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Dear Delegate Oder and Treasurer Eubank:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issues Presented

I am in receipt of two overlapping and interrelated official opinion requests addressing the
authority of the City school board and the treasurer with respect to the handling of school division funds.
Essentially, each opinion request raises two issues. First, with respect to paying school personnel, the
letters ask whether the school board or the treasurer has the ultimate authority to establish the payroll
dates for the school division, to direct the administrative processes leading to payment of school division
employees, and to direct and oversee school division employees’ administration of school division
payrolls. The requests then inquire whether § 22.1-116 is satisfied if the treasurer maintains the funds of
the City and of the school division in a single bank account, but separately accounts for and tracks the
funds for accounting purposes, or if that Code provision requires separate bank accounts for school board

funds.

Response

It is my opinion that the authority to establish payroll dates for school division employees rests
with the school board, but that the Code of Virginia contemplates the establishment of regular payroll
periods. It is further my opinion that the mechanics of making the payments to schools rests with the
treasurer of the locality. Finally, it is my opinion that § 22.1-116 is satisfied if the treasurer maintains
separate internal accounts of the funds of the City and of the school division for accounting purposes; the
treasurer is not required to maintain a separate bank account for school board funds.
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Applicable Law and Discussion

Article VIII, § 7 of the Constitution of Virginia and § 22.1-28 of the Code of Virginia provide that
“[t]he supervision of schools in each school division shall be vested in a school board.” Section 22.1-89
provides that “[e]ach school board shall manage and control the funds made available to the school board
for public schools and may incur costs and expenses.” The Code further provides that “[e]ach school
board shall provide for the payment of teachers, principals, assistant principals and other employees
monthly, semi-monthly or biweekly, as may be determined by the school board.”

Article VII, § 4 of the Constitution of Virginia creates the office of treasurer and provides that a
treasurer’s duties “shall be prescribed by general law or special act.””” The powers and duties of a local
treasurer are set out generally in Article 2, Chapters 31 and 39 of Title 58.1. Section 22.1-116 provides
that the “treasurer . . . shall be charged with the responsibility for the receipt, custody and disbursement of
the funds of the school board . . . .”

First, given the broad authority afforded to the school board under §§ 22.1-89 and 22.1-296 to
manage school funds and to pay school division employees, I conclude that the ultimate authority to
determine when school division employees are to be paid rests with the school board. The law expressly
provides that “[e]ach school board shall provide for the payment of teachers, principals, assistant
principals and other employees monthly, semi-monthly or biweekly, as may be determined by the school
board™ This authority, however, contemplates regular payments on a “monthly, semi-monthly, or
biweekly basis.” In other words, the school board can choose the date, but its choice must reflect a
regularized timetable.*

County school boards expressly are given the authority “for the drawing of special warrants in
payment of compensation, when such compensation has been eamned and is due.”” This provision
effectively allows a county school board the discretion occasionally to deviate from the system of
“monthly, semi-monthly or biweekly” payments.® No such authority is given to the school boards in
cities, who, therefore, must follow a system of “monthly, semi-monthly or biweekly” payments. Virginia
adheres to the Dillon Rule of strict construction, which provides that “[local governing bodies] have only
those powers which are expressly granted by the state legislature, those powers fairly or necessarily
implied from expressly granted powers, and those powers, which are essential and indispensable.””’ Any
doubt as to the existence of a power must be resolved against the locality.® The Dillon rule applies to
school boards as well as localities.” The City school board, therefore, is not statutorily empowered to
order the treasurer to disburse a salary advance.

! VA. CODE ANN. § 22.1-296 (2006).
2 See also VA. CODE ANN. § 15.2-1600(A) (2008) (parallel statute).
? Section 22.1-296 (emphasis added).

* To the extent the school board’s choice of a payment scheme creates needless additional expense and
inconvenience for the locality, the Board of Supervisors or the City Council presumably can take that into account
when it prepares the next budget for the schools.

3 Section 22.1-122(C) (2006).

¢ As a previous opinion from my Office notes, however, this authority is limited to payments for compensation
that has been earned. 1985-86 Op. Va. Att’y Gen. 154 (quoting § 22.1-122(C)).

7 Arlington Cnty..v. White, 259 Va. 708, 712, 528 S.E.2d 706, 708 (2000) (alternation in original) (quoting City
of Va. Beach v. Hay, 258 Va. 217, 221, 518 S.E.2d 314, 316 (1999)).

$2004 Op. Va. Att’y Gen. 117, 118.
® Commonwealth v. Arlington Cnty. Bd., 217 Va. 558, 232 S.E.2d 30 (1977).
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With regard to whether the treasurer or the school board can direct the administrative processes
leading to payment of school division employees, and direct and oversee school division employees’
administration of school division payrolls, § 22.1-116 provides that the “treasurer . . . shall be charged
with the responsibility for the receipt, custody and disbursement of the funds of the school board . . . .”
The school board’s duty under § 22.1-89 to “manage and control” its funds “must be construed in the
context of living within its budgetary limits and its authority to determine how public school monies
should be spent within those limits.”'® Therefore, although the school board can decide how to spend the
funds, the mechanics of disbursing the funds rest with the treasurer. For example, the treasurer would be
responsible for executing the school division’s direct deposit ACH payroll file to the bank that facilitates
the transmission of the file to the Federal Automated Clearing House. Similarly, the treasurer would be
responsible for instituting internal controls to ensure that payrolls are executed in accord with the Code,
and ensuring timely and proper communication of payroll needs to avoid any overdraft status.

