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February 2, 2009 

Mr. Henry A. Thompson, Sr. 
Sussex County Attorney 
P.O. Box 342 
Waverly, Virginia  23890 

Dear Mr. Thompson: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether § 54.1-1101(A)(9) exempts business owners from having to secure certificates 
of occupancy following renovations and repairs to commercial structures used by such owners for their 
businesses. 

Response 

It is my opinion that § 54.1-1101(A)(9) does not exempt business owners from the requirement to 
secure certificates of occupancy following renovations and repairs to commercial structures used by such 
owners for their businesses.  However, the Virginia Uniform Statewide Building Code regulations1 permit 
the approval of a final inspection to serve as a new certificate of occupancy for additions or alterations to 
existing commercial buildings. 

Background 

You advise that Sussex County is experiencing an increase in renovations and repairs of 
commercial buildings by business owners who own and occupy such buildings.  You relate that these 
business owners are conducting repairs and renovations to their commercial buildings and occupying the 
buildings without obtaining certificates of occupancy.  You further relate that in a particular situation, the 
owner of a commercial business obtained the requisite building, electrical, and related permits for a major 
renovation and repair of his existing commercial building on land that he owns and uses for his business 
operations.  The owner hired several subcontractors to perform electrical and other work during such 
repair and renovation.  You advise that one of the subcontractors is in a civil dispute with the owner and is 
alleging that his contractor’s license may have been inappropriately used to obtain building and other 
permits from the County. 

 
1See infra note 8. 
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You relate that the owner asserts that he is not required to obtain a certificate of occupancy 
because he is exempted by § 54.1-1101(A)(9).  The business owner asserts that he is a person who 
actually performed or supervised the repair and improvement of his commercial building for the use of his 
business as required by § 54.1-1101(A)(9). 

You further relate that the affidavit for the required building permits contained language requiring 
the owner to swear or affirm that “he shall perform the commercial renovations and repairs or have a 
licensed contractor perform such work.”  You advise that based on the language of the affidavit, the 
business owner asserts that he may hire subcontractors to perform the repairs and renovation work at his 
commercial site and remain exempt from obtaining a certificate of occupancy. 

Additionally, you advise that Sussex County maintains that a certificate of occupancy is required 
unless the business owner or his qualified employee personally performs the renovations, construction, 
and repairs.  You conclude that § 54.1-1101(A)(9) does not exempt the business owner from the 
requirement to secure a certificate of occupancy because the business owner actually is managing the 
work of contractually retained subcontractors and not supervising his own employees in the renovations 
and repairs.  You further conclude that managing such work implies supervision that involves the personal 
handling of all details; therefore, the owner does not qualify for the exemption from a certificate of 
occupancy under § 54.1-1101(A)(9).2 

Applicable Law and Discussion 

Section 54.1-1101 provides that: 

A.  The provisions of [Chapter 11] shall not apply to: 
9.  Any person who performs or supervises the repair and improvement of industrial 

or manufacturing facilities, or a commercial or retail building, for his own use[.] 

Chapter 11 of Title 54.1 pertains to the regulation of contractors in the Commonwealth.  The purpose for 
requiring licensure and regulation of contractors is to protect the public from inexperienced, 
unscrupulous, irresponsible, or incompetent contractors, and in particular those who would enter into 
contracts with such contractors.3  The Board for Contractors is the agency of the Commonwealth 
responsible for regulation of the practice of contracting.4  The plain meaning of the language5 of 
§ 54.1-1101(A)(9) clearly exempts from licensure and regulation by the Board anyone “who performs or 

                                                 
2Section 2.2-505(B) requires that an opinion request from a county attorney “shall itself be in the form of an 

opinion embodying a precise statement of all facts together with such attorney’s legal conclusions.” 
3See J.W. Woolard Mech. & Plumbing, Inc. v. Jones Dev. Corp., 235 Va. 333, 337, 367 S.E.2d 501, 503 (1988); 

see also Cohen v. Mayflower Corp., 196 Va. 1153, 1161, 86 S.E.2d 860, 864 (1955) (noting that licensure of 
contractors prohibits unqualified persons from entering into agreements). 

