
  

OP. NO. 06-014 

ELECTIONS: ELECTION DISTRICTS, PRECINCTS, POLLING PLACES. 

Authority for county board of supervisors to alter boundaries of voting 
precincts at any time other than within sixty days before any general 
election. 
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March 10, 2006 

Issue Presented 

You ask whether a county board of supervisors has the authority to modify the 
boundaries of voting precincts at any time. 

Response 

It is my opinion that a county board of supervisors is statutorily authorized to alter 
the boundaries of voting precincts at any time other than within sixty days before 
any general election. 

Background 

You advise that a constituent has voted in a precinct for a number of years. 
However, the county Board of Supervisors recently has changed the boundaries 
of the constituent’s voting precinct, and his residence is now located in another 
voting precinct. The new voting precinct is located considerably farther from his 
residence than the previous precinct. You advise that after a review of the 
statutory provisions and a consultation with personnel of the State Board of 
Elections, it is your understanding that the county board establishes and modifies 
the boundaries of each voting precinct. Additionally, the board determines which 
residences are located within each voting precinct. You also advise that Board 
members with whom you have spoken have expressed the view that the Board of 
Supervisors does not have statutory authority to return the constituent’s 
residence to the previous precinct. 

You relate that you interpret the applicable statutory provisions as authorizing the 
county Board of Supervisors to make precinct boundary changes at any time 
other than within sixty days before any general election. Therefore, it is your view 
that the county Board of Supervisors may choose to return the constituent and 
his neighbors to their previous voting precinct. You inquire whether your 
interpretation is correct. 

Applicable Law and Discussion 

The overriding goal of statutory interpretation is to discern and give effect to 
legislative intent.1 The Commonwealth follows the Dillon Rule2 of strict 
construction of statutory provisions and its corollary that "[t]he powers of county 
boards of supervisors are fixed by statute and are limited to those powers 



conferred expressly or by necessary implication."3 Additionally, the powers of 
boards of supervisors are fixed by statute and are limited to those conferred 
expressly or by necessary implication.4 "[T]he Dillon Rule is applicable to 
determine in the first instance, from express words or by implication, whether a 
power exists at all. If the power cannot be found, the inquiry is at an end."5 

Chapter 3 of Title 24.2, §§ 24.2-302 through 24.2-313, governs the requirements 
for election districts, precincts, and polling places. Section 24.2-307 provides 
that: 

The governing body of each county and city shall establish by 
ordinance as many precincts as it deems necessary. Each 
governing body is authorized to increase or decrease the 
number of precincts and alter precinct boundaries subject to the 
requirements of [Chapter 3]. 

…. 

Each precinct shall be wholly contained within any election 
district used for the election of one or more members of the 
governing body or school board for the county or city. 

The governing body shall establish by ordinance one polling 
place for each precinct. 

The use of the word "shall" in this statutory provision implies that the General 
Assembly intends its terms to be mandatory, rather than permissive or directive.6 
Accordingly, the board of supervisors is required to establish by ordinance all 
voting precincts that are required within the county. 

Section 24.2-307 clearly authorizes a county board of supervisors to "alter 
precinct boundaries subject to the requirements of [Chapter 3]." Section 24.2-
305(A) requires that each precinct be composed of "compact and contiguous 
territory" that has "clearly defined and clearly observable boundaries." Each 
county precinct must also have "no fewer than 100 registered voters" and "no 
more than 5,000 registered voters" at the time the local governing body 
establishes the precinct.7 Finally, changes in local voting precincts may not be 
made "within 60 days next preceding any general election."8 The General 
Assembly has not imposed other statutory requirements regarding the alteration 
of a local voting precinct by a board of supervisors. 

When a statute is expressed in plain and unambiguous terms, whether general or 
limited, it is assumed that the General Assembly means what it plainly has 
expressed, and no room is left for construction.9 Therefore, the county Board of 
Supervisors may elect to return the constituent and his neighbors to their 
previous voting precinct provided that the precinct change does not occur within 
the sixty days before any general election.10 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a county board of supervisors is statutorily 
authorized to alter the boundaries of voting precincts at any time other than 
within sixty days before any general election. 
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