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June 16, 2008 

Mr. G. William Thomas, Jr. 
Chairman, Electoral Board for the City of Richmond 
P.O. Box 61037 
Richmond, Virginia  23261-1037 

Dear Mr. Thomas: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with the provisions 
of § 2.2-505 of the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether § 24.2-626 permits local electoral boards to borrow or lease direct recording 
electronic machines for use in elections either on a temporary or permanent basis.  You also ask whether 
§ 24.2-626 prohibits local boards from purchasing, borrowing, or leasing direct recording electronic 
machines that will not be used for voting, but would only be used at the polling place on election day to 
demonstrate to voters how to operate the equipment pursuant to § 24.2-647. 

Response 

It is my opinion that that § 24.2-626 prohibits local electoral boards from borrowing or leasing 
direct recording electronic machines.  It further is my opinion that § 24.2-626 prohibits local boards from 
purchasing, borrowing, or leasing direct recording electronic machines for use at polling places on 
election day to demonstrate to voters how to operate the equipment pursuant to § 24.2-647. 

Applicable Law and Discussion 

Chapter 6 of Title 24.2, §§ 24.2-600 through 24.2-687, governs elections in Virginia.  Article 3 of 
Chapter 6, §§ 24.2-625 through 24.2-642, governs voting equipment and systems related to elections.  
Section 24.2-626 provides that: 

The governing body of each county and city shall provide for the use of electronic voting 
or counting systems, of a kind approved by the State Board [of Elections], at every 
precinct and for all elections held in the county, the city, or any part of the county or city. 

Each county and city governing body shall purchase, lease, lease purchase, or 
otherwise acquire such systems and may provide for the payment therefor in the manner 
it deems proper.  Systems of different kinds may be adopted for use and be used in 
different precincts of the same county or city, or within a precinct or precincts in a county 
or city, subject to the approval of the State Board. 
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On and after July 1, 2007, no county or city shall acquire any direct recording 
electronic machine (DRE) for use in elections in the county or city.  DREs acquired prior 
to July 1, 2007, may be used in elections in the county or city for the remainder of their 
useful life. 

When the language is plain and unambiguous, general rules of statutory construction require that 
the plain meaning of the language be applied.1  Thus, when the General Assembly has used words of a 
plain and definite import, the rules of construction forbid assigning those words a construction that would 
amount to concluding that the General Assembly meant something other than that which it actually 
expressed.2  Section 24.2-626 does not define the term “acquire.”3  In the absence of a statutory 
definition, it is assumed that the General Assembly has intended the common, ordinary meaning of a 
word to apply.  The term “acquire” means “[t]o gain possession or control of; to get or obtain.”4 

                                                

You first inquire whether § 24.2-626 prohibits borrowing or leasing direct recording electronic 
machines by local electoral boards.  The term “borrow” commonly means “[t]o take something for 
temporary use,”5 and the term “lease” commonly means “[t]o grant the possession and use of (land, 
buildings, rooms, moveable property, etc.) to another in return for rent or other consideration.”6  Both of 
these terms contemplate in their meaning the possession or control of an object or property.  The General 
Assembly’s use of the term “acquire” in the prohibition language of § 24.2-6267 clearly is intended to 
have broad application.  Therefore, since local electoral boards are prohibited from acquiring possession 
of any type of direct recording electronic machines after July 1, 2007, I must conclude that § 24.2-626 
plainly and unambiguously prohibits local electoral boards from borrowing or leasing such machines. 

 
1Vaughn, Inc. v. Beck, 262 Va. 673, 677, 554 S.E.2d 88, 90 (2001); Shelor Motor Co. v. Miller, 261 Va. 473, 479, 

544 S.E.2d 345, 348 (2001).  The Commonwealth follows the “plain meaning” rule of statutory construction.  See 
Berry v. Klinger, 225 Va. 201, 208, 300 S.E.2d 792, 796 (1983).  Therefore, the plain and natural meaning of the 
words used in the statute is considered to determine the General Assembly’s intent.  See Britt Constr., Inc. v. 
Magazzine Clean, LLC, 271 Va. 58, 62, 623 S.E.2d 886, 888 (2006); W. Lewinsville Heights Citizens Ass’n v. Bd. 
of Supvrs., 270 Va. 259, 265, 618 S.E.2d 311, 314 (2005); Mozley v. Prestwould Bd. of Dirs, 264 Va. 549, 554, 
570 S.E.2d 817, 820 (2002). 

