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Dear Delegate Habeeb:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether, under § 55-58.1, a Virginia limited liability partnership may serve as a trustee
in a deed of trust on real property.

Response

It is my opinion that a registered limited liability partnership' organized under the laws of the
Commonwealth may serve as a trustee under a deed of trust covered by § 55-58.1.7

Background

You relate that a bank would like to appoint a law firm, organized as a limited liability
partnership, as the substitute trustee under a deed of trust held by the bank.

Applicable Law and Discussion

Section 55-58.1, which relates to the recording requirements of certain deeds of trust provides, in
pertinent part, that “[n]o person not a resident of this Commonwealth may be named or act, in person or

' For purposes of this opinion, I am assuming that the “Virginia limited liability partnership” to which you refer
is a “registered limited liability partnership,” meaning a partnership formed under the laws of the Commonwealth
that is registered in accordance with the requirements of § 50-73.132 (2009). See VA. CODE ANN. § 50-73.79
(2009) (defining “registered limited liability partnership”).

2 For purposes of this Opinion, I am assuming that the subject deed of trust falls within the purview of § 55-58.1
(2007). See 1967-68 Op. Va. Att’y Gen. 228, 229 (stating that whether a particular deed of trust falls within the
statute can only be made by an examination of such deed of trust).
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by agent or attorney, as the trustee of a security trust, either individually or as one of several trustees, the
other or others of which are residents of this Commonwealth.””

Although the Code does not define the term “person” specifically for purposes of § 55-58.1, § 1-
230 provides a definition to be applied generally in the construction of all provisions of the Code.! It
establishes that “person” means “any individual, corporation, partnership, association, cooperative,
limited liability company, trust, joint venture, government, political subdivision, or any other legal or
commercial entity and any successor, representative, agent, agency, or instrumentality thereof.”” The
Virginia Uniform Partnership Act,® in turn, defines “partnership” as an “association of two or more
persons to carry on as co-owners a business for profit [...] and includes, for all purposes of the laws of
this Commonwealth, a registered limited liability partnership.”’

Thus, applying these definitions to § 55-58.1,° and barring any contrary or limiting provision in
the partnership agreement or applicable law, a partnership formed under the laws of the Commonwealth,
including a registered limited liability partnership, may serve as a trustee under a deed of trust covered by
§ 55-58.1.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a registered limited liability partnership organized under the
laws of the Commonwealth may serve as a trustee under a deed of trust covered by § 55-58.1.

With kindest regards, I am
Very truly yours,

s ra

\

Kenneth T, Cuccinelli, 11
Attorney General

3 Section 55-58.1(2).

* See § 1-202 (2011) (“The rules and definitions set forth in this chapter shall be used in the construction of this
Code and the acts of the General Assembly, unless the construction would be inconsistent with the manifest
intention of the General Assembly™).

® Section 1-230 (2011) (emphasis added). See also § 50-73.1 (Supp. 2011) (defining “person” to include a
partnership for purposes of the Virginia Revised Uniform Limited Partnership Act, §§ 50-73.1 through 50-73.78); §
55-34.1 (2007) (defining “person” to include a partnership for purposes of the Uniform Custodial Trust Act, §§ 55-
34.1 through 55-34.19).

% VA. CODE ANN. §§ 50-73.79 through 50-73.150 (2009 & Supp. 2011).
7 See § 50-73.79.

8 Because the Code of Virginia constitutes a single body of law, the practice of referring to other Code sections
as interpretive guides is well established and other sections may be looked to where the same phraseology is used.
See First Nat’l Bank of Richmond v. Holland, 99 Va. 495, 504-05, 39 S.E. 126, 129-30 (1901) (examining various
sections of the Code and history of legislation to determine whether terms “goods or chattels” were intended to
embrace “choses in action™). See also 2001 Op. Va. Att’y Gen. 171, 172 (extending the definition of “person” in
Title 1 to include limited liability companies and thereby concluding that a Virginia limited liability company may
serve as a trustee in a deed of trust on real property covered by § 55-58.1).



