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March 7, 2008 

The Honorable William T. Bolling 
Lieutenant Governor 
P.O. Box 1195 
Richmond, Virginia  23218 

Dear Lieutenant Governor Bolling: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether Article X, § 7-A of the Constitution of Virginia requires that amounts in the 
Lottery Proceeds Fund must be appropriated directly to counties, cities, and towns and the school 
divisions thereof for the purposes of public education absent a four-fifths vote of the members voting in 
each house. 

Response 

It is my opinion that Article X, § 7-A of the Constitution mandates that the General Assembly 
establish a Lottery Proceeds Fund, deposit net lottery proceeds into the Fund, and appropriate amounts 
from the Fund directly to counties, cities, and towns and the school divisions thereof to be expended for 
the purposes of public education.  Absent an affirmative vote of four-fifths of the members voting in each 
house, any budget/appropriation item diverting lottery funds would be unconstitutional. 

Applicable Law and Discussion 

The Constitution establishes “super majority” votes for certain actions, including the distribution 
of net lottery proceeds.  Article X, § 7-A of the Constitution provides that: 

The General Assembly shall establish the Lottery Proceeds Fund.  The Fund shall consist 
of the net revenues of any lottery conducted by the Commonwealth.  Lottery proceeds 
shall be appropriated from the Fund to the Commonwealth’s counties, cities and towns, 
and the school divisions thereof, to be expended for the purposes of public education. 

Any county, city, or town which accepts a distribution from the Fund shall provide its 
portion of the cost of maintaining an educational program meeting the standards of 
quality prescribed pursuant to Section 2 of Article VIII of this Constitution without the 
use of distributions from the Fund. 
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The General Assembly may appropriate amounts from the Fund for other purposes 
only by a vote of four-fifths of the members voting in each house, the name of each 
member voting and how he voted to be recorded in the journal of the house.  [Emphasis 
added.] 

By its plain and unambiguous language,1 paragraphs 1 and 2 of § 7-A require the direct appropriation of 
funds from the Lottery Proceeds Fund to counties, cities, and towns and the school divisions thereof for 
the purposes of public education.  However, paragraph 4 of § 7-A provides an alternate appropriation 
method only by an affirmative “vote of four-fifths of the members voting in each house.”  Any 
appropriation which diverts net lottery proceeds in a manner inconsistent with Article X, § 7-A is 
unconstitutional. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that Article X, § 7-A of the Constitution mandates that the General 
Assembly establish a Lottery Proceeds Fund, deposit net lottery proceeds into the Fund, and appropriate 
amounts from the Fund directly to counties, cities, and towns and the school divisions thereof to be 
expended for the purposes of public education.  Absent an affirmative vote of four-fifths of the members 
voting in each house, any budget/appropriation item diverting lottery funds would be unconstitutional. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:875; 1:941/08-024 

                                                 
1“‘“[E]very word employed in the Constitution is to be expounded in its plain, obvious, and common sense, 

unless the context furnishes some ground to control, qualify, or enlarge it.”’”  Lipscomb v. Nuckols, 161 Va. 936, 
945, 172 S.E. 886, 889 (1934) (quoting Quesinberry v. Hull, 159 Va. 270, 274-75, 165 S.E. 382, 383 (1932) (further 
citation omitted)), quoted in 2003 Op. Va. Att’y Gen. 32, 33.  “It is the duty of the court in construing the 
Constitution to give effect to an express provision rather than to an implication.”  Id. at 945-46, 172 S.E. 889, quoted 
in 2003 Op. Va. Att’y Gen., supra, at 33. 


