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Issue Presented 

You ask whether homeless residents of the Commonwealth may 
register to vote in a locality of the Commonwealth. 

Response 

It is my opinion that homeless residents of the Commonwealth may 
register to vote in a locality of the Commonwealth, so long as they 
have an intention to remain in that locality for an unlimited period of 
time. 

Background 

You observe that the Constitution of Virginia requires voters to be 
residents of the Commonwealth and of their voting precinct. You 
also note that the Constitution defines "residence" as domicile and 
place of abode. 

You observe further that a 1992 opinion of the Attorney General 
concludes that the term "place of abode" should be construed to 
mean a "dwelling place."1 



You advise that, according to a 2003 committee report, emergency 
shelter and transitional housing programs were forced to turn away 
46,610 persons during the year due to lack of bed space. As a 
result, thousands of people may have been without shelter in 
Virginia throughout the course of the year. You also observe that 
the lack of available shelter space means that thousands of 
homeless Virginia residents may not have a "dwelling place," a 
prerequisite to vote according to the 1992 opinion. You conclude 
that it appears that "residency" in the Commonwealth requires both 
domicile and place of abode—a dwelling place—which, if true, 
means that the homeless in Virginia may be disenfranchised under 
the current laws of the Commonwealth. 

Applicable Law and Discussion 

Article II, § 1, of the Constitution of Virginia provides: 

[E]ach voter shall be a resident of the Commonwealth 
and of the precinct where he votes. Residence, for all 
purposes of qualification to vote, requires both 
domicile and a place of abode. 

Section 24.2-400 provides: 

Any person who is not registered to vote, but would 
otherwise be a qualified voter, is entitled to register to 
vote as provided in [Chapter 4 of Title 24.2].[2] Any 
person who is registered to vote and is a qualified 
voter shall be entitled to vote in the precinct where he 
resides. 

Section 24.2-417 provides: 

Each registrar shall register every resident of his 
county or city who has the qualifications required by 
the Constitution of Virginia and this title and who 
applies for registration or transfer of his registration 
from another county or city in the Commonwealth at 
the time and in the manner required by law. 

Section 24.2-101 states that the term "‘residence’ or ‘resident,’" for 
purposes of qualifying to register and vote, 

means and requires both domicile and a place of 
abode. In determining domicile, consideration may be 
given to a person’s expressed intent, conduct, and all 



attendant circumstances including, but not limited to, 
financial independence, business pursuits, 
employment, income sources, residence for income 
tax purposes, marital status, residence of parents, 
spouse and children, if any, leasehold, sites of 
personal and real property owned by the person, 
motor vehicle and other personal property 
registration, and other factors reasonably necessary 
to determine the qualification of a person to register or 
vote. 

Following the 1992 opinion of the Attorney General, the Supreme 
Court of Virginia addressed the residency requirements for voter 
registration in the Commonwealth. In 1996, the Court decided that, 

[b]efore an individual can qualify to vote in Virginia, he 
must be a resident both of the Commonwealth and of 
the locality in which he seeks to vote. "Residence, for 
all purposes of qualification to vote, requires both 
domicile and [a] place of abode." To establish 
domicile, a person must live in a particular locality 
with the intention[3] to remain there for an unlimited 
time. A place of abode is the physical place where a 
person dwells.[4] 

The Court also determined that, for a voter to retain eligibility to 
vote in a particular locality, "the voter must continue to dwell in the 
locality with an intention to remain there for an unlimited time. A 
registrar may cancel a voter’s registration if that individual does not 
continue to meet these requirements."5 The Court decided the 1996 
case squarely on the provisions of Article II, § 1 and § 24.2-417 
and, therefore, is binding authority. Consequently, I am required to 
conclude that homeless residents of the Commonwealth may 
register to vote in a locality of the Commonwealth, provided they 
intend to remain in the locality for an unlimited time.6 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that homeless residents of the 
Commonwealth may register to vote in a locality of the 
Commonwealth, so long as they have an intention to remain in that 
locality for an unlimited period of time. 

  

11992 Op. Va. Att’y Gen. 108 110. 



2Chapter 4 of Title 24.2, §§ 24.2-400 through 24.2-447, comprises 
the statutory scheme governing voter registration. 

3The term "intention" means "[t]he willingness to bring about 
something planned or foreseen; the state of being set to do 
something." Black’s Law Dictionary 814 (7th ed. 1999). 

4Sachs v. Horan, 252 Va. 247, 250, 475 S.E.2d 276, 278 (1996) 
(quoting Va. Const. art. II, § 1) (citations omitted). 

5Id. (citing § 24.2-429) (citation omitted). 

6The Registrars Handbook, promulgated and maintained by the 
State Board of Elections pursuant to § 24.2-103, advises local 
registrars of the Commonwealth to permit the homeless to register 
to vote "by using the site where they lay their head at night" as their 
residence. General Registrar and Electoral Board Manual ch. 9, 
ex. A, at 26 (Aug. 15, 2003) (on file with State Board of Elections). 
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