
  

OP. NO. 05-078 

EDUCATIONAL INSTITUTIONS: GENERAL PROVISIONS — UNIVERSITY OF VIRGINIA – 
BOARD OF VISITORS. 

CRIMES AND OFFENSES GENERALLY: CRIMES INVOLVING HEALTH AND SAFETY – 
OTHER ILLEGAL WEAPONS – DANGEROUS USE OF FIREARMS OR OTHER WEAPONS. 

Governing boards of Virginia’s public colleges and universities may not impose general 
prohibition on carrying of concealed weapons by permitted individuals. Pursuant to 
specific grants of statutory authority, however, colleges and universities may regulate 
conduct of students and employees to prohibit them from carrying concealed weapons on 
campus. 

The Honorable R. Creigh Deeds 
Member, Senate of Virginia 
January 4, 2006 

Issue Presented 

You ask whether Virginia law allows public colleges and universities to prohibit the carrying of 
concealed weapons by permitted individuals onto public property. 

Response 

It is my opinion that the governing boards of Virginia’s public colleges and universities may not 
impose a general prohibition on the carrying of concealed weapons by permitted individuals. 
Pursuant to specific grants of statutory authority, however, it is my opinion that colleges and 
universities may regulate the conduct of students and employees to prohibit them from carrying 
concealed weapons on campus. 

Background 

You report that one of your constituents, an employee of the University of Virginia Medical 
Center, is the holder of a valid concealed weapons permit and would like to carry his firearm to 
and from the hospital, his place of employment. You further relate that you understand the 
University of Virginia has a policy prohibiting the carrying of weapons on campus. 

Applicable Law and Discussion 

The right of a citizen, with a properly issued permit, to carry a concealed handgun is considered 
universal within the Commonwealth, subject to limited constraints.1 The General Assembly 
specifically has set out those places where the carrying of a concealed handgun is prohibited: 
(1) places of worship;2 (2) courthouses;3 (3) elementary through high schools;4 (4) places 
licensed for on-premises alcoholic beverage consumption;5 and (4) such private property as may 
be prohibited by the owner.6 The right to carry openly has not been revoked by the General 
Assembly.7 

Additionally, someone to whom a court has granted a concealed carry permit already has 
undergone an extensive criminal background check.8 Section 18.2-308(E) necessarily requires 



that the court is satisfied that the applicant has not received mental health treatment or substance 
abuse treatment within five years prior to the application, is not a user or distributor of controlled 
substances, is not an illegal alien, is not a fugitive from justice, and has not been convicted of any 
assault, sexual battery, stalking, or any of the other offenses detailed in subsection E. 

It is well established in Virginia that a university, through its board, "‘has not only the powers 
expressly conferred upon it, but it also has the implied power to do whatever is reasonably 
necessary to effectuate the powers expressly granted.’"9 This broad authority does not, however, 
supersede statutory or case law, public policy, or explicit statements of the General Assembly 
regarding specific topics.10 

The powers expressly conferred and possessed by the governing body of an educational 
institution include the authority "[t]o establish rules and regulations for the conduct of students 
while attending such institution"11 and "[t]o establish rules and regulations for the employment of 
professors, teachers, instructors, and all other employees and provide for their dismissal for 
failure to abide by such rules and regulations."12 

The University of Virginia has promulgated a "Security and Firearms Policy," which provides that 
"[t]he possession, storage, or use of any kind of ammunition, firearms, fireworks, explosives, air 
rifles and air pistols on University-owned or operated property, without the expressed written 
permission of the University Police, is prohibited."13 

It is my opinion that the safe operation of the campus allows regulation of, or under limited 
circumstances, prohibition of, firearms by any persons attending events on campus, visiting 
dormitories or classroom buildings, attending specific events as invitees, or under any 
circumstance permitted by law. The universal prohibition of firearms by properly permitted 
persons other than students, faculty, administration, or employees, however, is not allowed under 
law. A board of visitors has responsibility for the protection of the students enrolled at their 
university. At the same time, the rights guaranteed by the Second Amendment of the Constitution 
of the United States14 and by Article I, § 13, of the Constitution of Virginia,15 which protect all 
citizens, may not be summarily dismissed for transient reasons. 

In light of the General Assembly’s specific statements regarding the limits of carrying concealed 
handguns and the grant of authority to colleges and universities to regulate the conduct of 
students and employees, it is my opinion that neither a board of visitors nor a president of a 
public college or university may infer authority from its enabling legislation to adopt a universal 
prohibition of carrying concealed handguns by holders with valid permits. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the governing boards of Virginia’s public colleges and 
universities may not impose a general prohibition on the carrying of concealed weapons by 
permitted individuals. Pursuant to specific grants of statutory authority, however, it is my opinion 
that colleges and universities may regulate the conduct of students and employees to prohibit 
them from carrying concealed weapons on campus. 

  

1See generally Va. Code Ann. § 18.2-308 (Supp. 2005). 

2See § 18.2-283 (2004). 

3See § 18.2-283.1 (2004). 



4See § 18.2-308.1(B) (Supp. 2005). 

5See § 18.2-308(J3). 

6See § 18.2-308(O). 

7See § 18.2-287.4 (Supp. 2005) (prohibiting carrying of certain large ammunition capacity 
weapons); see also § 18.2-308 (prohibiting carrying of concealed weapons without permit). 

8See § 18.2-308(D). 

9Goodreau v. Rector & Visitors of Univ. of Va., 116 F.Supp.2d 694, 703 (W.D. Va. 2000) (quoting 
Batcheller v. Commonwealth, 176 Va. 109, 123, 10 S.E.2d 529, 535 (1940)). 

10See Va. Code Ann. § 23-69 (2003) (providing that board of visitors "shall be at all times subject 
to the control of the General Assembly"); see also § 23-76 (2003) (providing that board of visitors 
may "make such regulations as they deem expedient, not being contrary to law" (emphasis 
added)); Jones v. Commonwealth, 267 Va. 218, 223, 591 S.E.2d 72, 75 (2004) (noting that 
University of Virginia is governmental entity under control of General Assembly). 

11Section 23-9.2:3(A)(2) (Supp. 2005). 

12Section 23-9.2:3(A)(5). 

13University of Virginia, Financial and Administrative Policies, Section XV.J.1 ("Security and 
Firearms Policy"), ¶ 2.0 (Dec. 4, 1995), available at 
http://www.virginia.edu/finance/polproc/pol/xvj1.html . 

14"[T]he right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed." U.S. Const. amend. II. 

15"[T]he right of the people to keep and bear arms shall not be infringed[.]" Va. Const. art. I, § 13. 
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