2Britt Construction, 271 Va. at 62-63, 623 S.E.2d at 888; Alliance to Save the Mattaponi v. Commonwealth, 
270 Va. 423, 439, 621 S.E.2d 78, 87 (2005); Williams v. Commonwealth, 265 Va. 268, 271, 576 S.E.2d 468, 470 
(2003). 

3I note that you refer to a decision of the Supreme Court of Virginia that provided discussion regarding the 
difference between leasing and owning property.  See Shaia v. City of Richmond, 207 Va. 885, 153 S.E.2d 257 
(1967).  In my opinion the decision in Shaia is not applicable to the situation you present.  Shaia involved the 
valuation of a leasehold interest for purposes of taxation of real property.  Id.  Therefore, Shaia does not provide 
significant analysis regarding interpretation of the term “acquire” as used in § 24.2-626. 

4BLACK’S LAW DICTIONARY 25 (8th ed. 2004).  In common usage, “acquire” means “[t]o come into possession 
or control of often by unspecified means,” “to come to have as a new or added characteristic, attribute, trait, or 
ability (as by sustained effort or natural selection).”  MERRIAM WEBSTER’S COLLEGIATE DICTIONARY 10 (2001 
10th ed.). 

5BLACK’S LAW DICTIONARY, supra note 4, at 196. 
6Id. at 909. 
7“On and after July 1, 2007, no county or city shall acquire any direct recording electronic machine (DRE) for 

use in elections in the county or city.”  VA. CODE ANN. § 24.2-626 (Supp. 2007). 
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You also ask whether § 24.2-626 prohibits local electoral boards from purchasing, borrowing, or 
leasing direct recording electronic machines to be used only at polling places on election day to 
demonstrate to voters how to operate the equipment pursuant to § 24.2-647.  You indicate that such 
machines would not be used for voting. 

Section 24.2-647 directs local electoral boards to provide instruction to voters at each polling 
place on election day regarding “the proper manner of voting.”  Further, § 24.2-647 prescribes that “a 
model of, or materials displaying, a portion of its ballot face” be accessible to the voters.  In § 24.2-647, 
the General Assembly does not describe the types of voting machines to be used at polling places and 
does not specifically address the use of direct recording electronic machines.  Section 24.2-647 is general 
in nature.  “‘[W]hen one statutes speaks to a subject in a general way and another deals with a part of the 
same subject in a more specific manner, the two should be harmonized, if possible, and where they 
conflict, the latter prevails.’”8 

Section 24.2-626 specifically prohibits local electoral boards from acquiring direct recording 
electronic machines, while § 24.2-647 generally requires boards to instruct voters on the proper manner of 
voting within a polling place.  To the extent that the specific provisions of § 24.2-626 appear to conflict 
with the general provisions of § 24.2-647, § 24.2-626 prevails.9  Thus, § 24.2-626 prohibits local electoral 
boards from purchasing, borrowing, or leasing direct recording electronic machines after July 1, 2007, 
whether they are used for purposes of voting or to demonstrate the proper manner of voting.10 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 24.2-626 prohibits local electoral boards from borrowing or 
leasing direct recording electronic machines.  It further is my opinion that § 24.2-626 prohibits local 
boards from purchasing, borrowing, or leasing direct recording electronic machines for use at polling 
places on election day to demonstrate to voters how to operate the equipment pursuant to § 24.2-647. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:213; 1:941/08-030 

                                                 
8Thomas v. Commonwealth, 244 Va. 1, 22-23, 419 S.E.2d 606, 618 (1992) (quoting Va. Nat’l Bank v. Harris, 

220 Va. 336, 340, 257 S.E. 2d 867, 870 (1979)); see also Peerless Ins. Co. v. County of Fairfax, 274 Va. 236, 244, 
645 S.E.2d 478, 483 (2007); Mattaponi, 270 Va. at 439-40, 621 S.E.2d at 87; Capelle v. Orange County, 269 Va. 60, 
65, 607 S.E.2d 103, 105 (2005) (noting that specific statute prevails over general statute if statutes cannot be 
harmonized). 

9See id. 
10I note that it would not be necessary to use an actual direct recording machine to demonstrate the proper 

manner in which to vote.  For example, a local electoral board could provide illustrations depicting the proper use of 
such machines, including the manner in which to vote. 


