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February 2, 2009 

The Honorable Emmett W. Hanger, Jr. 
Member, Senate of Virginia 
P.O. Box 2 
Mt. Solon, Virginia  22843 

Dear Senator Hanger: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether a local police department may enact regulatory guidelines for towing and 
recovery service companies absent the local governing body creating an advisory board and enacting an 
ordinance pursuant to § 46.2-1217. 

Response 

It is my opinion that in the interest of highway safety, a local police department may adopt certain 
procedures for selecting private towing and recovery service companies to provide safe and efficient 
removal, storage, and safekeeping of vehicles involved in traffic accidents or other highway safety 
incidents.  However, such procedures may not infringe upon the authority of the local governing body to 
regulate towing and only may address matters related to public safety.  Further, it is my opinion that 
whether such procedures address public safety concerns is a question of fact.1 

Applicable Law and Discussion 

Section 46.2-1217 provides, in pertinent part, that: 

The governing body of any county, city, or town by ordinance may regulate services 
rendered pursuant to police towing requests by any business engaged in the towing or 
storage of unattended, abandoned, or immobile vehicles.  The ordinance may include 
delineation of service areas for towing services, the limitation of the number of persons 
engaged in towing services in any area, including the creation of one or more exclusive 
service areas, and the specification of equipment to be used for providing towing service.  
The governing body of any county, city, or town may contract for services rendered 
pursuant to a police towing request with one or more businesses engaged in the towing or 
storage of unattended, abandoned, or immobile vehicles.  The contract may specify the 

 
1Attorneys General historically have declined to render official opinions when the request involves a question of 

fact rather than one of law.  See, e.g., Op. Va. Att’y Gen.: 1997 at 195, 196; 1996 at 207, 208. 
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fees or charges to be paid by the owner or operator of a towed vehicle to the person 
undertaking its towing or storage and may prescribe the geographical area to be served by 
each person providing towing services.  The county, city, or town may establish criteria 
for eligibility of persons to enter into towing services contracts and, in its discretion, may 
itself provide exclusive towing and storage service for police-requested towing of 
unattended, abandoned, or immobile vehicles.  Such criteria shall, for drivers of tow 
trucks and towing and recovery operators, be no less restrictive than those established 
pursuant to Chapter 28 (§ 46.2-2800 et seq.) of this title and regulations adopted pursuant 
thereto. 

Prior to adopting an ordinance or entering into a contract pursuant to this section, the 
local governing body shall appoint an advisory board to advise the governing body with 
regard to the appropriate provisions of the ordinance or terms of the contract.  The 
advisory board shall include representatives of local law-enforcement agencies, towing 
and recovery operators, and the general public. 

Section 46.2-1217 refers to criteria established pursuant to Chapter 28 of Title 46.2, §§ 46.2-2800 
through 46.2-2828, for tow truck drivers and towing and recovery operators and mandates the criteria 
established by the locality “shall … be no less restrictive” than Chapter 28.  Section 46.2-2826 provides 
that: 

The Board [for Towing and Recovery Operators] shall establish regulations required of 
Class A and Class B operators to provide public safety towing and recovery services.  For 
the purposes of this section, “public safety towing and recovery services” shall be those 
towing and recovery and related services requested by a state or local law-enforcement 
agency.  Such regulations shall establish minimum requirements, including qualifications, 
standards, necessary equipment, and public safety concerns necessary and appropriate to 
permit a Class A or Class B operator to provide public safety towing and recovery 
services.  No operator shall provide public safety towing and recovery services unless 
they meet such criteria established by Board regulation applicable to public safety towing 
and recovery services.  Upon submitting evidence to the Board of meeting such criteria, 
the Board shall maintain, on a timely basis, a list to be readily available to state and local 
law-enforcement agencies of Class A and Class B operators who meet the Board’s criteria 
for providing public safety towing and recovery services. 

