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Dear Ms. Wilson and Mr. Von Moll:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issues Presented

You pose several questions regarding application of the Virginia Workers’ Compensation Act'
(the “Act”) and the new 5 percent member contribution toward retirement. Specifically, you ask:

1. When the employing agency issues to the injured worker a payroll check that is net of all
standard deductions, including the new 5 percent member contribution toward retirement, is that payroll
check a “regular payroll check” for purposes of § 65.2-524? In other words, does “regular” refer to
timing of the check, or does it refer to the amount of the check?

2. Does the proposed legislative change to § 65.2-524 solve the problem; i.e. does it adequately
define “regular payroll payment” to avoid any penalty?

3. Does it make any difference that the deduction for the new retirement contribution begins
before or after the injured employee is injured?

4. Is the new 5 percent mandated member contribution toward retirement, or any other
employee-elected deduction, such as a health-care premium or flexible reimbursement account deduction,
considered an assignment of benefits prohibited by the Act?

' VA. CODE ANN. §§ 65.2-100 through 1310 (2007 & Supp. 2011).
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5. Is the new 5 percent mandated member contribution toward retirement, or any employee-
elected deduction, such as a health-care premium or flexible reimbursement account deduction, a claim of
a creditor prohibited by the Act?

Response

It is my opinion that the term “regular payroll check™ refers to both the timing of the check and
the amount of the check, so that the proposed legislative change to § 65.2-524 adequately defines “regular
payroll payment” to avoid any penalty. It is further my opinion that it makes no difference whether the
deduction for the new retirement contribution begins before or after the injured employee is injured.
Finally, it is my opinion that because neither the new 5 percent mandated member contribution toward
retirement or other deductions elected by the employee, including health-care premiums and flexible
reimbursement account deductions, constitute an assignment of benefits or a claim of a creditor, they are
not prohibited by the Act and may be deducted in appropriate circumstances.

Background

As you relate, the General Assembly in its last session passed, and the Governor signed,
legislation requiring state employees covered under the Virginia Retirement System’s Plan 1 to begin
paying a 5 percent member contribution toward their retirement on a pre-tax salary reduction basis. The
legislation also provided these employees a 5 percent raise. The measure was effective July 1, 2011 and
was reflected in employees’ July 16 paychecks. Previous legislation was enacted in 2010 that required
new employees, hired after July 1, 2010 and with no existing membership in the Virginia Retirement
System, to pay the 5 percent member contribution toward their retirement on a pre-tax salary reduction
basis.

You express concern that some of these affected state employees will have suffered workplace
injuries compensable under the Act and will be entitled to wage loss benefits under the Act. Of those
injured state employees, some will remain on agency payroll, receiving semi-monthly payroll checks,
while others will transition off payroll and will receive, on a bi-weekly basis, workers’ compensation
indemnity benefits directly from the Department of Human Resource Management, the agency that
administers workers’ compensation benefits for claims made by state employees. Thus, your inquiry
encompassed two distinct scenarios — an injured employee entitled to workers’ compensation indemnity
benefits remaining on agency payroll, and an injured employee entitled to workers’ compensation
indemnity benefits who is off payroll, receiving direct payment of benefits. As I understand your request,
you are2 limiting your inquiry to the first scenario: injured employees who remain on an agency’s
payroll.

% You advise that you are not considering applying the new 5 percent member contribution toward retirement to
workers” compensation benefits paid directly to an injured worker by the Department of Human Resource
Management in its role as administrator of workers’ compensation benefits for injured state employees. You state
this decision is based on your understanding that the workers’ compensation benefit is not “creditable
compensation” for purposes of the new 5 percent member contribution. I therefore offer no opinion as to whether
the new 5 percent member contribution toward retirement, if applied to workers’ compensation benefits paid directly
to an injured employee of the Commonwealth, constitutes an assignment of benefits or claim of a creditor prohibited
by § 65.2-531. Nor do I offer any opinion as to whether workers’ compensation benefits are “creditable
compensation” for purposes of the new 5 percent member contribution.
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You further note that, in an attempt to resolve any potential statutory ambiguity, the Department
of Human Resource Management has submitted language to amend the Act, specifically § 65.2-524.

Applicable Law and Discussion

Your first inquiry regards the meaning of “regular” for purposes of § 65.2-524. Section 65.2-524
establishes a penalty for failure to pay workers’ compensation benefits in a timely manner. Specifically,
it provides:

If any payment is not paid within two weeks after it becomes due, there shall be added to
such unpaid compensation an amount equal to twenty percent thereof, unless the
Commission finds that any required payment has been made as promptly as practicable
and (i) there is good cause outside the control of the employer for the delay or (ii) in the
case of a self-insured employer, the employer has issued the required payment to the
employee as a part of the next regular payroll after the payment becomes due. No such
penalty shall be added, however, to any payment made within two weeks after the
expiration of (i) the period in which Commission review may be requested pursuant to §
65.2-705 or (ii) the period in which a notice of appeal may be filed pursuant to § 65.2-
706. No penalty shall be assessed against the Commonwealth when the Commonwealth
has issued a regular payroll check to the employee in lieu of compensation covering the
period of disability.

