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August 14, 2009 

The Honorable Samuel A. Nixon, Jr. 
Member, House of Delegates 
P.O. Box 34908 
Richmond, Virginia  23234 

Dear Delegate Nixon: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether the Information Technology Investment Board may appoint one of its members, 
the Secretary of Technology, to serve as Chief Information Officer.  Further, you ask whether the 
Secretary could participate in the Board’s vote concerning the appointment as CIO.1  Finally, you inquire 
about the authority of the Chairman or other members of the Board to act individually, or as a whole, to 
negotiate or approve changes to an existing contract of the Virginia Information Technologies Agency. 

Response 

It is my opinion that an individual may not serve simultaneously as the Secretary of Technology 
and the Chief Information Officer.  Further, it is my opinion that the General Assembly has authorized the 
Virginia Information Technologies Agency, rather than the Information Technology Investment Board, to 
enter into or modify contracts for the purchase of information technology goods and services. 

Background 

The Information Technology Investment Board (“Board”) is “a supervisory board … in the 
executive branch of state government” and “is responsible for the planning, budgeting, acquiring, using, 
disposing, managing, and administering of information technology in the Commonwealth.”2  The 
Secretary of Technology (“Secretary”) is an ex officio member of the Board with full voting privileges.3  

 
1I decline to render or express an opinion regarding whether the facts you present concerning a vote would 

constitute a violation of the State and Local Government Conflict of Interests Act (“Conflict Act”).  See VA. CODE 
ANN. §§ 2.2-3100 through 2.2-3131 (2008 & Supp. 2009).  However, I offer general comments concerning the Act 
governing the participation of supervisory board members in matters in which they have a personal interest. 

2Section 2.2-2457(A) (Supp. 2009). 
3See § 2.2-2457(B). 
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The Board is required to appoint a Chief Information Officer (“CIO”) to “be employed under a special 
contract for a term not to exceed five years.”4  The CIO oversees the operation of the Virginia Information 
Technologies Agency (“VITA”) “under the direction and control of the Board.”5 

You relate that you were the chief patron of legislation in 2003 that created the CIO position6 (the 
“2003 Act”).  Further, you note this legislation was intended to implement the recommendations of a 2002 
Study of the Joint Legislative Audit and Review Commission.7  The study noted that the Secretary at that 
time served also as the state’s CIO,8 found that a part-time CIO who was not insulated from the political 
process was a limiting factor,9 and recommended that “the role of State CIO should be transferred to a 
separate position.”10  You relate that the Board recently named the Secretary to serve as CIO on an interim 
basis, which you view as violating the legislative intent and possibly the letter of the 2003 Act. 

You state that VITA currently has a Comprehensive Infrastructure Agreement with Northrop 
Grumman Information Technology, Inc. (“Northrop Grumman”), which VITA entered into in 2005 
pursuant to the Public-Private Education Facilities and Infrastructure Act of 2002.11  Thus, you inquire 
regarding the authority to negotiate or approve contract modifications related to the Agreement. 

Applicable Law and Discussion 

Prior to 2003, § 2.2-226(A) directed the Secretary to function as the CIO of the Commonwealth.12  
The 2003 Act creating the Board repealed § 2.2-226(A)13 and provided that 

the Secretary of Technology shall continue to serve as the Chief Information Officer of 
the Commonwealth for six months after the effective date of this act or until such time as 
the Information Technology Investment Board has hired the Chief Information Officer as 
provided by the first enactment of this act.[14] 

                                                 
4Section 2.2-2005(B) (Supp. 2009). 
5Id. 
6See 2003 H.B. 1926, available at http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?ses=031&typ=bil&val=hb1926 

(“HB 1926”); see also 2003 Va. Acts chs. 981, 1021, at 1536, 1536-53, 1654, 1654-71, respectively (enacting 
provisions of HB 1926; adding Chapter 20 to Title 2.2, codified as Chapter 20.1; and adding Article 18 of Chapter 
24 to Title 2.2, codified as Article 20). 

7See J. LEGIS. AUDIT & REVIEW COMM’N, REVIEW OF INFORMATION TECHNOLOGY SYSTEMS DEVELOPMENT, *67 
(Feb. 6, 2003), available at  http://jlarc.state.va.us/reports/Rpt289.pdf. 

