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No conflict between § 18.2-119 and §§ 24.2-307, 24.2-310(B), and 24.2-310.1; 
individual prohibited from entering school property may enter portion of 
school property designated as polling place solely for purpose of casting 
his vote. 

The Honorable James M. Shuler 
Member, House of Delegates 
February 8, 2006 

Issue Presented 

You inquire whether there is a conflict between § 18.2-119, governing trespass 
on property, and §§ 24.2-307, 24.2-310(B), and 24.2-310.1, requiring polling 
places to be located in public buildings such as public school buildings.1 In other 
words, you ask whether an individual forbidden to be on school property may 
enter the school property to vote at a designated polling place. 

Response 

It is my opinion that there is no conflict between § 18.2-119 and §§ 24.2-307, 
24.2-310(B), and 24.2-310.1. It is further my opinion that an individual prohibited 
from entering school property may enter the portion of the school property 
designated as a polling place solely for the purpose of casting his vote. 

Background 

You advise that a public school principal in your district questions a potential 
conflict of laws when an individual has been prohibited from entering a public 
school property and his polling place is located in that same public school. You 
further advise that local governing bodies often designate portions of public 
school buildings as polling places on Election Day. Since school officials are 
charged with the safe and orderly operation of public schools, you advise that a 
public school principal has expressed a concern that an individual prohibited from 
entering school property must enter that school when it has been designated as 
that individual’s polling place. 

Applicable Law and Discussion 

Title 24.2 provides for the administration of elections in the Commonwealth. 
Section 24.2-307 authorizes each city and county governing body to establish as 
many precincts as it deems necessary, but each precinct may have only one 



polling place. The term "polling place," as defined in § 24.2-101, "means the one 
place provided for each precinct at which the qualified voters who are residents 
of the precinct may vote." 

Section 24.2-310(B) provides: 

The governing body of each county, city, and town shall provide 
funds to enable the electoral board to provide adequate facilities 
at each polling place for the conduct of elections. Each polling 
place shall be located in a public building whenever practicable. 
If more than one polling place is located in the same building, 
each polling place shall be located in a separate room or 
separate and defined space. 

Section 24.2-310.1 adds the requirement that polling places may not be located 
in a building that 

serves primarily as the headquarters, office, or assembly building 
for any private organization, other than an organization of a civic, 
educational, religious, charitable, historical, patriotic, cultural, or 
similar nature, unless the State Board [of Elections] has 
approved the use of the building because no other building 
meeting the accessibility requirements of [Title 24.2] is available. 

Section 18.2-119 provides that "[i]f any person without authority of law goes upon 
or remains upon the lands, buildings or premises of another, … after having been 
forbidden to do so … by the owner, lessee, custodian or other person lawfully in 
charge thereof … he shall be guilty of a Class 1 misdemeanor." (Emphasis 
added.) As a penal statute, the provisions of § 18.2-119 must be strictly 
construed.2 In addition, when a statute is expressed in plain and unambiguous 
terms, whether general or limited, the legislature is assumed to mean what it 
plainly has expressed, and no room is left for construction.3 Since a portion of a 
public school may by law be designated as a polling place and an individual 
otherwise prohibited from entering onto the school property must enter that 
portion of the school designated as a polling place for purposes of voting, such 
an individual does so under "authority of law" for purposes of § 18.2-119.4 

It is, however, well settled that an individual lawfully entering property who 
exceeds the authority or permission for which entry was granted is liable for 
trespass.5 Accordingly, an individual who is prohibited from entering a public 
school property may enter only that area of the school designated as a polling 
place solely for the purpose of casting his vote. Should that individual enter any 
portion of the school property that is not designated as a polling place or loiter in 
such designated place before or after casting his vote, he is liable for trespass. 

Applying these principles to your inquiry, no conflict exists between the 
provisions of §§ 18.2-119, 24.2-307, 24.2-310(B), and 24.2-310.1 concerning 
trespass on public school property and the requirement that polling places be 
located in public buildings such as public school buildings. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that there is no conflict between § 18.2-119 and 
§§ 24.2-307, 24.2-310(B), and 24.2-310.1 It is further my opinion that an 



individual prohibited from entering school property may enter the portion of the 
school property designated as a polling place solely for the purpose of casting his 
vote. 

  

1School buildings are "public places" as that term is used in Article VII, § 9 of the 
Constitution of Virginia and § 15.2-2100(A). See 2000 Op. Va. Att’y Gen. 62. 

2Yarborough v. Commonwealth, 247 Va. 215, 218, 441 S.E.2d 342, 344 (1994); 
Martin v. Commonwealth, 224 Va. 298, 300, 295 S.E.2d 890, 892 (1982). 

3Town of South Hill v. Allen, 177 Va. 154, 165, 12 S.E.2d 770, 774 (1941). 

4See Reed v. Commonwealth, 6 Va. App. 65, 70-71, 366 S.E.2d 274, 278 (1988) 
(noting that penal statute, § 18.2-119, requires criminal intent or willful trespass; 
no violation of statute if person has good faith belief that he has legal right or 
authorization to be on premises); see also 1996 Op. Va. Att’y Gen. 86, 87 
(concluding that whether person has good faith belief that he has right to be on 
premises is factual issue). 

5See McClanahan v. Chaplain, 136 Va. 1, 11, 116 S.E. 495, 497 (1923); Op. Va. 
Att’y Gen.: 1994 at 56, 56; 1987-1988 at 446, 447; see also Raven Red Ash Coal 
Co. v. Ball, 185 Va. 534, 543, 39 S.E.2d 231, 235-36 (1946) (noting that in action 
for use and occupation, or realty damages based on assumpsit, trespasser may 
have had express or implied permission to occupy premises, but subsequently 
obtained or appropriated something to his own use). 
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