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June 15, 2009 

David W. Rowan, Esq. 
Nassawadox Town Attorney 
P.O. Box 561 
Accomac, Virginia  23301 

Dear Mr. Rowan: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether the withdrawal of Northampton County from the Northampton County Joint 
Planning Commission requires the towns of Eastville, Cheriton, and Nassawadox to create separate 
planning commissions. 

Response 

It is my opinion that the withdrawal of Northampton County from the Northampton County Joint 
Planning Commission requires the towns of Eastville, Cheriton, and Nassawadox to create separate 
planning commissions. 

Background 

You advise that on April 10, 1978, the Board of Supervisors of Northampton County and the 
Town Council of Exmore entered into an agreement (“Agreement”) creating the Northampton County 
Joint Planning Commission (“Commission”) under § 15.1-443, the predecessor statute to § 15.2-2219.  
The Agreement set forth the general duties and composition of the Commission, which contemplated the 
addition of other municipalities.  Subsequently, the towns of Cheriton, Nassawadox, and Eastville were 
admitted to the Commission. 

You further advise that Article V, Section 2 of the Agreement provides that: 

Any governmental subdivision may withdraw from the Commission by submitting to the 
Commission in writing, at least 30 days before the end of the Commission’s then current 
fiscal year, a notice of intent to withdraw.  Such withdrawal shall become effective upon 
the conclusion of the Commission’s then current fiscal year. 

You relate that the Northampton County Board of Supervisions, by letter dated April 16, 2009, to 
Cheriton, Eastville, and Nassawadox, announced the County’s intention to withdraw from the 
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Commission effective on June 30, 2009.  You note that Exmore previously had withdrawn from the 
Commission.  When the withdrawal of Northampton County becomes effective, the Commission will be 
comprised solely of representatives of Eastville, Cheriton, and Nassawadox. 

Finally, you advise it is your legal conclusion1 that the three remaining municipalities in the 
Commission, Nassawadox, Eastville, and Cheriton, are not adjoining or adjacent.2  All three towns are 
located within Northampton County; however, Nassawadox is nearly ten miles from Eastville and more 
than fourteen miles from Cheriton.  Further, you note that Cheriton and Eastville are nearly five miles 
apart. 

Applicable Law and Discussion 

“The power of a municipality, unlike that of the [General Assembly], must be exercised pursuant 
to an express grant”3 because “municipal corporations have only those powers expressly granted, those 
necessarily or fairly implied therefrom, and those that are essential and indispensable.”4  “If the power 
cannot be found, the inquiry is at an end.”5  The Dillon Rule requires a narrow interpretation of all powers 
conferred on local governments since they are delegated powers.6  Therefore, any doubt as to the 
existence of power must be resolved against the locality.7 

Section 15.2-2210 requires every local governing body in the Commonwealth to create a local 
planning commission: 

Every locality shall by resolution or ordinance create a local planning commission in 
order to promote the orderly development of the locality and its environs.  In 
accomplishing the objectives of § 15.2-2200 the local planning commissions shall serve 
primarily in an advisory capacity to the governing bodies. 

Any locality may participate in a planning district commission in accordance with 
Chapter 42 (§ 15.2-4200 et seq.) of this title or a joint local commission in accordance 
with § 15.2-2219. 

                                                 
1Any request by a town attorney for an opinion from the Attorney General “shall itself be in the form of an 

opinion embodying a precise statement of all facts together with such attorney’s legal conclusions.”  VA. CODE ANN. 
§ 2.2-505(B) (2008). 

2See infra note 12. 
3Nat’l Realty Corp. v. Va. Beach, 209 Va. 172, 175, 163 S.E.2d 154, 156 (1968). 
4Bd. of Supvrs. v. Horne, 216 Va. 113, 117, 215 S.E.2d 453, 455 (1975) (noting Dillon Rule). 
5Commonwealth v. County Bd., 217 Va. 558, 575, 232 S.E.2d 30, 41 (1977). 
6See Bd. of Supvrs. v. Countryside Invest. Co., 258 Va. 497, 504-05, 522 S.E.2d 610, 613-14 (1999) (holding that 

county board of supervisors does not have unfettered authority to decide what matters to include in subdivision 
ordinance; must include requirements mandated by Land Subdivision and Development Act, but may include 
optional provisions contained in act); Op. Va. Att’y Gen:  2002 at 77, 78; 1974-1975 at 403, 405. 