4See VA. CODE ANN. § 54.1-1102(A) (Supp. 2008).  The Board derives its authority from §§ 54.1-201 and 
54.1-1102(A) and renders “case decisions” pursuant to the Administrative Process Act. 

5See Earley v. Landsidle, 257 Va. 365, 370, 514 S.E.2d 153, 155 (1999) (“[W]hen the language in a statute is 
clear and unambiguous, the courts are bound by the plain meaning of that language.”). 
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supervises the repair or improvement of industrial or manufacturing facilities, or a commercial or retail 
building, for his own use.” 

Although persons may be exempt from licensure and regulation as a contractor by the Board for 
Contractors under § 54.1-1101(A)(9), they are required to comply with § 54.1-1101(C) of the Uniform 
Statewide Building Code,6 which provides that: 

Any person who is exempt from the provisions of [Chapter 11] as a result of subdivision 
7, 8, 9, 10, 11, or 12 of subsection A shall comply with the provisions of the Uniform 
Statewide Building Code (§ 36-97 et seq.). 

The use of the word “shall” in § 54.1-1101(C) generally indicates that such requirements are 
intended to be mandatory.7  Section 36-98 of the Uniform Statewide Building Code directs and empowers 
the Board of Housing and Community Development to adopt and promulgate a Uniform Statewide 
Building Code.8  The primary purpose of the Virginia Uniform Statewide Building Code regulations 
(“Building Code Regulations” or “Regulations”) is “to protect the health, safety and welfare of the 
residents of the Commonwealth.”9  The Regulations require a certificate of occupancy indicating 
completion of the work for which a permit is issued “shall be obtained prior to the occupancy of any 
building or structure, except as provided in this section generally and as specifically provided for in 
Section 113.8 [13 VAC § 5-63-130(L)] for additions or alterations.”10  The only exception in 13 VAC 
§ 5-63-160(A) (§ 116.1) from the requirement to obtain a certificate of occupancy is for “an accessory 
structure as defined in the International Residential Code.”  With regard to additions or alterations, 
13 VAC § 5-63-130(L) specifically provides: 

The approval of a final inspection shall be permitted to serve as the new certificate of 
occupancy required by Section 116.1 [13 VAC § 5-63-160(A)] in the case of additions or 
alterations to existing buildings or structures that already have a certificate of occupancy. 

The clear provisions of 13 VAC § 5-63-130(L) permit a final inspection of additions or alterations 
to an existing building or structure that already has a certificate of occupancy to serve as a new certificate 
of occupancy. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 54.1-1101(A)(9) does not exempt business owners from the 
requirement to secure certificates of occupancy following renovations and repairs to commercial 
structures used by such owners for their business.  However, the Virginia Uniform Statewide Building 

                                                 
6See VA. CODE ANN. tit. 36, ch. 6, §§ 36-97 to 36-119.1 (2005 & Supp. 2008) (codified in scattered sections). 
7See Andrews v. Shepherd, 201 Va. 412, 414, 111 S.E.2d 279, 281-82 (1959). 
8The Board has adopted regulations entitled the “Virginia Uniform Statewide Building Code.”  See 13 VA. 

ADMIN. CODE ch. 63, §§ 5-63-10 to 5-63-550 (Supp. 2008). 
913 VA. ADMIN. CODE § 5-63-460(A); see also §§ 36-99(A), 36-103 (2005) (providing that building code 

regulations are to ensure protection of public health, safety, and welfare). 
1013 VA. ADMIN. CODE § 5-63-160(A). 
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Code regulations11 permit the approval of a final inspection to serve as a new certificate of occupancy for 
additions or alterations to existing commercial buildings. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:1303; 1:213; 1:941/08-097 

                                                 
11See supra note 8. 


