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July 28, 2008 

The Honorable Lynwood W. Lewis, Jr.  
Member, House of Delegates  
P.O. Box 760 
Accomac, Virginia  23301 

Dear Delegate Lewis: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether 12 VAC §§ 5-610-460 and 5-630-230, the Onsite Sewage Quality Assurance 
Manual of the Department of Health, or any other provision of Virginia law authorizes the Department to 
require a “survey plat” in applications for construction permits for private wells. 

Response 

It is my opinion that the Department of Health has the authority to require submission of a survey 
plat with an application for a private well construction permit. 

Background 

The Department of Health (the “Department”) distributed its “Procedures Manual for the Onsite 
Sewage Program” (the “Manual”) on October 17, 2007.1  The purpose of the Manual is to provide 
guidance to local Health Departments and to identify measurable standards for internal processes 
associated with the Sewage Program in an effort to raise the overall quality of the program.2  The Manual 
combines the procedures for applying for permits for septic systems under the Sewage Handling and 
Disposal Regulations3 (the “Sewage Regulations”) and private wells under the Private Well Regulations4 
(the “Well Regulations”) (collectively, the “Regulations”).5  You state that local health departments 

 
1See Memorandum from Jeffrey Lake, M.S., Deputy Commissioner for Community Health Services, Department 

of Health (Oct. 17, 2007) (copy on file with author); see also Dep’t of Health, Procedures Manual for the Onsite 
Sewage Program (Oct. 17, 2007) (copy on file with author) [hereinafter “Manual”]. 

2See id., Introduction, “Establishing a Quality Assurance Program.” 
312 VA. ADMIN. CODE §§ 5-610-20 to 5-610-1170 (2002) (codified in scattered sections). 
412 VA. ADMIN. CODE §§ 5-630-10 to 5-630-480 (2002) (codified in scattered sections). 
5See Manual, supra note 1, Septic & Well Bare Application Process, app. 2, “Instructions for Well and Septic 

Permit Applications”; id. app. 3, “Check List for Septic or Septic and Well Applications.” 
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throughout the Commonwealth have been implementing the processes outlined within the Manual.  You 
indicate that the Eastern Shore Health District, relying upon the Manual and the Regulations, recently has 
required the submission of a survey plat as part of a complete application package for a private well 
construction permit.  Therefore, you ask whether the Department’s policy in the Manual to require such 
survey plat is a reasonable interpretation of the Regulations. 

Applicable Law and Discussion 

The Sewage Regulations, adopted by the Board of Health (the “Board”) pursuant to § 32.1-164, 
specifically authorize the Department to require a survey plat.  The Sewage Regulations require a “site 
plan (sketch) … to evaluate the suitability of a subsurface soil absorption system for that site.”6  “[A]s a 
minimum, prior to issuance of the construction permit the perimeter of the soil absorption area site or sites 
shall be shown on a copy of a surveyed plat of the property.”7 

Pursuant to § 32.1-176.4(A), the Department enforces the Well Regulations adopted by the Board 
to govern the location and construction of private wells in the Commonwealth.  The Well Regulations 
require a completed application to include “[a] site plan showing the proposed well site, property 
boundaries, accurate locations of actual or proposed sewage disposal systems, recorded easements, and 
other sources of contamination within 100 feet of the proposed well site.”8  The Well Regulations do not 
define the term “site plan” and do not include a specific requirement for a survey plat. 

The Manual includes a survey plat of the property as an element of a complete application for 
both a septic permit and a private well construction permit, thereby equating the requirement for a site 
plan or site sketch with a survey plat.9  The Manual is in effect a guidance document.10  Such documents, 
while not having the force and effect of law,11 serve to advise the agency’s staff and the public of the 
agency’s interpretation of its regulations.12  Courts generally give such “interpretative” rules persuasive 
effect: 

                                                 
612 VA. ADMIN. CODE § 5-610-460. 
7Id. 
812 VA. ADMIN. CODE § 5-630-230. 
9See Manual, supra note 1, Septic & Well Bare Application Process, app. 2, “Instructions for Well and Septic 

Permit Applications.” 
10The Administrative Process Act, §§ 2.2-4000 to 2.2-4031, defines a “guidance document” as “any document 

developed by a state agency … that provides information or guidance of general applicability to the staff or public to 
interpret or implement statutes or the agency’s rules or regulations.”  VA. CODE ANN. § 2.2-4001 (Supp. 2007). 