The last sentence of this Section creates an exception to the penalty provision when the
Commonwealth issues a “regular payroll check” to the injured employee in lieu of compensation. You
are concerned that deducting the 5 percent member contribution toward retirement might subject the
Commonwealth to liability under the penalty provision of § 65.2-524. You therefore ask whether a
payroll check that is net of all standard deductions,’ including the new 5 percent member contribution
toward retirement constitutes a “regular payroll check” for purposes of § 65.2-524. Put another way, you
ask whether “regular” refers to the timing of the check or to the amount of the check.

The Code does not provide a definition for the term “regular” as used in § 65.2-524. In the
absence of a statutory definition, words in statutes are to be given their ordinary meaning within the
statutory context.' The American Heritage Dictionary defines “regular” as “[c]ustomary, usual, or
normal.... [c]onforming to set procedure, principle, or discipline....[o]ccuring at fixed intervals;
periodic....[c]onstant; not varying.”” Black’s Law Dictionary defines “regular” as “[c]onformable to law.
Steady or uniform in course, practice, or occurrence; not subject to unexplained or irrational variation.
Usual, customary or general.... Made according to rule, duly authorized, formed after uniform type; built
or arranged according to established plan, law or principle.”6

Applying these definitions to the term “regular payroll check,” I conclude that the adjective
“regular” refers to both the timing and the contents of the payroll check. A “regular” payroll check is a

* You define standard deductions to “include withholding, FICA, health insurance, tax levies, child and spousal
support, and any deductions through the Department of Accounts that the employee has requested be made, in
writing.”

* See Grant v. Commonwealth, 223 Va. 680, 684, 292 S.E.2d 348, 350 (1982); Loyola Fed. Savings v. Herndon,
218 Va. 803, 805, 241 S.E.2d 752, 753 (1978).

> THE AMERICAN HERITAGE DICTIONARY 1041 (2d c. ed.1982).

® BLACK’S LAW DICTIONARY 1155-56 (5th ed. 1979).
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payroll check issued in the normal course of the Commonwealth’s issuance of payroll checks, and
therefore uniform in occurrence and issued at fixed intervals. A “regular” payroll check is also a payroll
check that is like the payroll checks issued to the injured worker prior to his injuries, i.e. a payroll check
conforming to his pre-injury payroll checks in terms of its components, e.g. gross amount, deductions
made, etc. Payroll checks issued in the normal course of operations, which include the 5 percent member
contribution toward retirement, are still “customary, usual and normal” and conform to set procedures.
Such payroll checks are issued according to an established plan, law or principle.

Indeed, had the General Assembly intended to limit the penalty exclusion to a timing issue, it
could have chosen words to manifest that intention. Likewise, had the General Assembly intended to
limit the penalty exclusion to payroll checks identical to pre-injury payroll checks, it could have so stated.
I conclude the General Assembly, in using the term “regular payroll check,” intended to encompass both
the timing and composition of the checks Commonwealth agencies normally provide their employees.” I
therefore further conclude that payroll checks issued to injured workers receiving workers’ compensation
benefits, that now include the new 5 percent member contribution toward retirement, are “regular payroll
checks” for purposes of § 65.2-524.

Relatedly, you next ask whether a proposed legislative change to § 65.2-524 would resolve the
problem of a potential ambiguity in the provision, i.e., whether it adequately defines “regular payroll
payment” to avoid any penalty.

The proposed amendment is as follows:

If any payment is not paid within two weeks after it becomes due, there shall be added to
such unpaid compensation an amount equal to twenty percent thereof, unless the
Commission finds that any required payment has been made as promptly as practicable
and (i) there is good cause outside the control of the employer for the delay or (ii) in the
case of a self-insured employer, the employer has issued the required payment to the
employee as a part of the next regular payroll after the payment becomes due. No such
penalty shall be added, however, to any payment made within two weeks after the
expiration of (i) the period in which Commission review may be requested pursuant to §
65.2-705 or (ii) the period in which a notice of appeal may be filed pursuant to § 65.2-
706. No penalty shall be assessed against the Commonwealth when the Commonwealth
has issued a regular payroll-eheek payment to the employee in lieu of compensation
covering the period of disability: regular payroll payment issued under this provision by
the Commonwealth includes payments issued net of deductions for elected and
mandatory benefits and other standard deductions.™

I further understand that there is no concern related to the timing of payroll payments, so that
your question is focused on the amount of the payment. As stated above, I believe that the term “regular
payroll check” refers both to the timing of the payment and the amount of the payment. If the payments
are processed in a uniform course or practice, are of a uniform type with other employees’ payroll checks,

” In interpreting statutes, we “assume that the legislature chose, with care, the words it used when it enacted the
relevant statute,” Barr v. Town & Country Props., Inc., 240 Va, 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 (1990), for the
General Assembly knows how to express its intention, see 2010 Op. Va, Att’y Gen. 5, 7n.5; 178, 179 n.10.