The Board for Towing and Recovery Operators (the “Board”) has not yet established such 
regulations or criteria because § 46.2-2809 provides that “[n]o regulation of the Board pertaining to public 
safety towing and recovery services, as provided in § 46.2-2826, shall become effective prior to July 1, 
2010.”2 

Other statutory provisions apply to the authority of local and state law-enforcement officers to 
remove, store, and safeguard vehicles involved in accidents or other highway safety incidents.  First, 
§ 46.2-1212.1 provides: 

                                                 
2Prior to the adoption of regulations establishing the criteria mandated by § 46.2-2826, the 2008 Session of the 

General Assembly amended § 46.2-2809 by adding the quoted language, which defers the effective date of such 
regulations until July 1, 2010.  See 2008 Va. Acts ch. 836, available at http://leg1.state.va.us/cgi-
bin/legp504.exe?081+ful+CHAP0836+pdf. 

http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?081+ful+CHAP0836+pdf
http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?081+ful+CHAP0836+pdf
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A.  As a result of a motor vehicle accident or incident, the Department of State Police 
and/or local law-enforcement agency in conjunction with other public safety agencies 
may, without the consent of the owner or carrier, remove: 

1.  A vehicle, cargo, or other personal property that has been (i) damaged or spilled 
within the right-of-way or any portion of a roadway in the state highway system and 
(ii) is blocking the roadway or may otherwise be endangering public safety; or 

2.  Cargo or personal property that the Department of Transportation, Department of 
Emergency Management, or the fire officer in charge has reason to believe is a hazardous 
material, hazardous waste or regulated substance as defined by the Virginia Waste 
Management Act (§ 10.1-1400 et seq.), the Hazardous Materials Transportation Act (49 
U.S.C. § 1808 et seq.) or the State Water Control Law (§ 62.1-44.2 et seq.), if the 
Department of Transportation or applicable person complies with the applicable 
procedures and instructions defined either by the Department of Emergency Management 
or the fire officer in charge. 

B.  The Department of Transportation, Department of State Police, Department of 
Emergency Management, local law-enforcement agency and other local public safety 
agencies and their officers, employees and agents, shall not be held responsible for any 
damages or claims that may result from the failure to exercise any authority granted 
under this section provided they are acting in good faith. 

C.  The owner and carrier, if any, of the vehicle, cargo or personal property removed 
or disposed of under the authority of this section shall reimburse the Department of 
Transportation, Department of State Police, Department of Emergency Management, 
local law-enforcement agency, and local public safety agencies for all costs incurred in 
the removal and subsequent disposition of such property. 

Next, § 46.2-1209 provides, in part, that: 

No person shall leave any motor vehicle, trailer, semitrailer, or part or combination 
thereof immobilized or unattended on or adjacent to any roadway if it constitutes a hazard 
in the use of the highway.  No person shall leave any immobilized or unattended motor 
vehicle, trailer, semitrailer, or part or combination thereof longer than twenty-four hours 
on or adjacent to any roadway outside the corporate limits of any city or town, or on an 
interstate highway or limited access highway, expressway, or parkway inside the 
corporate limits of any city or town.  Any law-enforcement officer may remove it or have 
it removed to a storage area for safekeeping and shall report the removal to the 
Department [of Motor Vehicles] and to the owner of the motor vehicle, trailer, semitrailer, 
or combination as promptly as possible. 

Finally, there is a federal law that relates to this issue.  Federal authority over intrastate 
transportation is set out in 49 U.S.C. § 14501, which provides in pertinent part: 

(c)  Motor carriers of property.— 
(1)  General rule.—Except as provided in paragraphs (2) and (3), a State, political 

subdivision of a State, or political authority of 2 or more States may not enact or enforce 
a law, regulation, or other provision having the force and effect of law related to a price, 
route, or service of any motor carrier (other than a carrier affiliated with a direct air 
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carrier covered by section 41713(b)(4)) or any motor private carrier, broker, or freight 
forwarder with respect to the transportation of property. 

(2)  Matters not covered.—Paragraph (1)— 
(A)  shall not restrict the safety regulatory authority of a State with respect to 

motor vehicles, the authority of a State to impose highway route controls or limitations 
based on the size or weight of the motor vehicle or the hazardous nature of the cargo, or 
the authority of a State to regulate motor carriers with regard to minimum amounts of 
financial responsibility relating to insurance requirements and self-insurance 
authorization; 

…. 
(C)  does not apply to the authority of a State or a political subdivision of a State 

to enact or enforce a law, regulation, or other provision relating to the price of for-hire 
motor vehicle transportation by a tow truck, if such transportation is performed without 
the prior consent or authorization of the owner or operator of the motor vehicle. 

