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The Honorable L. Scott Lingamfelter 
Member, House of Delegates 
5420 Lomax Way 
Woodbridge, Virginia  22193 

Dear Delegate Lingamfelter: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether a constitutional amendment is required to provide a personal property tax 
exemption for the nonmilitary spouse of a nonresident military servicemember for a motor vehicle that is 
jointly titled in both names.  You also ask whether a constitutional amendment is necessary to provide 
such an exemption for a vehicle leased by the nonmilitary spouse and the nonresident servicemember. 

Response 

It is my opinion that a constitutional amendment is not required to authorize the federal 
exemption for a jointly owned motor vehicle of a nonresident military servicemember and his nonmilitary 
spouse.  It further is my opinion that a constitutional amendment is not required for a vehicle that is leased 
jointly by such servicemember and his spouse because they are not considered to be the owners of a 
leased vehicle. 

Background 

You relate that servicemembers are advised to title motor vehicles jointly with their spouses to 
avoid probate issues in the event of the servicemember’s death.  You note that this practice permits easier 
renewal of annual registrations.  In addition, you advise that most servicemembers purchase vehicles on 
credit and title them jointly with their nonmilitary spouses.  Once titled jointly, you note that numerous 
families discover that financial institutions will not remove the name of the nonmilitary spouse from the 
title as long as a lien exists and is noted on the vehicle’s title.  As a result, the vehicle is not titled solely in 
the servicemember’s name, and the servicemember is unable to take advantage of the personal property 
tax exemption in Virginia. 
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Applicable Law and Discussion 

Under 50 U.S.C. app. § 571(c)(1) of the Servicemembers Civil Relief Act of 20031 
(“Servicemembers Act”) “[t]he personal property of a servicemember shall not be deemed to be located or 
present in, or to have a situs for taxation in, the tax jurisdiction in which the servicemember is serving in 
compliance with military orders.”  Attorneys General consistently have concluded that a Virginia locality 
cannot tax motor vehicles owned by nondomiciliary servicemembers who are stationed by the military in 
the Commonwealth.2  Further, 50 U.S.C. app. § 561(e) of the Servicemembers Act provides that it applies 
to all forms of “property described in subsection (a)[3] owned individually by a servicemember or jointly 
by a servicemember and a dependent or dependents.”  I note that a primary reason for Congress enacting 
§ 561(e) was to “add an additional subsection clearly stating that this section applies to joint ownership of 
all forms of personal and real property by a servicemember and his or her dependents.”4  Furthermore, 
Congress has stated the purpose of § 561(e): 

This would relieve servicemembers from having to title property solely in their own 
name to ensure the protections of this section in a state where they live pursuant to 
military orders but are not state residents.  Titling property solely in the servicemember’s 
name for tax purposes also may create probate difficulties for servicemembers or their 
heirs if property is not jointly titled upon death.  However, the most common difficulty is 
in the area of automobile titling.  Separate titling of automobiles by servicemembers to 
avail themselves of the protections of the current provision, when they would prefer joint 
titling, undercuts the overall SSCRA policy objective of protecting the civil legal rights of 
servicemembers and their dependents.[5] 

The Supremacy Clause of the Constitution of the United States provides that federal laws and 
treaties “shall be the supreme Law of the Land.”6  By virtue of this clause, federal law supersedes 
conflicting state law.7  The preemption of state law by federal law may occur by express statutory 
language or other clear indication that Congress intended to legislate exclusively in the area.8  Even if 
Congress does not intend the enactment of a federal statutory scheme to preempt state law completely, 
congressional enactments in the same field override state laws with which they conflict.9  It is necessary 
                                                 

1See Pub. L. No. 108-109, 117 Stat. 2835. 
2Op. Va. Att’y Gen:  1983-1984 at 393, 393; 1965-1966 at 196 (interpreting 50 U.S.C. app. § 574, predecessor to 

50 U.S.C. app. § 571(c)(1)); see also 1981-1982 Op. Va. Att’y Gen. 370 (interpreting 50 U.S.C. app. § 574 and 
concluding that mobile home belonging to nondomiciliary serviceman is not subject to personal property tax). 

