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The Honorable Francis X. O’Leary 
Arlington County Treasurer 
#1 Courthouse Plaza, Suite 201 
Arlington, Virginia  22216-7436 

Dear Mr. O’Leary: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether a local treasurer and the Department of Taxation (the “Department”) may 
lawfully enter into an agreement whereby the treasurer would collect delinquent taxes owed to the 
Commonwealth of Virginia in exchange for a commission of twenty percent of the state taxes so 
collected, which the treasurer would recover from state taxpayers in addition to their past due state taxes. 

Response 

It is my opinion that a local treasurer collecting delinquent state taxes pursuant to an agreement 
with the Department of Taxation is not authorized to recover from the taxpayer a twenty-percent 
commission in addition to the delinquent state taxes collected on behalf of the Department. 

Background 

You indicate that the Department and local treasurers may seek to enter into an agreement 
whereby local treasurers would collect past due tax debt owed the Commonwealth and receive a twenty-
percent commission for their services, which fee would be added to the delinquent amounts collected.  
You assert that an agreement pursuant to these terms would be mutually beneficial to the Department and 
local treasurers; it would accelerate collection of delinquent state tax liabilities without committing 
additional state resources, and localities would derive additional revenues. 

Applicable Law and Discussion 

A threshold question raised by your request is whether the Department may compensate local 
treasurers for their efforts in collecting delinquent state taxes.  Section 58.1-1803(A) provides that: 
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The Department of Taxation may appoint a collector in any county or city, including the 
treasurer thereof, to collect delinquent state taxes that were assessed at least 90 days 
previously therein, or elsewhere in the Commonwealth, and may allow him a reasonable 
compensation, to be agreed on before the service is commenced.  Where the appointed 
collector is a local government treasurer, any actions taken pursuant to this section shall 
be considered part of the official duties of such treasurer. 

In the first sentence of § 58.1-1803(A), the General Assembly expressly authorizes the Department to 
compensate local treasurers for services that they perform in collecting delinquent state taxes and 
associated liabilities.1  However, the second sentence of § 58.1-1803(A) specifically provides that a 
treasurer’s actions to collect taxes and related charges on behalf of the Commonwealth constitute “part of 
the official duties of such treasurer.”  When the language of a statute is plain and unambiguous and its 
meaning is clear and definite, it must be given effect.2  In addition, the State and Local Government 
Conflict of Interest Act3 (the “Conflict Act”) clearly provides that it is unlawful for a local government 
official to “accept money or other thing of value for services performed within the scope of his official 
duties, except the compensation, expenses or other remuneration paid by the agency of which he is an 
officer or employee.”4 

Consequently, a plain reading of § 58.1-1803(A) in conjunction with § 2.2-3103(1) of the 
Conflict Act yields an apparent inconsistency between these provisions that requires the application of 
certain principles of statutory construction.5  The Supreme Court of Virginia has held that “‘when two 
statutes seemingly conflict, they should be harmonized, if at all possible, to give effect to both.’”6  In my 
opinion, the apparent inconsistency between the authority the General Assembly has granted to the 
Department in § 58.1-1803(A) to compensate local treasurers and the Conflict Act’s prohibition against a 
local constitutional officer accepting remuneration for carrying out his official duties7 may be reconciled 
by construing § 58.1-1803(A) to allow that such compensation be paid to the treasurer’s locality, rather 
than to the treasurer personally.  Such an interpretation comports with the purpose of the Conflict Act, 
which prohibits the private economic interests of governmental officers and employees from 
inappropriately influencing their official conduct.8 

                                                 
1Section 58.1-1803(C) defines “the term ‘state taxes’ [to] include any penalty and interest” applicable to a state 

tax assessment, as well as “the local sales and use tax imposed under the authority of §§ 58.1-605 and 58.1-606 and 
any penalty and interest applicable thereto.” 

