.2-1143, which provides for the issuance 
of over\\-eight permits for vehicles hauling coal or coal byproducts to and from coal mines to specified 
destinations.1 Specifically, you first ask whether a six-axle vehicle permitted under the section is allowed to 
have a gross vehicle weight of 110,000 pounds. You next ask whether a permitted vehicle is exempt from 
being weighed if certain conditions are met. Finally, you inquire whether a vehicle is presumed to be within 
prescribed gross weight limits, regardless of actual weight, if either 1) the vehicle's load clearly is within the 
established load size limits for the vehicle, or 2) the operator of the vehicle, when stopped by enforcement 
officials for a potential load violation, can shift the load contained in the bed so that the load does not rise 
above the truck bed or line. 

Response 

It is my opinion that § 46.2-1143 allows for a six-axle vehicle used exclusively for hauling coal or 
coal byproducts to have a gross vehicle weight of 11 0,000 pounds, but no more than that, provided that the 
vehicle has a valid overweight permit, is loaded at the time and has its weight distributed over the axles as 
required by the statute. It is further my opinion that § 46.2-1143 does not "exempt" any truck from being 
weighed and does not create a "presumption" of weight beyond the evidentiary standard to be applied in a 
court oflaw. 

Applicable Law and Discussion 

Section 46.2-1126 establishes generally the gross \\-eight limitations and measuring standards for 
vehicles traveling on Virginia highways. Notwithstanding these general provisions, the Code allows certain 
otherwise overweight vehicles to operate pursuant to an appropriate permit. Particular to your inquiry, § 
46.2-1143 authorizes "vehicles used exclusively for hauling coal or coal byproducts from a mine or other 

1 The current version of§ 46.2-1143 is in effect until January I, 2013. The amendments that take effect on that date 
do not affect this opinion's analysis or conclusion. See 2012 Va. Acts ch. 443. 
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place of production to a preparation plant, electricity-generation facility, loading dock, or railroad ... to 
operate with gross weights in excess of those established in § 46.2-1126 on the conditions set forth" 
therein. Permits to operate such overweight vehicles are available provided the prescribed conditions, 
which impose restrictions on gross weight, bed size and travel distances, are met? 

Relevant to your first inquiry is § 46.2-1143(8), which provides in pertinent pmi that, "vehicles with 
six axles may have a maximum gross weight, when loaded, of no more than II 0, 000 pounds, a single axle 
weight or no more than 24,000 pounds, a tandem axle weight of no more than 44,000 pounds, and a tri-axle 
weight or no more than 54,500 pounds."3 When a statute is unambiguous, it is to be construed according to 
its plain language.4 Section 46.2-1143(8) clearly establishes 110,000 pounds as the maximum gross weight 
permitted for six-axle vehicles hauling coal. The Code does not otherwise define "maximum" or "no 
more than," so these terms must be afforded their ordinary meaning.5 "Maximum" means "the greatest 
quantity or value attainable or attained" or "an upper limit allowed (as by a legal authority) or 
allowable[.]"6 The phrase "no more than," in this context, in tum signifies the weight limit the load can 
reach, but may not exceed. Therefore, the vehicle may carry a gross vehicle weight of 110,000 pounds, but it 
may not exceed that weight.7 

In response to your remaining questions, as an initial matter, I provide the following statutory 
context. In addition to imposing the above weight restrictions,§ 46.2-1143 limits the size of the load allowed 
to be carried by permitted vehicles. It establishes maximum load volumes dependent on the type of vehicle 
and expressly provides that "[n]o load of any vehicle operating under a pennit issued according to this 
section shall rise above the top ofthe bed of such vehicle, not including extensions ofthe bed."8 ·'Bed" is 
then defined as "that part of the vehicle used to haul coar'9 and the law sets forth how it is to be 
measured.10 If a vehicle's actual cargo bed exceeds the maximum allowable load size, the operator must 
paint a horizontal line on the side of the bed and cut holes in it to indicate where the uppermost limit of the 
bed should be.11 In such instances, no load of coal shall rise above the properly measured lines.12 

Notably, these size restrictions m·e distinct from the weight restrictions. Operation of permitted 
vehicles is subject to each of the conditions set forth in § 46.2-1143, as provided in § 46.2-1143(A). Section 
46.2-1143(8) contains no exemptions from the weight requirement it establishes, nor does§ 46.2-1143(C) or 
(D) include language indicating that compliance with load/bed size satisfies or supersedes the weight 

2 VA. CODE ANN. § 46.2-1143(B), (C-E), (G) (Supp. 20 12) (weight, size and distance, respectively). 
3 Emphasis added. 
4 See, e.g., Signal Corp. v. Keane Fed. Sys., Inc. 265 Va. 38, 46-47, 574 S.E.2d 253, 257 (2003). 
5 See Grant v. Commonwealth, 223 Va. 680, 684, 292 S.E.2d 348, 350 (1982). 
6 MERRIAM WEBSTER'S COLLEGIATE DICTIONARY 717 (I Oth ed. 1998). 
7 I further note that an operator may have a loaded six-axle vehicle that weighs II 0,000 pounds, provided the 

operator has been issued a pennit and the load complies with applicable size restrictions and is evenly distributed over all 
the axles as set out in the Code. 

