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LIBRARIES: STATE LIBRARY AND LIBRARY BOARD — STATE 
AND FEDERAL AID. 

‘Librarian’ is synonymous with ‘library director’ or ‘library 
administrator.’ Librarian serving as director of local/regional 
library, and other persons holding full-time professional 
positions, must meet qualification standards established by 
Library Board. Branch librarian serving under direction of 
regional library board, in full-time position of librarian or other 
full-time professional librarian position, must be certified 
librarian. Board must seek legislative or regulatory authority to 
provide standards and guidance for alternative credentialing. 
Local and regional libraries may employ, and pay with public 
funding, library personnel who do not have American Library 
Association-accredited training or its equivalent, provided 
such individuals are not employed in full-time professional 
librarian positions. No authority for Library Board to 
‘grandfather’ librarians serving before 1988 who do not meet 
current qualifications or to charge fee for considering 
applications of library systems requesting waivers of certain 
regulatory requirements for receiving state aid. 

Mr. Peter E. Broadbent, Jr. 
Chairman, The Library Board 
November 4, 2004 

Issues Presented 

You ask several questions regarding the meaning of "librarian" and 
"professional librarian position," as those terms are used in § 42.1-
15.1. You also inquire concerning certain responsibilities of the 
Library Board. 

Applicable Law and Discussion 

Section 42.1-15.1 sets forth the qualifications required to hold the 
position of professional librarian: 

Public libraries serving a political subdivision or 
subdivisions having a population greater than 13,000 
and libraries operated by the Commonwealth or under 
its authority, shall not use funds derived from any 



state aid to employ, in the position of librarian or in 
any other full-time professional librarian position, a 
person who does not meet the qualifications 
established by the State Library Board. 

A professional librarian position as used in this 
section is one that requires a knowledge of books and 
of library technique equivalent to that required for 
graduation from any accredited library school or one 
that requires graduation from a school of library 
science accredited by the American Library 
Association. 

No funds derived from any state aid shall be paid to 
any person whose employment does not comply with 
this section. 

This section shall not apply to law libraries organized 
pursuant to Chapter 4 (§ 42.1-60 et seq.) of [Title 
42.1], libraries in colleges and universities or to public 
school libraries. 

Section 42.1-52 provides: 

The [Library] Board shall establish standards under 
which library systems and libraries shall be eligible for 
state aid and may require reports on the operation of 
all libraries receiving state aid. 

As long as funds are available, grants shall be made 
to the various libraries, library systems or contracting 
libraries applying for state aid in the order in which 
they meet the standards established by the Board. 

In the event that any library meets the standards of 
the State Library Board but is unable to conform to 
§ 42.1-15.1 relating to the employment of qualified 
librarians, the Library Board may, under a contractual 
agreement with such library, provide professional 
supervision of its services and may grant state aid 
funds to it in reduced amounts under a uniform plan to 
be adopted by the State Library Board. 

Further, § 42.1-8 provides that "[t]he Board shall make rules and 
regulations, not inconsistent with law, for the government and use 
of The Library of Virginia, and may by general or special regulation 



determine what books and other possessions of the Library may 
not be removed therefrom." The Board has established regulations 
for the certification of librarians.1 

Question One 

You first inquire as to the meaning of "librarian," as that term is 
used in § 42.1-15.1. 

The term "librarian," as used in § 42.1-15.1, contrasts with the term 
"professional librarian position," which suggests that more than one 
individual in a library system may be covered. "When the [General 
Assembly] uses two different terms in the same act, it is presumed 
to mean two different things."2 I understand that, historically, the 
Library Board and the library community have construed the term 
"librarian" synonymously with "library director." When the 
certification program began on July 1, 1937,3 there was one person 
on staff who possessed a master’s degree in library science,4 who 
typically was the head of the State Library.5 Where a statutory term 
is of doubtful meaning, the contemporaneous construction placed 
upon it by governmental officers charged with its enforcement is 
entitled to great weight, and should not be disregarded or 
overthrown unless it is clear that such a construction is erroneous.6 
The term "librarian" historically appears to be a term of art referring 
to what now is understood to be the "library director" or "library 
administrator."7 

Question Two 

You next ask whether §§ 42.1-15.1 and 42.1-52 require the Library 
Board to set standards for all persons who perform the function of a 
librarian, or only for persons who hold the title of director of a public 
library. You also ask, in the case of a large public library system 
with multiple branch libraries,8 whether § 42.1-15.1 requires 
standards only for the director of the entire system, or for the 
director of each branch library, or for each person performing a 
librarian function at any branch library. 

Sections 42.1-15.1 and 42.1-52 require that librarians in local or 
regional libraries, in the position of director, and other persons 
holding full-time professional positions deemed by the local or 
regional library to require American Library Association-equivalent 
training, shall meet the qualification standards established by the 
Board. If a branch librarian is serving under the direction of the 
regional library board, in the full-time position of librarian or other 
full-time professional librarian position "that requires a knowledge of 



books and of library technique equivalent to that required for 
graduation from any accredited library school,"9 the branch librarian 
must be a certified librarian.10 

Question Three 

You also ask whether the Library Board lawfully may adopt 
qualification standards for a professional librarian position that 
mandate graduation from a school approved by the American 
Library Association and that do not provide for the alternative test 
described in § 42.1-15.1. Section 42.1-15.1 stipulates that "[a] 
professional librarian position … requires a knowledge of books 
and of library technique equivalent to that required for graduation 
from any accredited library school or … graduation from a school of 
library science accredited by the American Library Association." 
(Emphasis added.) 