72A EUGENE MCQUILLEN, THE LAW OF MUNICIPAL CORPORATIONS § 10.19, at 369 (3d ed. 1996); see also Op. 
Va. Att’y Gen.:  2002 at 83, 84; 2000 at 75, 76. 
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Section 15.2-2210 provides that localities may participate in a joint local commission under § 15.2-2219, 
which provides that: 

Any one or more adjoining or adjacent counties or municipalities including any 
municipality within any such county may[8] by agreement provide for a joint local 
planning commission for any two or more of such counties and municipalities.  The 
agreement shall provide for the number of members of the commission and how they 
shall be appointed, in what proportion the expenses of the commission shall be borne by 
the participating localities, and any other matters pertinent to the operation of the 
commission as the joint local planning commission for the localities.  Any commission so 
created shall have, as to each participating locality, the powers and duties granted to and 
imposed upon local planning commissions under [Chapter 22]. 

The General Assembly does not define the terms “adjoining” or “adjacent” in § 15.2-2219.  
Generally, when a term is not defined by the General Assembly, it must be given its ordinary meaning.9  
The term “adjoining” generally means “[t]ouching; sharing a common boundary; CONTIGUOUS.”10  
“Adjacent” generally means “[l]ying near or close to, but not necessarily touching.”11 

As previously noted, you advise that the three remaining municipalities in the Commission, 
Eastville, Cheriton, and Nassawadox, are not adjoining or adjacent.12  It is well-settled that “[i]f the 
language of a statute is plain and unambiguous, and its meaning perfectly clear and definite, effect must 
be given to it.”13  It is unnecessary to resort to any rules of statutory construction when the language of a 
statute is unambiguous.14 

The application of the Dillon Rule in the Commonwealth requires a narrow interpretation of all 
powers conferred on local governments because any such powers are delegated powers.15  Thus, the 

                                                 
8“Unless it is manifest that the purpose of the legislature was to use the word ‘may’ in the sense of ‘shall’ or 

‘must,’ then ‘may’ should be given its ordinary meaning–permission, importing discretion.”  Masters v. Hart, 
189 Va. 969, 979, 55 S.E.2d 205, 210 (1949), quoted in Bd. of Supvrs. v. Weems, 194 Va. 10, 15, 72 S.E.2d 378, 381 
(1952); see also Op. Va. Att’y Gen.:  2000 at 29, 32 n.2; 1999 at 193, 195 n.6; 1997 at 10, 12 (noting that use of 
“may” in statute indicates statute is permissive and discretionary, rather than mandatory). 

9See McKeon v. Commonwealth, 211 Va. 24, 27, 175 S.E.2d 282, 284 (1970). 
10BLACK’S LAW DICTIONARY 44 (8th ed. 2004). 
11Id. 
12This opinion does not provide an analysis or conclusion regarding the definition of adjacent for purposes of 

§ 15.2-2219.  Instead, I rely upon the conclusion that you state in your request dated May 4, 2009.  Generally, 
adjoining or contiguous means touching, and adjacent means an object intervenes.  See 1966-1967 Op. Va. Att’y 
Gen. 90, 90.  The size and nature of the object may render the question of whether the localities are adjacent for 
purposes of § 15.2-2219 a question of fact.  Attorneys General historically have declined to render official opinions 
when the request involves a question of fact rather than one of law.  See, e.g., Op. Va. Att’y Gen.:  2007 at 116, 118; 
1997 at 195, 196; 1996 at 207, 208. 

13Temple v. Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944). 
14Commonwealth v. Sanderson, 170 Va. 33, 38-39, 195 S.E. 516, 519 (1938). 
15See supra note 6 and accompanying text. 
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withdrawal of Northampton County effectively abolishes the Commission because the remaining 
municipalities are not adjacent as that term is narrowly interpreted. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the withdrawal of Northampton County from the Northampton 
County Joint Planning Commission requires the towns of Eastville, Cheriton, and Nassawadox to create 
separate planning commissions. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:213; 1:941/09-027 


