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COUNTIES, CITIES AND TOWNS: GENERAL PROVISIONS. 

Restriction on locality’s authority to regulate display of 
political campaign signs on private property does not apply to 
private homeowners’ associations. 

The Honorable H. Russell Potts, Jr. 
Member, Senate of Virginia 
September 30, 2004 

Issue Presented 

You ask whether the restriction imposed by § 15.2-109, regarding a 
locality’s ability to regulate the display of political signs on private 
property, also applies to private homeowners’ associations. 

Response 

It is my opinion that the restriction imposed by § 15.2-109 on a 
locality’s authority to regulate the display of political campaign signs 
on private property does not apply to private homeowners’ 
associations. 

Background 

You relate that there is confusion regarding the applicability of 
§ 15.2-109, not only to localities but also potentially to private 
homeowners’ associations that regulate or may seek to regulate the 
display of signs within their respective boundaries. There is concern 
that § 15.2-109 may supersede the authority of homeowners’ 
associations to regulate the conduct of their members by covenant, 
resolution, or guidelines, specifically relating to the display of signs 
on property within the associations’ boundaries and subject to the 
contractual authority of the association. 

Applicable Law and Discussion 

The 2004 Session of the General Assembly enacted § 15.2-109,1 
which prohibits local regulation of political campaign signs 
displayed on personal property: 



No locality shall have the authority to prohibit the 
display of political campaign signs on private property 
if the signs are in compliance with zoning and right-of-
way restrictions applicable to temporary nonpolitical 
signs, if the signs have been posted with the 
permission of the owner. The provisions of this 
section shall supersede the provisions of any local 
ordinance or regulation in conflict with this section. 
This section shall have no effect upon the regulations 
of the Virginia Department of Transportation. 

Section 15.2-102 provides that, as used in Title 15.2 "unless such 
construction would be inconsistent with the context or manifest 
intent of the statute," the term "locality" or "local government" "shall 
be construed to mean a county, city, or town as the context may 
require." The General Assembly did not include homeowners’ 
associations in this definition.2 Section 15.2-109, therefore, does 
not pertain to a homeowners’ association or its ability to enter into 
covenants or to adopt resolutions or other guidelines. Because 
§ 15.2-109 does not pertain to homeowners’ associations, it would 
have no effect on their ability to regulate the conduct of their 
members by covenant, resolution, or guidelines, with respect to the 
display of signs on property subject to an association’s contractual 
authority. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the restriction imposed by § 15.2-
109 on a locality’s authority to regulate the display of political 
campaign signs on private property does not apply to private 
homeowners’ associations. 

12004 Va. Acts ch. 388. 

2Under accepted rules of statutory construction, the mention of one 
thing in a statute implies the exclusion of another. See Grigg v. 
Commonwealth, 224 Va. 356, 364, 297 S.E.2d 799, 803 (1982) 
("Expressio unius est exclusio alterius."); Op. Va. Att’y Gen.: 2002 
at 34, 36; 1997 at 35, 35; 1994 at 9, 11. 
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