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Dear Delegate Lewis:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issues Presented

You inquire whether the Commonwealth’s sales tax may be imposed on a fee a tire merchant
charges for used tire disposal as part of a transaction involving the purchase and installation of new tires.
You also ask what constitutes a “connection” between the sale and the service that would permit such a
tax to be imposed.

Response

It is my opinion that, when the true object of a transaction is the acquisition of a good and the
service provided is incidental to that purchase, there is a connection between the sale and service that
allows the imposition of the sales tax on the service, so that the tire disposal fee the tire merchant charges
to a customer as part of a transaction for the sale of new automotive tires is subject to the retail sales and
use tax.

Background

You describe a transaction in which a tire merchant sells new automotive tires to a customer and
installs those new tires on the customer’s vehicle. The merchant lists separately on the sales invoice a
$2.50 fee identified as “tire disposal labor” for disposal of used tires removed from the customer’s
vehicle. This fee covers the expense of transporting the used tires to a landfill and the charge imposed at
the landfill. The customer is not required to use this service and, if the customer does not leave the used
tires with the merchant for disposal, the merchant does not charge the fee. You indicate that your inquiry
arises from a 1994 Ruling of the Tax Commissioner' that found that the fee for disposing used tires is
subject to the tax when the disposal service is provided in conjunction with the sale of new tires while the
provision of a tire disposal service without the sale of tangible property remains exempt.

! Tax Comm’r Ruling 94-241 (1994).
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Applicable Law and Discussion

Section 58.1-603 of the Code of Virginia imposes a sales tax “upon every person engaged in the
business of selling at retail or distributing tangible personal property in the Commonwealth” in an amount
equal to 4% of “the gross sales price of each item or article of tangible personal property when sold at
retail or distributed in this Commonwealth.” Section 58.1-602 defines “sales price” as “the total amount
for which tangible personal property or services are sold, including any services that are a part of the
sale[.]”

In implementing these provisions, the Tax Commissioner, who is charged with “the
administration of the tax laws of Commonwealth,” has promulgated a regulation concerning the taxation
of transactions that include services. It provides that “[c]harges for services generally are exempt from
the retail sales and use tax.® However, services provided in connection with sales of tangible personal
property are taxable.” To resolve whether such a connection exists, the regulation further sets forth a
“true-object test” to be used “to determine whether a particular transaction which involves both the
rendering of a service and the provision of tangible personal property constitutes an exempt service or a
taxable retail sale . . . >

The test establishes that

If the object of the transaction is to secure a service and the tangible personal property
which is transferred to the customer is not critical to the transaction, then the transaction
may constitute an exempt service. However, if the object of the transaction is to secure
the property it produces, then the entire charge, including the charge for any services
provided, is taxable.”)

The Supreme Court of Virginia has adopted and applied this “true object” test. In WTAR Radio-
TV Corp. v. Commonwealth, the Court rejected the taxpayer’s contention that the use of broadcasting
equipment by station personnel to produce broadcast advertisements purchased by customers was a non-
taxable service.” The Court instead determined that the tax exemption was not available, because “the
parties purchasing commercial advertisements from WTAR were more interested in the final product than
the service that produced it[,]” so that “the true object of the buyer of the advertisement was not the
service per se, but the end product produced by the service.” Additionally, in LZM, Inc. v. Dep’t of
Taxation, the Court ruled that a waste pumping service for portable toilets was incidental to the leasing of
the toilets and, therefore, taxable.® The Court reached this conclusion because the service was not
separate from the leasing transaction. It was billed simultaneously, and the toilets themselves would not
work without the service.” Further, there was nothing in the record to suggest that LZM offered waste

2'VA. CODE ANN. § 58.1-202 (Supp. 2011).

323 VA. ADMIN. CODE § 10-210-4040(A).

%23 VA. ADMIN. CODE § 10-210-4040(D).

tid

® WTAR Radio-TV Corp. v. Commonwealth, 217 Va. 877, 884, 234 S.E.2d 245, 249 (1977).
" Id at 883-84, 234 S.E.2d at 248-49

8 LZM, Inc. v. Dep’t of Taxation, 269 Va. 105, 606 S.E.2d 797 (2005).

° Id at 112-13, 606 S.E.2d at 801 (noting that the manner of computing the service fee or the manner of
accounting for it is not dispositive).
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pumping services apart from its leasing transactions, suggesting that the pumping service existed
incidental to the true object of the transaction.'

