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CRIMINAL PROCEDURE: ARREST. 

Authority for officer to execute misdemeanor capias, not in his possession, 
provided that officer informs accused of existence of, and charges 
contained in, capias and delivers same to accused as soon as practicable. 

The Honorable George S. Webb, III 
Commonwealth’s Attorney for Madison County 
April 26, 2005 

Issue Presented 

You ask whether a law enforcement officer has the authority to execute a 
misdemeanor capias, not in his possession, based upon an official dispatch from 
another county. 

Response 

It is my opinion that an officer has the authority to execute a misdemeanor 
capias, not in his possession, provided that the officer informs the accused of the 
existence of, and charges contained in, the capias and delivers the capias to the 
accused as soon thereafter as practicable. 

Background 

You relate that the Greene County Sheriff’s Office requested that the Madison 
County 911 Center assist in locating a suspect for execution of a capias. The 911 
Center notified a deputy with the Madison County Sheriff’s Department of the 
existence of the capias. You also relate that the 911 Center informed the deputy 
of the suspect’s name, physical description, date of birth, and location. The 
deputy located and identified the suspect and informed him that a capias had 
been issued for him. Further, you relate that it is not clear whether the Deputy 
informed the suspect of the offense charged. Finally, after the deputy placed the 
suspect in custody, a deputy with the Greene County Sheriff’s Department 
delivered the misdemeanor capias to the suspect. 

Applicable Law and Discussion 

Rule 3A:7(b) of the Rules of the Supreme Court of Virginia, pertaining to the 
execution of a capias, indicates that "[t]he capias shall be executed as provided 
in Rule 3A:4(c)." Thus, Rule 3A:4(c) specifically applies to the execution of a 
capias. Rule 3A:4(c) provides that 

If a [capias] has been issued but the officer does not have the 
[capias] in his possession at the time of the arrest, he shall 
(i) inform the accused of the offense charged and that a [capias] 



has been issued, and (ii) deliver a copy of the [capias] to the 
accused as soon thereafter as practicable. 

Consequently, for the valid execution of a capias not in the possession of the 
officer, three criteria must be met. First, the officer must notify the accused of the 
issuance of the capias. Second, the officer must notify the accused of the offense 
being charged. Finally, the officer must, thereafter, deliver a copy of the capias to 
the accused as soon as practicable. 

It is important to note that before 1984, Rule 3A:4(d)(2) read, in part: 

The officer shall deliver a copy of the [capias] to the accused at 
the time of the arrest unless the arrest is for a felony and the 
officer does not have the [capias] in his possession at the time of 
the arrest, in which case he shall (i) inform the accused of the 
offense charged and that a [capias] has been issued and 
(ii) deliver a copy of the [capias] to the accused as soon 
thereafter as practicable.[1] 

In 1984, subsection (d) was deleted in its entirety and replaced by subsection (c) 
as quoted above.2 Since the word "felony" was deleted, it is apparent that the 
intent of Rule 3A:4(c) is to grant an officer the authority to execute either a felony 
or misdemeanor capias not in his possession. 

Further, § 19.2-81 permits county and city sheriffs, and their deputies, to "arrest, 
without a warrant, for an alleged misdemeanor not committed in his presence 
when the officer receives a radio message from his department or other law-
enforcement agency within the Commonwealth that a warrant for such offense is 
on file." This Office consistently has treated capiases and warrants 
synonymously.3 Therefore, it is my opinion that § 19.2-81 would authorize such 
an arrest for a misdemeanor capias, provided that the officer complies with Rule 
3A:4(c). 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that an officer has the authority to execute a 
misdemeanor capias, not in his possession, provided that the officer informs the 
accused of the existence of, and charges contained in, the capias and delivers 
the capias to the accused as soon thereafter as practicable. 

  

1Va. Sup. Ct. R. 3A:4(d)(2), Vol. 2 (Michie Repl. Vol. 1977) (emphasis added). 

2See Va. Sup. Ct. R. 3A:4 cmt. (Michie 1984 Added Vol.). A prior opinion of this 
Office concludes that a police officer could not execute a misdemeanor capias 
not in his possession. 1975-76 Op. Va. Att’y Gen. 11. As noted herein, the 
subsequent change to Rule 3A:4, however, now compels a different result. 
Further, the previous opinion treated capiases and warrants synonymously. Id. 

3See Op. Va. Att’y Gen.: 1985-1986 at 130; 1981-1982 at 20; 1975-1976, supra 
note 2, at 11. 
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