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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505
ofthe Code ojVirginia.

Issue Presented

You ask whether a citizen concurrently may serve on the county school board and as a
member of a town council ofa town located within that county.

Response

It is my opinion that a town councilman may serve on the county school board, provided all
other eligibility requirements are met.

Applicable Law and Discussion

Article VII, § 6 of the Virginia Constitution restricts dual office holding. A person is
prohibited from simultaneously holding more than one of the offices listed in Article VII, 1 and no
member of a governing body is eligible to hold concurrently an office filled by that governing body.2

This constitutional provision poses no bar to a town councilman serving on the county school
board. Article VII addresses the governing bodies oftowns,3 but it does not mention school boards,4
which are established pursuant to Article VIn.5 In addition, the town council has no appointment
authority over the county school board. Therefore, the office holding restrictions ofArticle VII, § 6 do
not apply in the matter presented.

1 VA. CaNST. art. VII, § 6.

2 !d.

3 VA. CaNST. art VII, § 5.

4 !d.

5 VA. CaNST. art. vrn, § 7.
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Section 22.1-30(A) of the Code of Virginia provides that "no member of a governing body of
a county, city or town ... may, during his term of office, be appointed as a member of the school
board for such county, city or town[.]" That members of town councils generally are precluded from
serving on appointed school boards is further evidenced by § 22.1-30(A)(12), which provides a limited
exemption for council members serving towns within certain counties.

This prohibition, however, is limited in two ways. First, as a previous opinion of this Office
concludes, § 22.1-30 applies only to appointed school boards, not to those whose members are
elected.6 Additionally, a member of a governing body is precluded from being appointed to "the
school board for such county, city or town" that he serves. Thus, § 22.1-30 provides that a town
councilman may not be appointed to the school board of the town he serves, but it does not limit his
service, whether by appointment or election, on a county school board. Had the General Assembly
intended to adopt this prohibition, it knew how to do so. I note, however, that certain other eligibility
restrictions apply to service on a school board.7

Members of both town councils and local school boards are subject to restrictions imposed by
the State and Local Government Conflict of Interests Act ("Act,,).8 The Act provides minimum rules
of ethical conduct for state and local government officers and employees and contains three general
types of restrictions and prohibitions: (1) it details certain types of conduct that are improper for such
officers and employees;9 (2) it restricts the ability of such officers and employees to have personal
interests in certain contracts with their own or other governmental agencies;IO and (3) it restricts the
participation of such officers and employees in transactions of their governmental agencies in which
they have a personal interest.ll Assuming the compensation for service on either the town councilor
county school board exceeds $10,000 annually, a personal interest in the governmental agency arises.12

Thus, although the Act does not preclude simultaneous service, the potential interaction between the
two bodies requires that any person so serving remain alert to any possible contractual and
transactional conflicts that may arise.

I therefore conclude that no constitutional or statutory provision prohibits a member of a town
council from simultaneously serving as a member of the county school board of the county in which
the town served is located.

62011 Op. Va. Att'y Gen. No. 11-071, available at
http://www.oag.state.va.us/Opinions%20and%20Lega1%20Resources/Opinions/2011opns/11-071-Britton.pdf.

7 See VA. CODE ANN. §§ 22.1-29 (2006) (providing residency requirements); 22.1-36.1 (2006) (imposing
limitation on composition of county school board when county contains a town that constitutes a separate school
division).

8 VA. CODE ANN. §§ 2.2-3100 tbrough2.2-3131 (2011).

9 Section 2.2-3103 (2011).

10 Section 2.2-3106(A), (B) (2011). Section 2.2-3101 (2011).

11 Section 2.2-3112(A)(l) (2011).

12 See § 2.2-3101.
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Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a town councilman may serve on the county school board of
the county in which the town he serves is located, provided all other eligibility requirements are met.

With kindest regards, I am

rYlS~
I:!!:: "

Kenneth T. CUCC:li, II
Attorney General