In response to your first inquiry regarding what constitutes a “connection,” therefore, I conclude
that a connection resulting in a taxable service exists when the service is incidental to a fransaction whose
dominant purpose is procuring a product.

You also ask whether the tax assessment in the scenario you present is an improper imposition of
the sales tax. I first note that there is a statutory presumption that the assessment of a tax is prima facie
correct'’ and that the Constitution of Virginia provides that any exemptions of property from taxation are
to be strictly construed against the taxpayer and in favor of the Commonwealth."” Furthermore, taxation
is the rule and not the exception, and when a tax statute is susceptible to two constructions, one granting
an exemption and the other denying it, then the latter construction is to be adopted.”

As you note, the Tax Commissioner previously has addressed the issue of tire disposal fees. He
determined that

The service alone is often of little value to the customer without the provision of the
tangible personal property sold, i.e. tires. . .The department has historically taken this
position on similar “service” transactions that take place in connection with the sale of
tangible personal property, such as alteration charges, gift wrap charges, charges for
scotchguarding furniture, charges for dismantling leased equipment, and charges for the
firing of greenware. For these reasons, I find the waste tire disposal fee made in
conjunction with the sale of tangible personal property to be taxable, whether separately
stated or not. Likewise, waste tire disposal fees without the provision of tangible
personal property would be exempt.!'!

The Commissioner’s analysis accords with the Virginia Supreme Court’s holdings. The disposal
of used tires is analogous to the waste pumping service in LZM. Absent facts to the contrary, the tire
merchant does not appear to offer a tire disposal service independent of a sale of new tires. While the
operation of the new tires is not dependent on the service, as the toilets were dependent on the pumping
service, no disposal service is needed but for the installation of the newly purchased tires. I therefore
conclude that the disposal service is only incidental to the customer’s true object of the purchase and
installation of new tires and, thus, the cost of the entire transaction, including the tire disposal fee, is
taxable.

As a final matter, I note that the Commissioner’s Ruling was issued in 1994 and that WTAR, the
case adopting the “true-object” test, was decided in 1977. Because the General Assembly is presumed to
be aware of the interpretation of its enactments by state agencies and the courts, the legislature is deemed
to have acquiesced in that interpretation when it fails to take legislative action to modify the enactment."’
Given the years that have elapsed since those decisions were rendered and the absence of any action by

©
""'VA. CODE ANN. § 58.1-205 (Supp. 2011).

12 VA. CONST. art. X, § 6(f); see also Dep’t of Taxation v. Wellmore Coal Corp., 228 Va. 149, 153-54, 320
S.E.2d 509, 511 (1984) (exemptions are construed strictly against the taxpayer).

B WTAR, 217 Va. at, 879, 234 S.E.2d at 247; Wellmore Coal, 228 Va. at 153, 320 S.E.2d at 511.
¥ Tax Comm’r Ruling 94-241 (1994).
1% See 2010 Op. Va. Att’y Gen. 7, 10 n.13 and citations therein.
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the General Assembly evincing disagreement with the taxation of services connected with a sale whose
true object is the acquisition of tangible personal property, I conclude that the General Assembly has
deemed that such taxation is permissible under Virginia law.

In sum, when a transaction involves both the sale of tangible personal property and the rendering
of a service, the true object of the transaction must be examined to determine whether it is subject to the
retail sales and use tax as a sale of tangible personal property or is exempt from taxation as a sale of
services.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that, when the true object of a transaction is the acquisition of a
good and the service provided is incidental to that purchase, there is a connection between the sale and
service that allows the imposition of the sales tax on the service, so that the tire disposal fee the tire
merchant charges to a customer as part of a transaction for the sale of new automotive tires is subject to
the retail sales and use tax.

With kindest regards, [ am

Very truly yours,

Y

Kenneth T. Cuccinelli, II
Attorney General



