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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code ofVirginia.

Issue Presented

You ask whether firefighters who are employees of the Commomvealth qualify for "line of duty"
coverage pursuant to the Code ofVirginia.

Response

It is my opinion that firefighters who are employees of the Commonwealth are not covered under
the Line of Duty Act, § 9.1-400 et seq., unless they are members of a fire company or department or
rescue squad that has been recognized by an ordinance or a resolution of the governing body of a Virginia
county, city, or town as an integral part ofthe official safety program of such county, city, or town.

Applicable Law and Discussion

The Line of Duty Act ("Act") provides certain benefits to eligible law enforcement and other
public safety personnel who are injured or killed in the line of duty.) The list of persons accorded benefits
under the Act is specifically defined. Code § 9.1-400(B) provides unambiguously that to be covered
under the Act, a firefighter must be a member of a fire company or department or a rescue squad that has
been recognized by an ordinance or a resolution of the governing body of a county, city, or town as an
integral part of the official safety program of such county, city, or town. Section 9.1-400 reads in part:

"Deceased person" means any individual whose death occurs on or after April 8, 1972, as
the direct or proximate result of the performance of his duty ... as a ... member ofany
fire company or department or rescue squad that has been recognized by an ordinance or
a resolution of the governing body ofany county, city or town of the Commonwealth as
an integral part of the official safety program ofsuch county, city or town... [Emphasis
added.]

)

See VA. CODE ANN §§ 9.1-400 through 9.1-408 (2006 & Supp. 2010).
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Under generally accepted principles of statutory construction, the mention of one thing in a
statute implies the exclusion of another? Section 9.1-400 does not mention fIrefIghters employed by the
Commonwealth in the list of those eligible for benefits under the Act. Rather, the statute only mentions
members of a fIre company or department or rescue squad properly recognized by a governing body of a
county, city, or town as being an integral part of its official safety program. Therefore, the exclusion of
fIrefIghters employed by the Commonwealth is presumed to be intentional.3

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that fIrefIghters employed by the Commonwealth are not covered
by the Line of Duty Act unless they are members of a fIre company or department or rescue squad that
has been recognized by an ordinance or a resolution ofthe governing body of a county, city, or town as an
integral part ofthe official safety program of such county, city, or town.

With kindest regards, I am

Very truly yours,

Kenneth T. Cuccinelli, II
Attorney General

2 See Smith Mountain Lake Yacht Club v. Ramaker, 261 Va. 240, 246, 542 S.E.2d 392, 395 (2001). See also
Norman J. Singer and J.D. Shamble Singer, 2A SUTHERLAND STATUTORY CONSTRUCTION § 47.23 (7th ed.
2007); 17 MICHIE'S JURISPRUDENCE, Statutes § 45 (2006).

3 The maxim of statutory construction expressio unius est exc1usio alterius is applicable here. Where a statute
speaks in specific terms, an implication arises that omitted terms were not intended to be included within the scope
ofthe statute. See, e.g., Turner v. Wexler, 244 Va. 124, 127,418 S;E.2d 886,887 (1992).