8 Section 46.2-1143(C). 
9 Section 46.2-1143(0). 
10ld. ("Bed size shall be measured by its interior dimensions with volume expressed in cubic feet.") (Effective 

January 1, 2013, this provision will read: "Bed size shall be based on its interior dimensions, which may be determined 
by measuring the exterior of the bed, with volume expressed in cubic feet." 2012 Va. Acts ch. 443). 

11 Section 46.2-1143(0). Penalties for having an oversize truck bed or altering the measured painted horizontal line 
and holes required are set forth in § 46.2-1143(E). 

12 See§ 46.2-1143(C). 
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restriction. Moreover, the Code treats the penalties for weight and size violations separately: weight 
violations are subject to the penalties provided in §§ 46.2-1131 and 46.2-1135, while the penalties for 
violations relating to bed size are set forth in § 46.2-1143(0) and (E). As such, although an operator may 
shift his load to attempt to comply with the load restrictions of§ 46.2-1143(F), this effort, whether successful 
or not, will have no bearing on the weight restrictions of§ 46.2-1143(B). 

Thus, in response to your second inquiry -- whether a vehicle used exclusively for hauling coal or 
coal byproducts from a mine to one of the destinations enumerated in§ 46.2-1143(A) is exempt from being 
weighed for any potential weight violations if the load it is carrying comports with the applicable bed-size 
restrictions -- I conclude that the Code provides no such exemption. First, nothing in § 46.2-1143 refers to 
the ability of law enforcement actually to weigh any vehicle subject to its strictures. Nowhere does the 
General Assembly exclude any coal trucks, whether they have a load rising above or falling below the bed 
lines, from being weighed. Rather, the Code expressly provides that " [a]ny officer or size and weight 
compliance agent authorized to enforce the law under [Title 46.2], having reason to believe that the 
weight of a vehicle and load is unlawful, is authorized to weigh the load and the vehicle."13 This 
authority extends to allowing the enforcement officer to require the vehicle to proceed to a nearby 
weighing station, if within 10 miles, or to submit to weighing the vehicle by wheel load weighers. 14 

Although loads appearing to exceed the permitted bed size may give rise to a reason to weigh the vehicle, 
a vehicle may be subject to weighing if an enforcement officer has reason to believe it is overweight, 
regardless of whether its load may be within the applicable size limits. 

Similarly, in response to your final inquiry, § 46.2-1143 grants no "weight presumption" to permitted 
vehicles based on the ability of their loads to comply with size restrictions. Although § 46.2-1143(F) 
provides that any vehicle whose load does not rise above the top of the bed or over the line indicating the 
bed's maximum size "shall be, in the absence of proof to the contrary, prima facie evidence that the load is 
within applicable weight limits," such provision does not constitute an exemption from any weight 
requirements or a presumption that the vehicle is in compliance with them. Rather, "prima facie evidence" 
refers only to an evidentiary standard used in a court of law: 15 it is "evidence which on its first appearance is 
sufficient to raise a presumption of fact or establish the fact in question unless rebutted. It imports that the 
evidence produces for the time being a cet1ain result, but that the result may be repelled."16 Thus, vehicles 
charged with weight violations tried in court are afforded an evidentiary standard that provides that, if the 
load does not rise above the bed or the line, then a rebuttable presumption arises that the load is below the 
weight limits. This standard applies regardless of whether an operator was in compliance with the size 
restrictions, with or without an having to shift his load. 

Thus, should an operator be charged with carrying an ovetweight load, this standard provides that 
during any trial of the matter, the operator is granted a rebuttable presumption that the load was not 
overweight. Prima facie evidence dictates that this presumption can be rebutted by other evidence. One key 
method of obtaining such evidence would be by actually weighing the truck. Interpreting § 46.2-1143 to find 
that vehicle weight enforcement officials are precluded from weighing the trucks would, in effect, create an 
impermissible "absurd result."17 If there were an inability to weigh potentially overweight vehicles, there 

13 Section 46.2-1137 (Supp. 2012). 
14 /d. 
15 Contested allegations of weight violations are to be tried as civil cases. Section 46.2-1133(7) (Supp. 2012). 
16 Babbitt v. Miller, 192 Va. 372, 379-380,64 S.E.2d 718, 722 (1951). 
17 When interpreting a statute, courts must look to " [t]he plain language used by the legislature . .. unless that 

language is ambiguous or otherwise leads to an absurd result." Reston Hosp. Ctr. , LLC v. Remley, 59 Va. App. 96, 
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would never be any possibility of any contrary evidence in these cases and that would make the concept of 
"prima facie evidence" meaningless. Furthermore, it would open the door to operators carrying fraudulent 
loads that might contain layers of coal on top and other, heavier materials, on the bottom; thus never being 
detected as the loads would never be subject to any appropriate scmtiny. In sum, because "prima facie 
evidence" and associated presumptions concern only court proceedings, officials enforcing weight 
restrictions on the roadways are not bound by thereto and may weigh vehicles and issue citations for 
violations as circumstances dictate. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that§ 46.2-1143 allows for a six-axle vehicle used exclusively for 
hauling coal or coal byproducts to have a gross vehicle weight of II 0,000 pounds, but no more than that, 
provided that the vehicle has a valid overweight permit, is loaded at the time and has its weight distributed 
over the axles as required by the statute. It is fmther my opinion that § 46.2-1143 does not "exempt" any 
truck from being weighed and does not create a "presumption" of weight beyond the evidentiary standard to 
be applied in a court of law. 

With kindest regards, I am 

106, 717S.E.2d417,422-23 (2011). 

Very truly yours, 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 


