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August 24, 2009 

The Honorable Nancy J. Horn 
Roanoke County Commissioner of the Revenue 
P.O. Box 20409 
Roanoke, Virginia  24018-0513 

Dear Ms. Horn: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether a nonprofit charitable organization’s exemption from the local business, 
professional, and occupational license (“BPOL”) tax contained in Chapter 37 of Title 58.1, §§ 58.1-3700 
through 58.1-3735, also applies to the nonprofit charitable organization’s wholly owned, for-profit 
subsidiary. 

Response 

It is my opinion that the statutory exemption from the BPOL tax contained in 
§ 58.1-3703(C)(18)(a) applies only to an entity that qualifies as a “nonprofit charitable organization” and 
would not extend to a wholly owned for-profit subsidiary that fails to meet the statutory definition of a 
“nonprofit charitable organization.” 

Background 

You indicate that a foundation organized for the purpose of providing housing and medical 
facilities to those who are elderly or have handicaps in Roanoke, Virginia (the “Foundation”), is exempt 
from federal income taxation pursuant to § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code (“IRC”).  Further, you 
state that the Foundation owns 100% of the stock of a for-profit corporation that provides various support 
functions to the Foundation, including administrative, human resources, financial, and marketing services.  
Finally, you note that the Internal Revenue Service requires the for-profit corporation to file annual 
federal corporate income tax returns, rather than exempt organization returns. 

Applicable Law and Discussion 

Section 58.1-3703(A) authorizes a local governing body to “levy and provide for the assessment 
and collection of county, city or town license taxes on businesses, trades, professions, occupations and 
callings and upon the persons, firms and corporations engaged therein with the county, city or town.”  
However, a local governing body’s authority to impose such BPOL taxes is subject to certain statutory 
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limitations.1  Among these exemptions are provisions barring the imposition of local BPOL taxes on 
certain receipts of charitable nonprofit organizations2 and on receipts or purchases from members of 
affiliated entities.3 

Section 58.1-3703(C)(18)(a) exempts from BPOL taxation the receipts of “charitable nonprofit 
organization[s],” that are “described in [IRC] § 501 (c) (3) and to which contributions are deductible by 
the contributor under [IRC] § 170.”4  Assuming that contributions to the Foundation are deductible by 
contributors pursuant to IRC § 170, this organization constitutes a “charitable nonprofit organization” for 
purposes of § 58.1-3703(C)(18)(a).  Therefore, Roanoke County may not levy BPOL taxes on or 
measured by the Foundation’s receipts, “except to the extent the organization has receipts from an 
unrelated trade or business the income of which is taxable under [IRC] § 511 et seq.”5 

I find no authority to support the proposition that a separate and taxable corporation that is wholly 
owned by a charitable nonprofit organization is entitled to the same treatment for purposes of BPOL taxes 
as is its parent organization.  “‘The manifest intention of the legislature, clearly disclosed by its language, 
must be applied.’”6  Statutes that provide for tax exemptions and deductions are strictly construed against 
the taxpayer.7  Pursuant to the clear language of § 58.1-3703(C)(18)(a), the exemption applies only to 
organizations meeting the federal criteria.  Based on the facts you present, the subsidiary corporation 
would not fall within the description of exempt organizations in IRC § 170 or § 501(c)(3) since it is 
operated “for profit.”  This suggests that the Foundation’s for-profit subsidiary would not meet the 
requirements of federal statutes which mandate that “no part of the net earnings of [the corporation] 
inures to the benefit of any private shareholder or individual.”8  You relate that the IRS treats the 
subsidiary corporation as a taxable corporation because the subsidiary is required to file annual income 
tax returns on forms applicable to taxable corporations and not those utilized by tax-exempt 
organizations.  Therefore, I must conclude that the BPOL tax exemption applicable to a charitable 
nonprofit organization’s receipts may not be imputed to a separately constituted organization that is not 
itself a charitable nonprofit organization as defined by § 58.1-3703(C)(18)(a). 

Despite the inapplicability of the charitable nonprofit organization exemption to the Foundation’s 
wholly owned subsidiary corporation, all or a portion of the subsidiary’s receipts may be entitled to the 

                                                 
1See VA. CODE ANN. § 58.1-3703(C) (Supp. 2008); § 58.1-3706(A) (Supp. 2008). 
2Section 58.1-3703(C)(18)(a). 
3Section 58.1-3703(C)(10). 
4I note that the definition of “charitable nonprofit organization” in § 58.1-3703(C)(18) is narrower than that of 

IRC § 501(c)(3) relating to classification of organizations that are exempt from federal income taxation with respect 
to certain educational organizations.  Compare § 58.1-3703(C)(18) with 26 U.S.C.S. § 501(c)(3) (LexisNexis 2009).  
This limitation is not relevant to the organizations about which you inquire. 

5Section 58.1-3703(C)(18)(a). 
6Barr v. Town & Country Props., 240 Va. 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 (1990) (quoting Anderson v. 

Commonwealth, 182 Va. 560, 566, 29 S.E.2d 838, 841 (1944)), quoted in 2001 Op. Va. Att’y Gen. 179, 180. 
7See, e.g., Lynchburg v. English Constr. Co., 277 Va. 574, 582-83, 675 S.E.2d 197, 201 (2009); 2001 Op. Va. 

Att’y Gen., supra note 6 at 180. 
826 U.S.C.S. §§ 170(c)(2)(C), 501(c)(3) (LexisNexis 2009). 
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exemption contained in § 58.1-3703(C)(10).  Section 58.1-3703(C)(10) prohibits local governing bodies 
from levying BPOL taxes “[o]n or measured by receipts or purchases by an entity which is a member of 
an affiliated group of entities from other members of the same affiliated group.”  If the Foundation and its 
for-profit subsidiary are part of the same “affiliated group,” as defined by § 58.1-3700.1,9 the receipts 
derived by the subsidiary from its sales of various support services to the Foundation would be exempt 
from local BPOL taxation.  Further, the receipts derived from other members of the affiliated group, if 
any, also would be exempt.  However, § 58.1-3703(C)(10) does not necessarily afford the for-profit 
subsidiary a blanket exemption from all local BPOL taxes.  Absent some other statutory exemption, the 
for-profit corporation would be subject to taxation on receipts or purchases from entities outside the 
affiliated group.10 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the statutory exemption from the BPOL tax contained in 
§ 58.1-3703(C)(18)(a) applies only to an entity that qualifies as a “nonprofit charitable organization” and 
would not extend to a wholly owned for-profit subsidiary that fails to meet the statutory definition of a 
“nonprofit charitable organization.” 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:1453; 1:941/09-043 

                                                 
9See also 23 VA. ADMIN. CODE § 10-500-10 (defining “affiliated group”), available at http://leg1.state.va.us/cgi-

bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-10; 23 VA. ADMIN. CODE § 10-500-50 (defining and illustrating 
exemptions for affiliated groups), available at http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-
50.  The regulations became effective on October 6, 2008.  See 24 Va. Reg. Regs. 3250, 3250. 

10See 23 VA. ADMIN. CODE § 10-500-50(B). 

http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-10
http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-10
http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-50
http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?000+reg+23VAC10-500-50

