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The Honorable Wyatt L. Overton

Commissioner of the Revenue for Prince Edward County
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Farmville, Virginia 23901

Dear Mr. Overton:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether a commissioner of the revenue may tax cars at the personal property tax rate
rather than the capital merchants’ tax rate when a car dealer moves the cars off the dealership site to avoid
merchants’ tax and relocates the cars titled to the dealership to private property.

Response

It is my opinion that vehicles titled to a car dealership and available for sale constitute inventory
stock on hand and must be taxed as merchants’ capital.

Background

You relate that you have encountered some difficulty with a car dealership’s filing of the
merchants’ capital inventory. You indicate that prior to January 1st of each year, vehicles were moved off
the dealership’s lot and onto private property either in your county or in a different county. You state that
as far as you know, the dealership has not paid taxes on such inventory to any county.

Applicable Law and Discussion

The Supreme Court of Virginia consistently has ruled that “[t]axes can be imposed only in the
manner prescribed by express statutory authority.”] Thus, in order to determine whether vehicles may be
taxed as personal property, the statutes which permit the taxation of tangible personal property and
merchants’ capital must be examined.

For local taxation purposes, merchants’ capital and tangible personal property are two separate
classes of property in Virginia. Merchants’ capital, as defined in § 58.1-3510, specifically is excluded
from the definition of tangible personal property appearing in § 58.1-3500, Section 58.1-3510 defines

'Shelor Motor Co. v. Miller, 261 Va. 473, 478, 544 S.E2d 345, 348 (2001); accord Hampton Nissan Ltd.
P’ship v. City of Hampton, 251 Va. 100, 104, 466 S.E.2d 95, 97 (1996) (quoting Commonwealth v. P. Loritlard Co.,
129 Va. 74, 82, 105 S.E. 683, 685 (1921)).
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merchants’ capital to include inventory of stock on hand and all other taxable personal property except
tangible personal property not offered for sale as merchandise. There is no definition of “inventory of
stock on hand” as used in § 58.1-3510.

In the absence of a statutory definition, the plain and ordinary meaning of the term is controtiing.?'

It is well-settled that, “[i]f the language of a statute is plain and unambiguous, and its meaning perfectly

ctear and definite, effect must be given to it. " The term “inventory” means “an itemized Eist of current

assets ... a list of goods on hand ... the quantity of goods or materials on hand: STOCK. " Further, the

term “stock” means “the equipment, materials, or supplies of an establishment ... the inventory of goods

of a merchant or manufacturer.”” As such, the plain meaning of inventory of stock on hand would be
goods and materials kept on hand by a commercial establishment for sale.

Prior opinions of the Attorney General have opmed on the meaning of inventory of stock on
hand." Those opinions support the above plain meaning. A 1984 opinion of the Attorney General
evaluated whether demonstrator cars owned by a new car dealer and driven by the employees between
their homes and work while in the course of their employment should be considered tangible personal
property or merchants’ capitai,8 The Attorney General concluded that since the vehicles continued to be
merchandise offered for sale during their use by employees and as demonstrators, they are merchants’
capital and are taxable as such.’” Thus, vehicles that are merchandise and available for sale, regardless of
where they are located, generally are considered merchants’ capital and should be taxed under
§ 58.1-3510.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that vehicles titled to a car dealership and available for sale
constitute inventory stock on hand and must be taxed as merchants’ capital.

Thank you for letting me be of service to you.

Sincerely,

SHIE Vs

Robert F. McDonnel!

1:1260; 1:941/06-036

2See Sansom v. Bd. of Supvrs., 257 Va. 589, 594-95, 514 S.E.2d 345, 349 (1999); Commonwealth v. Orange-
Madison Coop., 220 Va. 655, 658, 261 S.E.2d 532, 533-34 (1980); 1999 Op. Va. Att’y Gen. 10, 11,

3Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944), quoted in 2002 Op. Va. Att’y 320,
320.

*MERRIAM-WEBSTER'S COLLEGIATE DICTIONARY 615 (10th ed. 2001).

"Id at 1153

©1984-1985 Op. Va. Atl’y Gen. 369; 1977-1978 Op. Va. Att’y Gen. 429.

'Id

*1984-1985 Op. Va. Att’y Gen., supra note 6, at 369.

9Jl'a’.; but see 1977-1978 Op. Va. A’y Gen., supra note 6, at 429-30 (concluding that dealership vehicle kept in
possession of full-time student who is away from home nine months out of year is not inventory stock on hand;
vehicle is so far removed from retail setting for such period of time and is not realistically available for sale).



