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LAW ENFORCEMENT OFFICERS SAFETY ACT OF 2004. 

PRISONS AND OTHER METHODS OF CORRECTION: LOCAL 
CORRECTIONAL FACILITIES – JAIL AUTHORITIES – REGIONAL JAILS 
AND JAIL FARMS. 

Local or regional jail officer who is not part of local police or sheriff’s 
department may meet definition of ‘qualified law enforcement officer’ for 
purposes of federal Law Enforcement Officers Safety Act of 2004. Regional 
jail authority may generally prohibit its officers, or prohibit particular 
officer, from carrying concealed weapon absent valid concealed handgun 
permit. 

The Honorable Charles E. Jett 
Sheriff for Stafford County 
June 21, 2005 

Issues Presented 

You ask whether a local correctional officer working for a regional jail authority is 
considered a "qualified law enforcement officer" for purposes of the federal Law 
Enforcement Officers Safety Act of 2004. You also ask whether a regional jail 
authority may generally prohibit its officers, or prohibit a particular officer, from 
carrying a concealed weapon absent a valid concealed handgun permit. 

Response 

It is my opinion that a local or regional jail officer1 who is not part of a local police 
or sheriff’s department, may meet the definition of a "qualified law enforcement 
officer" for purposes of the federal Law Enforcement Officers Safety Act of 2004. 
Further, it is my opinion that pursuant to state law a regional jail authority may 
prohibit its officers in general, or an officer in particular, from carrying a 
concealed weapon absent a valid concealed handgun permit. 

Applicable Law and Discussion 

The first issue is whether a local correctional officer working for a regional jail 
authority is considered a "qualified law enforcement officer" for purposes of the 
federal Law Enforcement Officers Safety Act of 2004.2 Section 926(B)(c) of the 
Act defines a "qualified law enforcement officer" as: 

[A]n employee of a governmental agency who— 

(1) is authorized by law to engage in or supervise the prevention, 
detection, investigation, or prosecution of, or the incarceration of 
any person for, any violation of law, and has statutory powers of 
arrest; 



(2) is authorized by the agency to carry a firearm; 

(3) is not the subject of any disciplinary action by the agency; 

(4) meets standards, if any, established by the agency which 
require the employee to regularly qualify in the use of a firearm; 

(5) is not under the influence of alcohol or another intoxicating or 
hallucinatory drug or substance; and 

(6) is not prohibited by Federal law from receiving a firearm. 
[Emphasis added.] 

Sections 53.1-95.8, 53.1-98, and 53.1-109 each vest the superintendent and jail 
officers (guards) of local and regional jail authorities "[d]uring the term of their 
appointment … with the powers and authority of a conservator of the peace" 
within certain geographical boundaries and functions performed during the 
discharge of their duties. According to § 19.2-18, "[e]very conservator of the 
peace shall have authority to arrest without a warrant."3 Since the superintendent 
and jail officers have statutory powers to arrest, it is my opinion that the first 
qualification is satisfied.4 

Section 53.1-109.01 authorizes regional jail officers "to carry … weapons … in 
the course of [their] assigned duties" provided they have been designated by 
their superintendent and have completed the basic course in firearms. Should a 
regional jail officer satisfy the requirements of § 53.1-109.01, he is authorized to 
carry a firearm. Therefore, it is my opinion that the second qualification is 
satisfied.5 

"Every person employed as a jailor or custodial officer under the provisions of 
Title 53.1 of the Code of Virginia, shall meet compulsory in-service training 
standards …."6 The compulsory in-service training standards include an annual 
qualification using the applicable firearms course.7 Since a regional jail officer 
must qualify annually in the use of a firearm, it is my opinion that the fourth 
qualification is satisfied.8 

Whether an officer meets the third,9 fifth,10 or sixth qualification11 is a 
determination for the individual officer and his jail superintendent and is not a 
matter of state law.12 I note, however, that should the officer satisfy these three 
remaining qualifications, it is my opinion that a local correctional officer would 
meet the definition of a "qualified law enforcement officer" for the purposes of the 
Law Enforcement Officers Safety Act of 2004. I should advise that the Act 
pertains to a qualified law enforcement officer’s ability to carry a concealed 
firearm in a state other than Virginia.13 

The second issue is whether a regional jail authority may generally prohibit its 
officers, or prohibit a particular officer, from carrying a concealed weapon absent 
a valid concealed handgun permit. Pursuant to § 53.1-106(B)(4), "[t]he [regional 
jail authority] shall have the power to … [a]ppoint a superintendent … and 
necessary jail officers therefor who shall serve at the pleasure of the [authority]." 
Since a local correctional officer serves at the pleasure of the regional jail 
authority, it follows that the authority may generally prohibit its officers, or prohibit 
a particular officer, from carrying a concealed weapon absent a valid concealed 
handgun permit. 



Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a local or regional jail officer14 who is not part of 
a local police or sheriff’s department, may meet the definition of a "qualified law 
enforcement officer" for purposes of the federal Law Enforcement Officers Safety 
Act of 2004. Further, it is my opinion that pursuant to state law a regional jail 
authority may prohibit its officers in general, or an officer in particular, from 
carrying a concealed weapon absent a valid concealed handgun permit. 

1For purposes of this opinion, local or regional jail officers are those officers 
appointed pursuant to § 53.1-95.7(3) or § 53.1-106(B)(4). 

2See Pub. L. No. 108-277, 118 Stat. 865 (codified at 18 U.S.C.A. §§ 926(B)-
926(C) (West Supp. 2005)). 

3The power to arrest without a warrant is limited to the instances set out in 
§§ 19.2-19 and 19.2-81. See Va. Code Ann. § 19.2-18 (LexisNexis Repl. Vol. 
2004). 

4See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(1) (West Supp. 2005). 

5See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(2). 

66 Va. Admin. Code 20-30-20(B) (West 2003). 

7See 6 Va. Admin. Code 20-30-80 (West 2003). 

8See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(4). 

9See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(3) (providing that officer may not be subject of 
disciplinary action by agency). 

10See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(5) (providing that officer may not be under influence 
of alcohol or narcotics). 

11See 18 U.S.C.A. § 926B(c)(6) (providing that officer may not be prohibited by 
Federal law from receiving firearm). 

12For many years, Attorneys General have concluded that § 2.2-505, the 
authorizing statute for official opinions of the Attorney General, does not 
contemplate that such opinions be rendered on matters requiring factual 
determinations, rather than matters interpreting questions of law. See Op. Va. 
Att’y Gen.: 2003 at 21, 24; 2001 at 73, 74; see also Op. Va. Att’y Gen.: 1999 at 
132, 132; 1986-1987 at 1, 6 (citing predecessor § 2.1-118); accord 1991 Op. Va. 
Att’y Gen. 122, 124. 

13The Law Enforcement Officers Safety Act of 2004 addresses the carry of a 
"concealed firearm that has been shipped or transported … in interstate 
commerce of foreign commerce." 18 U.S.C.A. § 926(B). 

14See supra note 1. 
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