No Virginia statute requires the Library Board to offer a dual-track 
certification if the Library Board deems an American Library 
Association-based certification to be sufficient.11 If the Library 
Board elects to implement a certification process that is not 
approved by the American Library Association, however, legislation 
or regulations may be necessary to authorize the Library Board to 
provide standards and guidance for such alternative credentialing, 
including express authorization to "grandfather" librarians who 
obtained their Library of Virginia "certification for life" prior to the 
repeal of the State Board for the Certification of Librarians.12 

Question Four 

Further, you ask whether § 42.1-15.1 prohibits public libraries from 
employing librarians who do not meet Library Board qualifications; 
or whether the statute merely prohibits the use of state funds to pay 
such personnel. You advise that the first paragraph of § 42.1-15.1 
seems to prohibit employment, but the third paragraph suggests 
that such persons may be employed, provided they are not paid by 
certain public funds. A statute must be read as a whole, and all of 
its parts examined so as to make it harmonious, if possible.13 
Section 42.1-15.1 sets forth the requirements that "[a] professional 
librarian position" must meet in order to receive funding "derived 
from state aid." There is no conflict in the statute.14 Section 42.1-
15.1 prohibits the use of state funds to pay personnel who do not 
meet Library Board qualifications for the positions specified in the 
statute. 



Local and regional libraries may employ, and pay with monies not 
"derived from state aid," library personnel who do not have 
American Library Association-accredited training or its equivalent. 
Such libraries may not, however, employ those individuals in the 
position of librarian or any other full-time professional positions 
requiring the knowledge and accredited education prescribed in 
§ 42.1-15.1 if any portion of the monies used to fund such position 
are "derived from state aid."15 Larger libraries that employ such 
individuals would be subject to a reduction in state aid.16 

Moreover, assuming for argument that that there is any question 
regarding the limitation on what funds may be used to employ 
individuals other than employ those in full-time professional 
librarian positions requiring the knowledge and accredited 
education prescribed in § 42.1-15.1, the rules of statutory 
construction requires the conclusion that the limitation applies to 
those derived from state aid. An important rule of statutory 
construction is that ‘"every part of a statute is presumed to have 
some effect and no part will be considered meaningless unless 
absolutely necessary."’17 Additionally, when the legislature amends 
a statute it is presumed that it acted purposefully with the intent to 
change existing law.18 Prior to July 1, 2004, § 42.1-15.1 referred to 
"public funds" rather than "derived from state aid". Clearly, the 
General Assembly intended some change in the law by amending 
the language of § 42.1-15.1. Public funds such as local or federal 
funds, and private funds, i.e. those funds not "derived from state 
aid," may be used to employ individuals other than employ those in 
full-time professional librarian positions requiring the knowledge 
and accredited education prescribed in § 42.1-15.1 absent a local 
or federal prohibition. 

Therefore, it is my view that the intent of the librarian certification 
statute is to encourage that all public libraries have at least one 
credentialed director/librarian available to that library system, as 
well as an American Library Association-credentialed librarian, or a 
similarly credentialed professional, for positions deemed by the 
local bodies to require such specialized training. It is incumbent on 
each local or regional library board to determine whether any 
particular position constitutes a "full-time professional librarian 
position" as described in § 42.1-15.1. 

Question Five 

You next ask whether § 42.1-15.1 authorizes the Library Board to 
"grandfather" librarians serving before 1988, though they do not 
meet current qualifications. If such "grandfathering" is permissible, 



you ask whether it must be expressly authorized by Library Board 
regulations, as part of the Board’s determination of librarian 
"qualifications," rather than by informal staff action. 

The normal purpose of a "grandfather" provision is to delay 
application of some new and stricter standard.19 Section 42.1-15.1 
provides no language suggesting that a "grandfather" provision is 
intended. I am not aware of any basis upon which certain librarians 
may be "grandfathered," absent express legislation authorizing 
such "grandfathering." 

Question Six 

Finally, you advise that the Library Board frequently receives 
requests from local public libraries to waive certain regulatory 
requirements which must be met to receive state grants-in-aid.20 
The Board has discretion to make exceptions for libraries that are 
unable to meet the requirements for receiving state aid.21 You ask 
whether, in considering requests by library systems for waivers to 
receive state aid under § 42.1-52, the Library Board may charge a 
fee or require a proffer for waiver applications, and if so, whether 
any fee or proffer must be related directly to the expenditure of time 
and effort by Library staff in processing a waiver request, or 
whether it may be a flat fee or percentage of the grant aid for which 
a waiver is sought. 

Under well-accepted principles of statutory construction, when a 
statute creates a specific grant of authority, the authority exists only 
to the extent specifically granted in the statute.22 Nothing in § 42.1-
52 suggests that the Library Board may impose a fee. 
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