The final question relates to the requirement that school funds be maintained in a separate
account. Section 22.1-116 provides that the treasurer “shall be charged with the responsibility for the
receipt, custody and disbursement of the funds of the school board and shall keep such funds in an
account or accounts separate and distinct from all other funds.” The question is whether this language
refers to a separate account in accounting terms, or whether the statute requires a separate bank account
for these funds. Section 22.1-116 does not contain language, as many statutes do, requiring that the funds
be kept in a separate bank account.!’ So long as the funds of the school division are separately tracked
and maintained in a distinct “funding account,” the mandate of a separate account is satisfied. In other
words, a “separate account” is not necessarily a “separate bank account.” Had the General Assembly
wished to specify a separate bank account, it could have done so, as it has in a number of other statutes.

This conclusion is consistent with a prior opinion of this Office. A statute required the treasurer
to “keep all money collected by him for dog license taxes in a separate account from all other funds
collected by him.”> The opinion addressed whether this statute imposed a requirement of “a separate
bank account for this tax money or whether a separate account maintained within the general fund itself”
was sufficient.”” This Office reasoned that

10 See 1982-83 Op. Va. Att’y Gen. 638, 639 (concluding that school board members had no personal liability for
investments of idle or excess funds under the control of the school boards because the responsibility for investing
such funds tested with the treasurer).

1 See VA. CODE ANN. § 6.2-2005 (2010) (setting forth requirements for agencies providing debt management
plans and requiring the funds to be deposited “in separate trust accounts with an FDIC-insured depositary
institution”). See also VA. CODE ANN. § 38.2-4601.1 (2007) (requiring deposit of funds “in a trust account in a
financial institution licensed to do business in this Commonwealth. Such trust account shall be separate from all
other accounts held by the agent.”); VA. CODE ANN. § 54.1-2353(A) (2009) (requiring a common interest
community manager to maintain the funds of an association in a separate trust account or “an FDIC-insured
financial institution separate from the assets of the common interest community manager.”); § 54.1-2822 (2009)
(requiring the deposit “in separate, identifiable trust accounts” funds received in preneed funeral contracts”); VA.
CODE ANN. § 55-79.74:01 (2007) (requiring certain condominium association funds be “kept in a fiduciary trust
account in a federally insured financial institution separate from other assets . . . .”); § 55-525.24 (Supp. 2010)
(requiring funds deposited with a real estate settlement agent in connection with an escrow, settlement, or closing be
“deposited in a separate fiduciary trust account or accounts in a financial institution licensed to do business in the
Commonwealth”).

12 See 1977 Op. Va. Att’y Gen. 134, 135 (quoting repealed VA. CODE ANN. § 29-213.31, now codified at VA.
CODE ANN. § 3.2-6534 (2008)).

13 Id
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[t]he language used is “separate account,” not “separate bank account.” Use of the latter
terminology would require the establishment of a separate bank account for the deposit of
monies collected in payment of dog license taxes. The absence of the word “bank”
indicates that the General Assembly intended to require only separate bookkeeping
entries be made by the Treasurer, so that the manner in which such funds were used
would be traceable in case an audit or similar function had to be performed. The purpose
of the separate account requirement is to guarantee that the State can apprise itself
whether tax monies collected are used as [the law] specifies. This purpose is met as
adequatfill%/ by an appropriate bookkeeping entry as by establishing a separate bank
account.

I find this reasoning persuasive in the present context."” Because the General Assembly did not
specify the need for a separate bank account for school division funds, it is sufficient for the treasurer to
maintain separate accounts as an accounting matter.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that the authority to establish payroll dates for school division
employees rests with the school board, but that the Code of Virginia contemplates the establishment of
regular payroll periods. It is further my opinion that the mechanics of making the payments to school
rests with the treasurer of the locality. Finally, it is my opinion that § 22.1-116 is satisfied if the treasurer
maintains separate internal accounts of the funds of the City and of the school division; the treasurer is not
required to open a separate bank account for school board funds.

With kindest regards, I am

Very truly yours,

iy

Kenneth T. Cuccinelli, IT
Attorney General

14 I d

13 Furthermore, the General Assembly is presumed to be aware of the Attorney General’s opinions. Lee Gardens
Arlington Ltd. P’ship v. Arlington Cnty. Bd., 250 Va. 534, 540, 463 S.E.2d 646, 649 (1995) (citing cases). Its
failure to amend § 22.1-116 in the face of an opinion construing highly similar language manifests its acquiescence
in the Attorney General’s construction of such statutes. Id.



