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Juvenile convicted as adult may be housed in adult jail facility pending 
transfer to Department of Juvenile Justice. 
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Issue Presented 

You inquire concerning the appropriate facility in which to house a juvenile who 
has been transferred for trial as an adult and convicted by the circuit court, but 
sentenced in the manner prescribed for the disposition of cases in the juvenile 
court. You also ask whether a jail that is not certified to hold juveniles may 
nevertheless house such a convicted juvenile pending his transfer to the 
Department of Juvenile Justice. 

Response 

It is my opinion that a juvenile who has been convicted as an adult may be 
housed in an adult jail facility pending transfer to the Department of Juvenile 
Justice. 

Applicable Law and Discussion 

Section 16.1-249(B) provides that “[n]o juvenile shall be detained or confined in 
any jail or other facility for the detention of adult offenders or persons charged 
with crime except as provided in subsection D, E, F or G of this section.” 

Section 16.1-249(D) provides: 

When a case is transferred to the circuit court in accordance with 
the provisions of subsection A of § 16.1-269.1 and an order is 
entered by the circuit court in accordance with § 16.1-269.6, or in 
accordance with the provisions of § 16.1-270 where the juvenile 
has waived the jurisdiction of the district court, or when the 
district court has certified a charge to the grand jury pursuant to 
subsection B or C of § 16.1-269.1, the juvenile, if in confinement, 
may be transferred to a jail or other facility for the detention of 
adults and need no longer be entirely separate and removed 
from adults. 

A 1995 opinion of the this Office concludes that a juvenile transferred for trial as 
an adult and convicted by the circuit court should be thereafter treated as an 
adult for all purposes.1

Section 16.1-272(A)(2) provides that: 

If the juvenile is convicted of any other felony, the court may 
sentence or commit the juvenile offender in accordance with the 
criminal laws of this Commonwealth or may in its discretion deal 



with the juvenile in the manner prescribed in [Chapter 11] for the 
hearing and disposition of cases in the juvenile court, including, 
but not limited to, commitment under § 16.1-285.1 or may in its 
discretion impose an adult sentence and suspend the sentence 
conditioned upon successful completion of such terms and 
conditions as may be imposed in a juvenile court upon 
disposition of a delinquency case. 

Thus, § 16.1-272(A)(2) allows the circuit court, upon conviction of a juvenile 
transferred for trial as an adult, to sentence the juvenile either as an adult or in 
the manner prescribed for the disposition of cases in the juvenile court. 
Nevertheless, it is the fact of “transfer” that allows the juvenile to be detained in 
the jail as an adult, and the ultimate disposition of the case is irrelevant to that 
determination. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a juvenile who has been convicted as an adult 
may be housed in an adult jail facility pending transfer to the Department of 
Juvenile Justice. 

  
1See 1995 Op. Va. Att’y Gen. 109, 109-10, and opinions cited therein (reasoning 
that it was intent of General Assembly to permit juveniles who previously have 
been tried and convicted as adults, and who again are charged with commission 
of offenses classified as felonies to be housed with adult inmates). 
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