2Temple v. Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944); 1997 Op. Va. Att’y Gen. 16, 17. 
3See VA. CODE ANN. §§ 2.2-3100 to 2.2-3131 (2008 & Supp. 2009). 
4Section 2.2-3103(1) (2008). 
5See Boynton v. Kilgore, 271 Va. 220, 228, 228 n.11, 623 S.E.2d 922, 926, 926 n.11 (2006). 
6Viking Enter. v. County of Chesterfield, 277 Va. 104, 110, 670 S.E.2d 741, 744 (2009) (quoting 

Commonwealth v. Zamani, 256 Va. 391, 395, 507 S.E.2d 608, 609 (1998) (alteration omitted)). 
7See § 2.2-3103(1). 
8See § 2.2-3100 (2008); § 2.2-3103. 

http://va.casefinder.com/views/view_viewer.php?file=va_scp038171#423
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Applying this reasoning to your inquiry, the Department may compensate a locality for actions 
taken by its treasurer to collect state taxes pursuant to § 58.1-1803(A), provided the compensation is:  
(a) reasonable; (b) determined prior to the treasurer’s undertaking of such actions; and (c) paid directly to 
the locality and not to the treasurer personally.  Further, I am not aware of any provision of Virginia law 
that would prohibit the Department from allowing compensation to an appointed collector in the form of a 
percentage commission based on the amount of state taxes and associated charges collected.  Therefore, a 
local treasurer’s office may recoup a reasonable percentage commission for its collections on behalf of the 
Department. 

The remaining question is whether a local treasurer may recover such commission from the 
delinquent taxpayers against whom the treasurer pursues such collection actions on behalf of the 
Department.  You appear to suggest that this mode of collection is permissible under § 58.1-3916, which 
provides that “[t]he governing body [of any county, city, or town] … by ordinance … may provide for the 
recovery of reasonable attorney’s fees or collection agency’s fees actually contracted for, not to exceed 20 
percent of the delinquent taxes and other charges so collected.” 

Section 58.1-1803(C) permits a local treasurer appointed by the Department to collect delinquent 
state taxes pursuant to Article 2,9 which sets forth local treasurers’ authority to enforce and collect local 
taxes.  Therefore, if the governing body has exercised its authority to enact an ordinance to recover 
attorney’s or collections agency’s fees from delinquent local taxpayers, such locality would be authorized 
to recover such fees incurred in the collection of delinquent state taxes.  However, § 58.1-3916 does not 
authorize a local treasurer to recover from the delinquent state taxpayers the flat twenty-percent 
commission about which you inquire.  You propose that the Department and local treasurers would pursue 
collection of 120 percent of a delinquent state taxpayer’s past due state taxes.  In other words, the local 
treasurer would tender 100 percent of the taxpayer’s debt to the Commonwealth and retain 20 percent for 
the treasurer’s locality.  Such a collection scheme is not the “reasonable attorney’s or collection agency’s 
fees actually contracted” permitted under § 58.1-3916 to be recovered from a delinquent taxpayer.  Thus, 
it is my opinion that a treasurer may not lawfully recover a uniform twenty-percent commission on state 
taxes because Virginia law does not permit the treasurer to do so in conjunction with the collection of 
local taxes. 

Virginia adheres to the Dillon Rule that “municipal corporations and counties possess and may 
exercise only those powers expressly granted by the General Assembly, powers necessarily or fairly 
implied from such express powers, and those powers that are essential and indispensable.”10  Section 
58.1-3916 grants a locality the authority to adopt an ordinance to recover reasonable attorney’s fees or 
collection agency’s fees that the locality actually expends in pursuit of the taxpayer’s debt to the locality; 
it does not, either expressly or impliedly, allow a locality to levy a flat, twenty-percent surcharge on 
delinquent local tax liabilities.  Therefore, because a local treasurer’s statutory authority in collecting 
delinquent state taxes pursuant to an appointment from the Department is derivative of that applicable to 

                                                 
9See VA. CODE ANN. tit. 58.1, ch. 39, art. 2, §§ 58.1-3910 to 58.1-3938 (2009) (codified in scattered sections). 
10Logan v. City Council, 275 Va. 483, 494, 659 S.E.2d 296, 302 (2008). 
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the treasurer’s collection of local taxes,11 such recovery is just as impermissible with respect to state taxes 
as it is in the context of local tax collections. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a local treasurer collecting delinquent state taxes pursuant to an 
agreement with the Department of Taxation is not authorized to recover from the taxpayer a twenty-
percent commission in addition to the delinquent state taxes collected on behalf of the Department. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:213; 1:941/09-067 

                                                 
11See § 58.1-1803(C). 