11NRV Real Estate, LLC v. Va. Dep’t of Health, 51 Va. App. 514, 526-27, 659 S.E.2d. 527, 533 (2008). 
12The General Assembly has charged the Department, like all administrative agencies, with the interpretation and 

application of regulations adopted by the Board.  See VA. CODE ANN. § 32.1-176.4(A) (2004) (mandating that 
Department enforce rules and regulations of Board regarding location and construction of private wells).  Reviewing 
courts will afford varying degrees of deference to the decision of an administrative agency.  Johnston-Willis, Ltd. v. 
Kenley, 6 Va. App. 231, 243-44, 369 S.E.2d 1, 8 (1988).  If the issue to be resolved falls within the specialized 
competence of the agency, the latter’s decision is entitled to special weight.  Id. at 244, 369 S.E.2d at 8.  That 
interpretation will not be reversed unless it is arbitrary and capricious.  Va. Real Estate Bd. v. Clay, 9 Va. App. 152, 
159, 384 S.E.2d 622, 626 (1989).  The Department’s interpretation of the Board’s regulations in the present situation 
to a given permit application would be such an issue. 
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[A]n agency “has incidental powers which are reasonably implied as a necessary incident 
to its expressly granted powers for accomplishing [its] purposes.”  This includes the 
adoption of interpretative rules.  Since such rules do not undergo the same scrutiny as do 
formally promulgated regulations, they “‘do not purport to be a substitute for the 
statute.’”  “[T]hey do not have the force of law.”  In spite of this, interpretative rules carry 
persuasive effect.  We give “great deference to an administrative agency’s interpretation 
of the regulations it is responsible for enforcing,” for “it is inappropriate for a court to 
second-guess the manner in which an agency responds to its responsibility of carrying out 
the Commonwealth’s policy when those means are not prohibited[.]”[13] 

Determining the appropriate components to be included in an application for a private well permit 
falls within the area of the Department’s special area of expertise.  The Department has determined that 
the requirement of a survey as part of such an application is necessary to accomplish the proper purpose 
of the Well Regulations.14  I find no statutes or regulations that would prohibit the Department from 
adopting such a requirement. 

The General Assembly considers the preparation of a plat for site plans to be part of the practice 
of surveying.15  As previously noted, 12 VAC § 5-630-230 of the Well Regulations requires a “site plan” 
to show among other things the property boundaries, the accurate location of actual or proposed sewage 
disposal systems, the proposed well site, and any recorded easements.  Such items would necessitate a 
properly prepared, reliable, and accurate survey or plat to provide the Department with the information to 
make a correct and informed decision regarding a well application.  Thus, in my opinion, it is reasonable 
for the Department to require that a “site plan” under the Well Regulations include a survey. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the Department of Health has the authority to require 
submission of a survey plat with an application for a private well construction permit. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:1426; 1:941/08-048 

                                                 
13NRV Real Estate, LLC v. Va. Dep’t of Health, 51 Va. App. 514, 526-27, 659 S.E.2d. 527, 533-34 (2008) 

(citations omitted) (first and second alterations in original). 
14See supra note 9 and accompanying text. 
15See VA. CODE ANN. § 54.1-408 (2005) (expanding statutory definition of “practice of land surveying” to 

provide that “[i]n addition to the work defined in § 54-400, a land surveyor may, for subdivisions, site plans and 
plans of development only, prepare plats, plans and profiles for roads, storm drainage systems, [and] sanitary sewer 
extensions.”  (Emphasis added.) 