…. 
[(3)(C)](5)  Limitation on statutory construction.—Nothing in this section shall be 

construed to prevent a State from requiring that, in the case of a motor vehicle to be 
towed from private property without the consent of the owner or operator of the vehicle, 
the person towing the vehicle have prior written authorization from the property owner or 
lessee (or an employee or agent thereof) or that such owner or lessee (or an employee or 
agent thereof) be present at the time the vehicle is towed from the property, or both. 

Thus, regulation of the towing industry is addressed by both federal and state laws and, 
potentially, by local ordinances.  Given that legal framework, the question becomes what authority is 
available to law-enforcement agencies regarding regulation of towing operations within their 
jurisdictions.  This especially is true because the Board has not promulgated the regulations required by 
§ 46.2-2826, and the local governing body has not enacted ordinances or entered into contracts with 
towing companies pursuant to § 46.2-1217. 

You ask about specific procedures adopted by the Harrisonburg Police Department (the 
“Procedures”).3  The primary purpose of the Procedures appears to be a description of the process by 
which the Police Department will call towing companies to the scene of an accident or other incident 
requiring towing services.  The Procedures describe a rotating list of qualified towing companies that will 
be called when such an incident occurs.  Additionally, the Procedures require the call for a particular 
incident to go to the company at the top of the list.  The remainder of the Procedures describe how a 
company is placed on or remains on the rotating list as a qualified company. 

Most of the Procedures’ requirements for becoming a qualified towing company on the rotating 
list relate to general safety concerns about the proper equipment needed to tow vehicles, to clean up 
accident scenes, and to communicate with law-enforcement, and the need for twenty-four-hour 
availability to clear accident scenes safely and expeditiously.  Law-enforcement agencies have a general 

                                                 
3A copy of the Procedures, “Harrisonburg Police Department Operational Guidelines and Equipment 

Requirements for Wrecker Companies,” is on file with this Office.  For purposes of this opinion, all references and 
information about the Procedures were derived from this document. 
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o § 46.2-2826. 

duty to provide for public safety on the highways, including the specific statutory duties set out in 
§§ 46.2-1209 and 46.2-1212.1.  The Procedures generally appear to fit within law-enforcement public 
safety duties by utilizing private companies that are capable of providing safe and expeditious service. 

However, there are provisions in the Procedures that may go beyond establishing a process for 
utilizing private companies to enforce the Harrisonburg Police Department’s public safety duties to clear 
the highways.  Some provisions may be construed to be regulatory in nature.  An example is the 
requirement that a towing company must have at least two wreckers, one a “rollback” and the other a 
“crane recovery wrecker,” to be a qualified operator.  It is possible that in some localities such a 
requirement for two wreckers of the specified types might be justifiable on public safety grounds.  
However, the procedures that are justifiable on public safety grounds will vary from jurisdiction to 
jurisdiction.4  Accordingly, there is a factual issue regarding whether such a requirement is essential 
solely based on public safety needs.  Where a requirement regarding a “rollback” and “crane recovery 
wrecker” falls into the realm of regulation of towing companies, such regulation is permitted under 
federal and state law, but requires local adoption of ordinances or contractual arrangements following the 
appointment of an advisory board or by the Board pursuant t

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that in the interest of highway safety, a local police department may 
adopt certain procedures for selecting private towing and recovery service companies to provide safe and 
efficient removal, storage, and safekeeping of vehicles involved in traffic accidents or other highway 
safety incidents.  However, such procedures may not infringe upon the authority of the local governing 
body to regulate towing and only may address matters related to public safety.  Further, it is my opinion 
that whether such procedures address public safety concerns is a question of fact.5 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

5:18; 1:941/08-084 

                                                 
4“Prior to proceeding further with drafting of any public safety towing regulations, the Board of Towing and 

Recovery Operators shall hold four public meetings to receive comments and recommendations regarding the 
appropriate equipment, standards, training, safety and other factors related to providing public safety towing and 
recovery services.”  2008 Va. Acts, supra note 2 (quoting enactment clause 2). 

5See supra note 1. 