8Id. 
9Id. at *67-68. 
10Id. at *67. 
11See VA. CODE ANN. §§ 56-575.1 to 56-575.18 (2007 & Supp. 2009). 
12See § 2.2-226(A) (Supp. 2002); see also 2003 Va. Acts, supra note 6, cl. 2, at 1552, 1670, respectively 

(repealing § 2.2-226). 
13Id. 
14Id., cl. 5, at 1552, 1670, respectively. 

http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?ses=031&typ=bil&val=hb1926
http://jlarc.state.va.us/reports/Rpt289.pdf
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When a statute creates a specific grant of authority, the authority is deemed to exist only to the 
extent granted in the statute.15  Accordingly, it is my opinion that the authority for the Secretary to serve 
also as CIO was limited to the brief period following the enactment of the 2003 Act to allow the Board 
time to fill the CIO position. 

This conclusion is reinforced when one considers that the Secretary is an ex officio member of 
the Board.  Should the Secretary also serve as CIO, this dual service would require the Board to have a 
contractual relationship with one of its members.16  The Conflict Act17 prohibits board members, who are 
state officers,18 from having a personal interest in a contract with their own board.19 

Similarly, the tension between the Board’s duty to supervise the CIO,20 the Secretary’s duty to 
serve as a Board member,21 and a state officer’s duty to disqualify himself from participating in matters in 
which he has a personal interest22 underscores that a single individual is unable to perform fully the 
regular duties of all these positions.23  Thus, such dual service cannot be seen as consistent with the 
legislative intent for the CIO position.24 

While it is my opinion that the offices of Secretary and CIO legally are incompatible, it does not 
mean that the Board is unable to hire as CIO an individual then serving as Secretary.  However, that 
individual may not serve in both offices simultaneously.  When two governmental offices are 

                                                 
15See, e.g., 2008 Op. Va. Att’y Gen. 126, 127 (citation omitted) (explaining rule of statutory construction known 

as “expressio unius est exclusio alterius”). 
16See § 2.2-2005(B) (requiring Board to employ CIO pursuant to contract for term not to exceed five years); 

§ 2.2-2457(B) (making Secretary ex-officio member of Board).  You do not indicate whether the Board has entered 
into a contract with the recently-named CIO. 

17See supra note 1. 
18See § 2.2-3101 (2008) (defining “officer” as “any person appointed or elected to any governmental or advisory 

agency”). 
19Section 2.2-3106(A) (2008) (“No officer or employee of any governmental agency of state government … shall 

have a personal interest in a contract with the government agency of which is an officer or employee, other than his 
own contract of employment.”).  This allows a board member to have a personal interest in the contract, if any, by 
which he serves as a board member but generally prohibits any additional contract of employment. 

20See § 2.2-2005(B). 
21See § 2.2-2457(B). 
22See § 2.2-3112(A)(1) (2009); see also infra note 26. 
23See Amory v. Justices of Gloucester, 4 Va. (2 Va. Cas.) 523, 525, 1826 Va. LEXIS 99, *5 (1826) (decreeing that 

two offices, one of which is subject to control of other, are “incompatible”; suggesting there is legal incapacity to 
execute duties of the two offices at same time).  In this case, the Secretary does not directly supervise the CIO, but 
has a duty to serve on the board that does supervise the CIO. 

24See 2001 Op. Va. Att’y Gen. 192, 193 (citations omitted) (noting that Virginia Code constitutes single body of 
law; legislature is presumed to have intended each enactment to have meaning that is consistent with other 
provisions of law and that is not superfluous). 
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incompatible and “[i]n the absence of a statutory provision to the contrary, acceptance of a second 
incompatible office operates to vacate or surrender the first office.”25 

You also inquire whether the Secretary could participate in the Board’s vote concerning his 
appointment as CIO.  The Conflict Act requires governmental officers and employees to disqualify 
themselves from participating in certain matters in which they have a personal interest.26  The Conflict 
Act authorizes the Attorney General to render advisory opinions to certain state and local officials based 
upon a full disclosure of the facts by such officer or employee.27  The Conflict Act is very specific in 
providing that only the officer or employee with a potential conflict may seek an o 28pinion.  

