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Retired law-enforcement officer, whether retired for service or disability, 
may request photo identification card from employing department or 
agency; no authority for department or agency to specify type of 
retirement. 
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June 24, 2005 

Issues Presented 

You ask whether a law-enforcement officer that is injured and subsequently 
disabled in the workplace may compel the employing department or agency to 
issue a photo identification card indicating that he is a retired law-enforcement 
officer of that department or agency. You also ask whether, if so, the employing 
department or agency issuing the photo identification card may indicate on the 
face of the card that the officer is "disabled." 

Response 

It is my opinion that any law-enforcement officer, as defined in § 9.1-101, who 
retired, whether for service or disability, may request a photo identification card 
from his department or agency indicating that he is a retired law-enforcement 
officer. Moreover, it is my opinion that such employing department or agency has 
no authority to specify the type of retirement for which the photo identification 
card is issued. 

Applicable Law and Discussion 

Section 9.1-1000 provides that: 

Upon the retirement of a law-enforcement officer, as defined in 
§ 9.1-101, the employing department or agency shall, upon 
request of the retiree, issue the individual a photo identification 
card indicating that such individual is a retired law-enforcement 
officer of that department or agency. Upon request, such a card 
shall also be issued to any law-enforcement officer who retired 
before July 1, 2004. 

You first ask whether under § 9.1-1000, a law-enforcement officer that is injured 
and subsequently disabled in the workplace may compel his employing agency 
to provide the photo identification card. A rule of statutory construction requires 
that, where no ambiguity exists in a statute, the statute is not to be construed but 
is to be given effect in accordance with its plain meaning and intent.1 "It is well 
established that when the language of a statute is clear and unambiguous, courts 



must accept its plain meaning and not resort to extrinsic evidence or the rules of 
construction."2 Further, I note that use of the word "shall" in a statute ordinarily, 
but not always, implies that its provisions are mandatory.3 

Under the plain language of § 9.1-1000, the employing department or agency of 
a retired law-enforcement officer shall, upon his request, issue a photo 
identification card indicating that he is a retired law-enforcement officer. The 
statute makes no distinction regarding retirement for service or retirement for 
disability. Thus, the plain language of the statute clearly provides that whether a 
law-enforcement officer is retired4 for service or disability,5 he may indeed 
compel the employing department or agency to issue such photo identification 
card. 

You next inquire whether the department or employing agency, which issues a 
photo identification for an officer retired for disability, may specify on the face of 
the identification card that the officer is "disabled." Section 9.1-1000 makes no 
distinction regarding the photo identification card other than to serve to identify 
the individual as a retired law-enforcement officer of the issuing department or 
agency. The statute is silent on any further specifications or distinctions. 
Additionally, I find no other statute authorizing the issuing department or agency 
to specify the type of retirement.6 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that any law-enforcement officer, as defined in § 9.1-
101, who retired, whether for service or disability, may request a photo 
identification card from his department or agency indicating that he is a retired 
law-enforcement officer. Moreover, it is my opinion that such employing 
department or agency has no authority to specify the type of retirement for which 
the photo identification card is issued. 

1See Op. Va. Att’y Gen.: 2002 at 140, 140; 1998 at 55, 55. 

2Norfolk Airport Auth. v. Nordwall, 246 Va. 391, 394, 436 S.E.2d 436, 438 (1993); 
see also Compton v. Commonwealth, 239 Va. 312, 314, 389 S.E.2d 460, 461 
(1990); Gonzalez v. Fairfax Hosp. Sys., Inc., 239 Va. 307, 310, 389 S.E.2d 458, 
459 (1990); Va. Dept. of Labor v. Westmoreland Coal Co., 233 Va. 97, 99, 
353 S.E.2d 758, 760 (1987); Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 386, 297 S.E.2d 
660, 662 (1982). 

3See, e.g., Schmidt v. City of Richmond, 206 Va. 211, 217-218, 142 S.E.2d 573, 
578 (1965) (noting that statute using "shall" required court to summon nine 
disinterested freeholders in condemnation case). 

4It is possible for a law-enforcement officer to be injured and subsequently 
disabled in the workplace, but not be retired. For example, the officer could be 
covered under the Virginia Sickness and Disability Program and receiving 
disability benefits, as opposed to disability retirement benefits, under that 
program until normal retirement age. See generally Va. Code Ann. tit. 51.1, 
ch. 11, §§ 51.1-1100 to 51.1-1140 (LexisNexis Repl. Vol. 2002 & Supp. 2004). In 
that case, § 9.1-1000 would not apply to that individual until actual retirement. 

5Under certain circumstances specified therein, Title 51.1 provides for a disability 
retirement benefit separate and apart from a service retirement benefit. See, e.g., 



§§ 51.1-156, 51.1-209, 51.1-210, 51.1-220, 51.1-308 (LexisNexis Repl. Vol. 
2002) (relating to disability retirement). Cf. § 51.1-505(A) (LexisNexis Supp. 
2004) (relating to annual salary adjustment of employees retired for service or 
disability for purposes of group life and accidental death and dismemberment 
insurance), § 51.1-506 (LexisNexis Repl. Vol. 2002) (providing that employees 
retired for service or disability are not required to contribute to cost of life 
insurance). 

6In contrast, however, it does appear that the issuing department or agency could 
combine the photo identification card addressed in § 9.1-1000 with proof that the 
retired law-enforcement officer may carry a concealed handgun. See Va. Code 
Ann. § 18.2-308(B)(7) (LexisNexis Repl. Vol. 2004) (providing that law-
enforcement officer, retired from specified agencies in the Commonwealth, who 
meets certain service-related disability criteria is deemed to have been issued 
concealed handgun permit provided officer carries proof of consultation with and 
favorable review of need to carry concealed handgun issued by chief law-
enforcement officer of agency from which he retired). Section 18.2-308(B)(7), 
however, provides no authority to designate an individual as "disabled" on the 
photo identification card pursuant to § 9.1-1000 or on the written proof of 
consultation required by § 18.2-308(B)(7). 

Back to June 2005 Opinion Index