¥ I understand that the proposed change from “check” to “payment” is unrelated to your questions, but is instead
suggested to acknowledge the reality that Commonwealth employees are often paid electronically, without the
issuance of actual checks.
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and are issued according to the established plan of the Commonwealth for payroll checks for all
Commonwealth employees, both as to the timing and the amount, then the penalty provision does not
apply. To the extent there is an argument that the General Assembly intended “regular payroll check” to
refer only to timing, I believe the proposed amendment addresses that concern by expressly incorporating
that element into what constitutes a “regular payroll payment.”

Your third question asks if there is any difference in whether the deduction for the new retirement
contribution begins before or after the injured employee is injured.

Because the new 5 percent member contribution toward retirement applies to all employees and is
instituted uniformly and consistently, it is my opinion that it makes no difference whether the new 5
percent member contribution toward retirement is instituted before or after an employee suffers a work
injury.” Otherwise, injured employees would have to be segregated from the main workforce and not
contribute to their retirement. The 5 percent member contribution would therefore cease to be uniformly
and consistently applied, contrary to the intent of the General Assembly. Again, I render no opinion as to
any deductions from workers’ compensation benefits paid directly to injured employees.

Your remaining questions pertain to the application of § 65.2-531 to the new 5 percent mandated
member contribution toward retirement. Section 65.2-531 provides, in pertinent part:

A. No claim for compensation under this title shall be assignable. All compensation and
claims therefor shall be exempt from all claims of creditors, even if the compensation is
used for purchase of shares in a credit union, or deposited into an account with a financial
institution or other organization accepting deposits and is thereby commingled with other
funds. However, benefits paid in compensation or in compromise of a claim for
compensation under this title shall be subject to claims for spousal and child support
subject to the same exemptions allowed for earnings in § 34-29.

In sum, this provision prohibits both the voluntary assignment of benefits by the injured worker, and the
attachment by creditors of the injured worker’s benefits.

You ask whether the mandated contribution, when deducted from payroll, or other employee-
elected deductions, such as health care premiums and flexible reimbursement account deductions,
constitute an impermissible assignment under the Act. I could find no judicial opinions directly
addressing the prohibition against assignment provision of this statute; however, by its terms, the
prohibition applies only to a “claim for compensation under this title.”

Neither payroll payments nor deductions from such payments are claims for compensation under
the Virginia Workers” Compensation Act, 19 and thus, fall outside the scope of the prohibition. Further,
unlike a classic assignment, where an assignor chooses to assign something to an assignee, the member
contribution is mandated by the General Assembly. The employee cannot determine the amount of the
contribution, and he cannot determine the recipient. Likewise, he cannot choose whether to participate.

° I am advised that the new 5 percent member contribution toward retirement is deducted from all employees,
including after workplace injuries, so long as the employee remains on agency payroll.

' Such a claim requires a timely-filed application for benefits submitted to the Workers’ Compensation
Commission that includes identification of the employer, the date and location of the accident and the injuries
suffered. See Cheski v. Arlington Cnty. Pub. Schs., 16 Va. App. 936, 938, 434 S.E.2d 353, 355 (citing § 65.2-601
and Trammel Crow. Co. v. Redmond, 12 Va. App. 610, 614, 405 S.E.2d 632, 634 (1991)).
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Thus, neither the member contribution nor other employee-elected deductions made from payroll
payments are assignments prohibited by § 65.2-531.

Finally, you ask whether the new 5 percent mandated member contribution toward retirement or
other employee-elected deductions, such as health-care premiums and flexible reimbursement account
deductions, are considered claims of a creditor and therefore prohibited.

Section 65.2-531 exempts workers’ compensation benefits from the collection efforts of
employees’ creditors. This requires a creditor, The new 5 percent mandated member contribution is not
claim of a creditor. The 5 percent mandated member contribution is a creation of the General Assembly,
applicable to all Commonwealth employees; it does not arise from a debtor-creditor relationship and is
not deducted to satisfy some other obligation to the Commonwealth or a third-party creditor. Further, as
stated above, § 65.2-531 applies only to a “claim for compensation under this title.” Because payroll
payments and deductions are not claims for compensation under the Virginia Workers’ Compensation
Act, they fall outside the scope of the exemption. Thus, the mandated retirement contribution is not a
claim of a creditor subject to the restriction of § 65.2-531. Moreover, other employee-elected deductions
are requested by the employee and are instituted and terminated at his direction. They are not claims
made by creditors against the employee’s payroll payments. Thus, other employee-elected deductions
made from payroll payments also do not constitute “a claim of a creditor” and are not prohibited by
§ 65.2-531.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that the term “regular payroll check” refers to both the timing of the
check and the amount of the check, so that the proposed legislative change to § 65.2-524 adequately
defines “regular payroll payment” to avoid any penalty. It is further my opinion that it makes no
difference whether the deduction for the new retirement contribution begins before or after the injured
employee is injured. Finally, it is my opinion that because neither the new 5 percent mandated member
contribution toward retirement or other deductions elected by the employee, including health-care
premiums and flexible reimbursement account deductions, constitute an assignment of benefits or a claim
of a creditor, they are not prohibited by the Act and may be deducted in appropriate circumstances.

With kindest regards, I am

Very truly yours,

R

Kenneth T. Cuccinelli, IT
Attorney General



