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The Honorable G. Glenn Oder 
Member, House of Delegates 
213 Robin Drive 
Newport News, Virginia  23606 

Dear Delegate Oder: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether the Charter of the City of Newport News requires that the Newport News 
School Board exclusively rely on the legal advice of the attorney for the City or whether the Board may 
engage alternate legal counsel. 

Response 

It is my opinion that the Charter of the City of Newport News does not require that the Newport 
News School Board rely on the sole legal advice of the attorney for the City, and the Board may retain its 
own counsel. 

Applicable Law and Discussion 

The Charter of the City of Newport News (the “Charter”) provides that “[t]he city attorney shall 
… be the legal advisor of the council … and all … boards … and agencies of the city, including the 
school board, in all matters affecting the interest of the city and shall upon request furnish a written 
opinion on any question of law.”1  Section 22.1-82(A) provides, however, that: 

Notwithstanding any other provision of law, the attorney for the Commonwealth or other 
counsel may be employed by a school board to advise it concerning any legal matter or to 
represent it, any member thereof or any school official in any legal proceeding to which 
the school board, member or official may be a party, when such proceeding is instituted 
by or against it or against the member or official by virtue of his actions in connection 
with his duties as such member or official. 

 
1Section 10.03(A) (1978), available at http://library1.municode.com/default-

test/home.htm?infobase=14013&doc_action=whatsnew; see also 1978 Va. Acts ch. 576, at 886, 907-08 (enacting 
“Charter of City of Newport News,” including § 10.03 of Chapter 10). 

http://library1.municode.com/default-test/home.htm?infobase=14013&doc_action=whatsnew
http://library1.municode.com/default-test/home.htm?infobase=14013&doc_action=whatsnew
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Thus, there is an apparent conflict between the provisions of the Charter relating to the duties of 
the City attorney and § 22.1-82(A).  Ordinarily, where a charter and a statute conflict, the charter 
controls.2  However, this canon of construction does not apply where the statute clearly indicates that the 
General Assembly intended it to control conflicts.3  The language in § 22.1-82(A), “[n]otwithstanding any 
other provision of law,” manifests just such an intent.4 

Article VIII, § 7 of the Constitution of Virginia provides that “[t]he supervision of schools in each 
school division shall be vested in a school board, to be composed of members selected in the manner, for 
the term, possessing the qualifications, and to the number provided by law.”  (Emphasis added.)  In this 
analysis, it is important to consider the constitutional requirement that the supervision of schools is vested 
with the school boards.  The ability to retain legal counsel can be important to the school board in 
fulfilling its mission.  Further, the General Assembly, through its chosen language, ensured the flexibility 
of the school board to retain its own counsel.5 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the Charter of the City of Newport News does not require that 
the Newport News School Board rely on the sole legal advice of the attorney for the City, and the Board 
may retain its own counsel. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

 
Kenneth T. Cuccinelli 
Attorney General 

1:875; 1:941/10-001 

                                                 
2See Op. Va. Att’y Gen.:  1997 at 46, 46; 1995 at 155, 157; 1978-1979 at 35, 35; see also 1976-1977 at 42, 44 

(noting charter provision generally prevails over statute). 
3See Op. Va. Att’y Gen.:  1997, supra note 2, at 46; 1995, supra note 2, at 157; 1978-1979, supra note 2, at 36. 
4See 1978-1979 Op. Va. Att’y Gen., supra note 2, at 36 (concluding that statutory phrase “[n]otwithstanding any 

other provision of law” is evidence of legislative intent that statute must be interpreted to prevail over provision in 
charter); see also Chambers v. Roanoke, 114 Va. 766, 768, 78 S.E. 407, 408 (1913) (holding that amendment to 
specific charter provision is not repealed by reenactment of prior general statute when statute declares that nothing 
“in conflict with any provision of the charter of any city or town shall be construed to repeal such provision” unless 
expressly stated).  The phrase “[n]othwithstanding any other provision of law” indicates a clear legislative intent to 
override potential conflicts with all earlier legislation.  See Op. Va. Att’y Gen.:  1996 at 197, 198; 1987-1988 at 1, 2; 
see also 1998 Op. Va. Att’y Gen. 19, 21 (interpreting statute beginning with phrase, “[n]othwithstanding any other 
provision of this chapter”). 

5See 1981-1982 Op. Va. Att’y Gen. 326, 327 (discussing change to § 22-56.1, predecessor to § 22.1-82, 
regarding authority of school board to hire counsel). 