3Subsection (a) of § 561 lists a servicemember’s “personal property (including motor vehicles).” 
4See H.R. REP. NO. 108-81, at 42, as reprinted in 2004 U.S.C.C.A.N. 2367, 2385. 
5Id. 
6U.S. Const. art. VI, cl. 2. 
7See Gibbons v. Ogden, 22 U.S. (9 Wheat.) 1, 210-11 (1824); see also Savage v. Jones, 225 U.S. 501, 533 (1912) 

(noting that state law that conflicts with federal law must yield to federal law). 
8See Jones v. Rath Packing Co., 430 U.S. 519, 525 (1977); Op. Va. Att’y Gen.:  1984-1985 at 280, 282; 

1973-1974 at 284, 285. 
9See Jones, 430 U.S. at 525-26 (citing U.S. CONST. art. VI). 
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“to determine whether, under the circumstances of this particular case, [the State’s] law stands as an 
obstacle to the accomplishment and execution of the full purposes and objectives of Congress.”10  This 
inquiry requires consideration of the relationship between state and federal laws as they are interpreted 
and applied, not merely as they are written.11 

Congress has expressed that its purpose in enacting the Servicemembers Act is “to provide for, 
strengthen, and expedite the national defense through protection extended by this Act … to 
servicemembers of the United States to enable such persons to devote their entire energy to the defense 
needs of the Nation.”12  Therefore, it is my opinion that the federal exemption, as expressed in 50 U.S.C. 
app. §§ 561(e) and 571(c)(1) of the Servicemembers Act, preempts the laws of the Commonwealth related 
to taxation of motor vehicles owned by nonresident servicemembers and their nonmilitary spouses. 

You also ask about vehicles jointly leased by a nonresident servicemember and his nonmilitary 
spouse.  Under the definitions set forth in § 46.2-100 of the Virginia Code, the lessor of a motor vehicle is 
deemed to be the owner of a leased motor vehicle, and as such, is liable for the payment of personal 
property tax thereon.  A prior opinion setting forth this conclusion remains valid.13  Therefore, a 
constitutional amendment is not required since the lessor, i.e., the owner of a leased vehicle, is not the 
servicemember or his nonmilitary spouse. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a constitutional amendment is not required to authorize the 
federal exemption for a jointly owned motor vehicle of a nonresident military servicemember and his 
nonmilitary spouse.  It further is my opinion that a constitutional amendment is not required for a vehicle 
that is leased jointly by such servicemember and his spouse because they are not considered to be the 
owners of a leased vehicle. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:213; 1:941/09-077 

                                                 
10Hines v. Davidowitz, 312 U.S. 52, 67 (1941); accord De Canas v. Bica, 424 U.S. 351, 363 (1976); Perez v. 

Campbell, 402 U.S. 637, 649 (1971). 
11De Canas, 424 U.S. at 363-65; Swift & Co. v. Wickham, 230 F. Supp. 398, 408 (S.D.N.Y. 1964), appeal 

dismissed, 382 U.S. 111 (1965), aff’d on further consideration, 364 F.2d 241 (2d Cir. 1966), cert. denied, 385 U.S. 
1036 (1967). 

1250 U.S.C.S. app. § 502(1) (LexisNexis Supp. 2009). 
131967-1968 Op. Va. Att’y Gen. 274, 274 (interpreting § 46.1-1, predecessor to § 46.2-100).  “Lessor (owner):  

The person or entity offering the use of a vehicle for twelve months or more in exchange for compensation.”  Va. 
Dep’t of Motor Vehicles, Leasing a Vehicle, http://www.dmv.virginia.gov/webdoc/citizen/vehicles/leased.asp (last 
visited Nov. 9, 2009).  “The leased vehicle will be titled in the name of the lessor (owner).”  Id. 

 

http://va.casefinder.com/views/view_viewer.php?file=us_scp033530
http://www.dmv.virginia.gov/webdoc/citizen/vehicles/leased.asp

