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February 27, 2009 

The Honorable Judy L. Worthington 
Chesterfield County Circuit Court Clerk 
P.O. Box 125 
Chesterfield, Virginia  23832-0125 

Dear Ms. Worthington: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether a circuit court clerk has a statutory obligation to prepare sketch orders in civil 
cases for the court.  Additionally, you ask whether a circuit court clerk has a statutory obligation to attend 
civil and criminal docket call proceedings. 

Response 

It is my opinion that the statutory duties of a circuit court clerk do not require the preparation of 
sketch orders in civil cases.  It further is my opinion that such duties do not require attendance at civil or 
criminal docket call proceedings.  However, I would caution that when a clerk does not attend a docket 
call, significant care must be exercised by the clerk to ensure that accurate records of such proceedings 
are maintained. 

Applicable Law and Discussion 

Article VII, § 4 of the Constitution of Virginia establishes the office of clerk of the court and 
provides that the clerk’s duties are “prescribed by general law or special act.”1  Among the duties the 
General Assembly requires clerks’ offices to perform are keeping records of the proceedings in circuit 
court,2 providing access to such records,3 and maintaining and purging the records.4 

 
1The General Assembly has established the duties of clerks of the court.  See VA. CODE ANN. tit. 17.1, ch. 2, 

§§ 17.1-200 to 17.1-295 (2003 & Supp. 2008).  The General Assembly also has established provisions governing 
courts of record, which include certain duties for circuit court clerks.  See generally tit. 17.1, ch. 1, §§ 17.1-100 to 
17.1-132 (2003 & Supp. 2008); ch. 5, §§ 17.1-500 to 17.1-524 (2003 & Supp. 2008). 

2See § 17.1-123(A) (2003) (requiring clerk to record orders from each day’s proceedings in order book); 
§ 17.1-124 (Supp. 2008) (requiring clerk to keep order books recording all proceedings, orders, and judgments of 
court). 

3See § 17.1-208 (Supp. 2008). 



The Honorable Judy L. Worthington 
February 27, 2009 
Page 2 

Prior opinions of the Attorney General note that the clerk’s office is an integral part of the 
administrative operations of the circuit court and provides numerous services to judicial and other public 
officials, as well as to the public.5  While circuit court clerks may, in their discretion, assist the court by 
preparing orders in civil cases, I find no statute that compels this practice.  Circuit courts may set cases 
for trial at a docket call on such days or at such intervals as directed by order of the court.6  While clerks 
may assist circuit courts at docket calls to set civil and criminal cases for trial, I find no statute that 
compels this practice.  Notwithstanding the lack of a statutory provision, a clerk who does not attend a 
docket call must exercise significant care to ensure that accurate records of such proceedings are 
maintained.  The decision not to attend a docket call may make fulfillment of this responsibility more 
difficult. 

The comprehensive list of statutory duties placed upon circuit court clerks demonstrates that 
when the General Assembly intends to require a clerk to perform a task, it knows how to express its 
intention.7  Furthermore, unlike the clerks of the general district and juvenile and domestic relations 
district courts, the General Assembly has not required circuit court clerks to perform “other duties as may 
be prescribed by the judge.”8 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the statutory duties of a circuit court clerk do not require the 
preparation of sketch orders in civil cases.  It further is my opinion that such duties do not require 
attendance at civil or criminal docket call proceedings.  However, I would caution that when a clerk does 
not attend a docket call, significant care must be exercised by the clerk to ensure that accurate records of 
such proceedings are maintained. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

2:1353; 1:941/09-007 

                                                                                                                                                             
4See § 17.1-209 (Supp. 2008) (requiring clerk to preserve all papers lawfully returned to or filed in clerk’s 

office); § 17.1-213 (Supp. 2008) (requiring clerk to keep certain records permanently; authorizing clerk to destroy 
certain records). 

5See 2003 Op. Va. Att’y Gen. 60, 60 and opinions cited therein. 
6See VA. SUP. CT. R. 1:20; see also § 17.1-517 (2003) (authorizing chief judge to fix days for dockets); VA. CODE 

ANN. § 8.01-332 (2007) (providing that current docket may be called to fix cases for trial on days or at intervals as 
directed by court order); VA. CODE ANN. § 19.2-241 (2008) (authorizing circuit court judges to fix days for 
commencement of criminal trials). 

7See 2005 Op. Va. Att’y Gen. 78, 78 and opinions cited therein. 
8VA. CODE ANN. § 16.1-69.40 (2003) (governing personnel of district courts). 


