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The Honorable G. Manoli Loupassi 
Member, House of Delegates 
6002-A West Broad Street, Suite 200 
Richmond, Virginia  23230 

Dear Delegate Loupassi: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether a specific provision of the charter agreement between the School Board of 
the City of Richmond and the Patrick Henry School of Science and Arts violates § 22.1-212.14(D).  You 
also ask whether § 22.1-212.14 prohibits the School Board from allocating less funding per student 
attending the charter school than for other schools in the division. 

Response 

It is my opinion that the provision of the charter agreement between the School Board of the City 
of Richmond and the Patrick Henry School of Science and Arts about which you inquire does not conflict 
with § 22.1-212.14(D).  With respect to your second inquiry, I lack the factual background necessary to 
determine whether a disparity in funding exists and, if so, whether it would constitute an impermissible 
disincentive. 

Background 

You provide a copy of the agreement between the School Board of the City of Richmond 
(“School Board”) and the Patrick Henry School of Science and Arts (“Patrick Henry”) dated October 6, 
2008 (“Agreement”), for a public charter school.  You relate that the Agreement requires that certain 
“start-up” costs be paid out of private funds raised by Patrick Henry and not from the per-student state 
and local funding allocated to Patrick Henry by the School Board.  Further, you indicate that the School 
Board intends to fund Patrick Henry on a per-student allocation that is less than that provided to other 
schools in the division.  Therefore, you inquire whether the Agreement and the per-student allocation 
would violate § 22.1-212.14. 

Applicable Law and Discussion 

Article 2, § D of the Agreement (“§ D”) requires Patrick Henry to 

operate on a financially sound basis under applicable state law, School Board policy, and 
this Charter Agreement.  [Patrick Henry] submitted a detailed budget for school years 
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2009-2010, 2010-2011, and 2011-2012, which now appears as Appendix E to its 
supplemented application and which was based on [Patrick Henry] opening for operation 
on July 27, 2009.  Other than startup costs for the library and media center, the principal’s 
first six months of salary, furnishings, and any identified capital needs, [Patrick Henry] 
represents that it can operate the school on the state and local funds requested.  Funds to 
cover the start-up costs and for the intended ADA renovations will be derived through 
tax-deductable contributions as described in the Budget Narrative of the supplemented 
application.  The School Board and/or Richmond Public Schools shall not assume any 
responsibility for financial liabilities incurred by [Patrick Henry] in excess of budgeted 
revenues and/or donations received. 

Article 1.2, Chapter 13 of Title 22.1, §§ 22.1-212.5 through 22.1-212.16 governs the 
establishment of charter schools.  Section 22.1-212.14(D) provides, in relevant part, that “[f]unding and 
service agreements between local school boards and public charter schools shall not provide a financial 
incentive or constitute a financial disincentive to the establishment of a public charter school, including 
any regional public charter school.”  A prior opinion of the Attorney General noted that: 

The prohibition in § 22.1-212.14(D) is narrow and prohibits a financial “disincentive” in 
the “funding and service agreements” between a local school board and a public charter 
school.  Therefore, even if [a term of the agreement between a local school board and a 
charter school] is a financial impediment or is financially disadvantageous in some way, 
if this requirement does not relate to the “funding or service agreements,” it is not 
prohibited by § 22.1-212.14(D).[1] 

Thus, if the term of the Agreement addressing start-up costs does not relate to “funding or service 
agreements,” it is not prohibited by § 22.1-212.14(D). 

Section 22.1-212.14(C) provides guidance regarding matters that are “services” for purposes of 
charter school funding: 

Services provided in the public charter school by the local school board or the relevant 
school boards, in the case of regional public charter schools, may include food services; 
custodial and maintenance services; curriculum, media, and library services; warehousing 
and merchandising; and such other services not prohibited by the provisions of [Article 
1.2] or state and federal laws. 

Although “start-up costs for the library and media center” are among the items addressed in the 
Agreement, these must be distinguished from “media, and library services.”2  A funding agreement in this 
context does not refer to a precondition for opening the doors of the school.  Rather, § 22.1-212.14(D) 
refers to a funding agreement between a school board and a charter school after the school has opened.  In 
other words, the “funding agreement” refers to the ongoing operations of the school, not startup costs.3  

                                                 
12010 Op. Va. Att’y Gen. No. 10-010, *2, available at http://www.vaag.com/OPINIONS/2010opns/10-010-

Morrissey.pdf. 
2VA. CODE ANN. § 22.1-212.14(C) (2006). 
3See 2010 Op. Va. Att’y Gen., supra note 1, at *2. 

http://www.vaag.com/OPINIONS/2010opns/10-010-Morrissey.pdf
http://www.vaag.com/OPINIONS/2010opns/10-010-Morrissey.pdf
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Because the startup costs about which you inquire do not relate to either funding or service agreements, it 
is my opinion that § D of the Agreement does not violate § 22.1-212.14(D). 

You also ask whether § 22.1-212.14 prohibits the School Board from providing less funding, on a 
per-student basis, to Patrick Henry than it does to other schools within the division.  Section 
22.1-212.14(F) addresses equity in per-student funding: 

Notwithstanding any other provision of law, the proportionate share of state and federal 
resources allocated for students with disabilities and school personnel assigned to special 
education programs shall be directed to public charter schools enrolling such students.  
The proportionate share of moneys allocated under other federal or state categorical aid 
programs shall be directed to public charter schools serving students eligible for such aid. 

Section 22.1-212.14(F) does not impose requirements upon the allocation of local funds.  Certainly, equal 
funding per student between a charter school and other public schools within the district would satisfy the 
mandate that there be no financial disincentive for charter school funding agreements.  It is not axiomatic, 
however, that a per-student funding agreement that is not exactly the same throughout the district would 
necessarily violate § 22.1-212.14(D).  For example, there may be circumstances, such as a significant 
endowment for a charter school, that would justify a less than equal funding agreement.  Conversely, 
additional funding for a charter school would not necessarily violate the statute.  I do not, however, have 
sufficient facts to determine whether a disparity in funding exists at Patrick Henry or, if it does, whether 
the disparity would constitute a “disincentive” in a funding agreement. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the provision of the charter agreement between the School 
Board of the City of Richmond and the Patrick Henry School of Science and Arts about which you 
inquire does not conflict with § 22.1-212.14(D).  With respect to your second inquiry, I lack the factual 
background necessary to determine whether a disparity in funding exists and, if so, whether it would 
constitute an impermissible disincentive. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

 
Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 
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