                                                

Finally, you inquire about the authority of the Chairman or other members of the Board, 
individually or as a whole, to negotiate or approve changes to VITA’s Comprehensive Infrastructure 
Agreement with Northrop Grumman.  The General Assembly has assigned the authority to procure 
information technology goods and services for the Commonwealth to VITA.29  Such authority includes 
the power of the CIO to “direct the modification or suspension of any major information technology 
project” when he deems such action appropriate.30  While the Board is “responsible for the … acquiring 
… of information technology in the Commonwealth,”31 the fact that the direct control of procurement is 
assigned to VITA makes clear that the Board’s duties and powers in this area are supervisory and do not 
include the duty and power directly to procure information technology goods and services for the 
Commonwealth.32  Therefore, it is my opinion that pursuant to its supervisory power, the Board may 

 
25See Op. Va. Att’y Gen.:  1980-1981 at 279, 280; see also 1974-1975 at 251, 251 (“The acceptance of an 

incompatible office operates as a surrender of the former office.”).  You do not indicate whether the contract 
contemplated by § 2.2-2005(B) has been signed.  I express no opinion on whether the appointment of the Secretary 
as CIO for purposes of the above rule can precede signing of the contract. 

26See § 2.2-3112(A)(1) (providing that each state officer of any governmental or advisory agency having 
personal interest in transaction “[s]hall disqualify himself from participating in the transaction if (i) the transaction 
has application solely to … a business or governmental agency in which he has a personal interest … or (ii) he is 
unable to participate pursuant to subdivision 2, 3 or 4”); see also § 2.2-3101 (defining “business,” “personal interest 
in a transaction,” and “personal interest”); 2009 Va. Acts ch. 781, § 4-6.01(a), (c)(6)(b), available at 
http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?091+bud+24-6.01 (stating minimum CIO salary is $136,806). 

27See § 2.2-3126(A)(3) (2008) (directing Attorney general to render advisory opinions to state officer seeking 
advice); see also § 2.2-3121(A) (2008) (providing that state officer may not be prosecuted for knowing violation of 
Conflict Act if such violation results from good faith reliance on written opinion of Attorney General made in 
response to written request and based on full disclosure of facts). 

28See id.  This is particularly important given the enforcement responsibilities of the Attorney General. 
29See, e.g., § 2.2-2012(A) (2008); § 56-575.16 (2008); see also 2009 Va. Acts, supra note 26, at 

§ 4-5.04(b)(1)(a).  This authority is subject to any required procedures or approvals.  See, e.g., § 2.2-4309(A) (2008). 
30See § 2.2-2015 (2008); see also § 2.2-2006 (2008) (defining “major information technology project”). 
31Section 2.2-2457(A). 
32See § 2.2-2005(B) (providing that CIO exercises his powers under direction and control of Board); 

§ 2.2-2012(A) (providing that information technology may be purchased by other agencies “to the extent authorized 
by VITA”); § 2.2-2458 (Supp. 2009) (listing powers and duties of Board). 

 

http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?091+bud+24-6.01


The Honorable Samuel A. Nixon, Jr. 
August 14, 2009 
Page 5 

 

instruct VITA to modify an existing contract in accordance with any required procedures or approvals; 
however, the Board is not itself authorized to modify the Comprehensive Infrastructure Agreement.33 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that an individual may not serve simultaneously as the Secretary of 
Technology and the Chief Information Officer.  Further, it is my opinion that the General Assembly has 
authorized the Virginia Information Technologies Agency, rather than the Information Technology 
Investment Board, to enter into or modify contracts for the purchase of information technology goods and 
services. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:1216; 5:57; 1:941/09-053 

                                                 
33Further, I note that such supervisory power is a power of the Board and not that of its individual members.  

Unless specifically provided by law, public bodies may authorize the transaction of public business only through 
motions duly adopted at public meetings conducted in accordance with The Freedom of Information Act.  See 
§§ 2.2-3710(A), 2.2-3712(G) (2008).  It is possible for a public body to adopt a motion authorizing certain officers 
or employees to act on its behalf.  See, e.g., § 2.2-604 (2008).  However, the Board cannot “delegate any duties or 
responsibilities to the chairman other than to preside over meetings or act as the spokesperson for the Board in 
public meetings.”  Section 2.2-2457(C). 


