
  

OP. NO. 04-017 

CRIMES AND OFFENSES GENERALLY: CRIMES AGAINST 
PEACE AND ORDER – PLACES OF AMUSEMENT AND DANCE 
HALLS. 

Exemption from regulation as public dance hall only applies to 
restaurants in cities; no exemption for restaurants located in 
counties or towns regardless of size of dance floor. Restaurant 
that provides musical entertainment and meaningfully 
enforces prohibition against dancing is not subject to 
regulation as public dance hall. Attorney General declines to 
render opinion regarding local dance floor ordinance. 

Mr. J. Thompson Shrader 
County Attorney for Amherst County 
May 6, 2004 

Issue Presented 

You seek guidance concerning the regulation of public dance halls. 
Specifically, you ask whether § 18.2-433 prohibits Amherst County 
from regulating a restaurant having a dance floor with an area not 
exceeding ten percent of its total floor area. You further inquire 
whether, under your local ordinance, dancing that occurs outside 
an area designated as a dance floor and exceeding ten percent of 
the total floor space subjects a restaurant to regulation. Finally, you 
ask whether a restaurant providing musical entertainment, but no 
dancing, remains subject to regulation. 

Response 

It is my opinion that a county may regulate, as a public dance hall, 
a restaurant located in the county, or in a town within the county, 
having a dance floor of any size. The exception to regulation in 
§ 18.2-433 is applicable only to restaurants in cities and not to 
those in counties or towns. Attorneys General long have followed a 
policy of declining to interpret matters of local concern, and 
therefore, I decline to render an opinion regarding your local dance 
floor ordinance. Finally, it is my opinion that a restaurant that 
provides musical entertainment and meaningfully enforces 
prohibition against dancing is not subject to regulation as a public 
dance hall. 



Background 

You relate that an applicant for a dance hall permit withdrew the 
application because the applicant believes the dance floor is less 
than ten percent of the total floor area of the restaurant. You further 
relate that the applicant states this area is the only area in which 
patrons may dance. Additionally, you note that the applicant limits 
the dance floor area by designating the area with masking tape. 

You state that Amherst County has adopted an ordinance excluding 
from the definition of "public dance hall," a restaurant located in the 
county that is licensed under § 4.1-210 to serve food and 
beverages and has a dance floor not exceeding ten percent of the 
total floor area.1 Finally, you state that the county has concern that 
establishments, such as the one described, should be regulated as 
public dance halls, and the county has proposed to change its 
ordinance to eliminate the ten percent exception.2 

Applicable Law and Discussion 

Section 18.2-433 states that "[t]he governing body of any county, 
city or town may, by ordinance, regulate public dance halls … and 
prescribe punishment for violation of such ordinance not to exceed 
that prescribed for a Class 3 misdemeanor." Section 18.2-433 
defines "public dance hall" as "any place open to the general public 
where dancing is permitted." Section 18.2-433, however, also 
states that "a restaurant located in any city licensed under § 4.1-
210 to serve food and beverages having a dance floor with an area 
not exceeding ten per centum of the total floor area of the 
establishment shall not be considered a public dance hall." 

You ask whether § 18.2-433 prohibits Amherst County from 
regulating as a public dance hall an establishment with a dance 
floor that does not exceed ten percent of its total floor area. Section 
18.2-433 expressly limits the dance floor exception to "a restaurant 
located in any city." (Emphasis added.) The General Assembly 
could also have included towns and counties within the exception’s 
coverage, but did not do so.3 The legislature’s use of the narrower 
term "city" "must be interpreted in the context of the exemption 
provision in which it appears."4 "When the General Assembly uses 
two different terms in the same act, it is presumed to mean two 
different things."5 Thus, § 18.2-433 does not prohibit Amherst 
County from regulating such a restaurant, regardless of the size of 
its dance floor.6 



You further ask whether the restaurant is subject to regulation and 
prosecution, when dancing occurs outside an area designated as a 
dance floor, which exceeds ten percent of the total area. As noted 
previously, because § 18.2-433 applies the "ten per centum" 
exception only to cities, a public restaurant that permits dancing 
and is located in a town or county qualifies as a public dance hall. 
Thus, such an establishment may be subject to regulation 
regardless of the size of its dance floor. 

You indicate that the Amherst County ordinance exempts a 
restaurant from regulation when an establishment’s dance floor 
does not exceed ten percent of its total floor area.7 This Office 
historically has followed a policy of responding to official opinion 
requests only when such requests concern an interpretation of 
federal or state law, rule or regulation.8 In instances when a request 
requires an interpretation of a local ordinance, the Attorney General 
has declined to respond in order to avoid becoming involved in 
matters solely of local concern and over which the local governing 
body has control.9 Any ambiguity that exists in a local ordinance is 
a problem to be rectified by the local governing body rather than by 
an interpretation by this Office.10 In addition, a 1987 opinion of the 
Attorney General concludes that the Attorney General has declined 
to render official opinions when the request involves, among others, 
a matter of purely local concern or procedure.11 Accordingly, I have 
limited my comments to the scope of authority to regulate a public 
dance hall pursuant to § 18.2-433. 

You also inquire whether a restaurant that provides musical 
entertainment and excludes dancing would be subject to regulation 
as a public dance hall. Section 18.2-433 defines a "public dance 
hall" as a "place open to the general public where dancing is 
permitted." (Emphasis added.) Thus, a facility that prohibits dancing 
and meaningfully enforces such a prohibition is not subject to 
regulation as a pubic dance hall. 

Conclusion 

It is my opinion that a county may regulate, as a public dance hall, 
a restaurant located in the county, or in a town within the county, 
having a dance floor of any size. The exception to regulation in 
§ 18.2-433 is applicable only to restaurants in cities and not to 
those in counties or towns. Attorneys General long have followed a 
policy of declining to interpret matters of local concern, and 
therefore, I decline to render an opinion regarding your local dance 
floor ordinance. Finally, it is my opinion that a restaurant that 
provides musical entertainment and meaningfully enforces 



prohibition against dancing is not subject to regulation as a public 
dance hall. 
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