
  

OP. NO. 04-016 

ADMINISTRATION OF GOVERNMENT: STATE OFFICERS AND 
EMPLOYEES — GENERAL PROVISIONS. 

ELECTIONS: FEDERAL, COMMONWEALTH, AND LOCAL 
OFFICERS – VACANCIES IN ELECTED CONSTITUTIONAL AND 
LOCAL OFFICES. 

COUNTIES, CITIES AND TOWNS: GOVERNING BODIES OF 
LOCALITIES – PRESIDING OFFICERS AND VACANCIES IN 
CERTAIN OFFICES. 

No authority for board of supervisors or circuit court to 
appoint temporary replacement for supervisor called to active 
military duty without having received notice from supervisor 
requesting appointment of temporary replacement member. 
Supervisor’s position is not vacant unless or until supervisor 
provides notice of his absence due to active military duty. No 
requirement to hold special election under facts presented. 

Mr. Darvin E. Satterwhite 
County Attorney for Cumberland County 
March 22, 2004 

Issues Presented 

You seek guidance concerning questions arising from the recent 
call to active military duty of a member of the Cumberland County 
Board of Supervisors. You first ask whether the notice from the 
board member specified in § 2.2-2802 is a required prerequisite for 
appointment of a temporary replacement to the board. Next, in the 
event the notice from the board member does not request the 
appointment of a temporary replacement member, you ask whether 
the board of supervisors may make such an appointment. 
Additionally, if the board of supervisors does not make any 
appointment of a temporary replacement member, you ask whether 
the position remains vacant until the board member returns from his 
tour of duty, or whether the circuit court may appoint a temporary 
replacement member under the provisions of § 24.2-228. Finally, 
you ask, should a temporary appointment be made, whether 
§§ 24.2-226 and 24.2-228 require that a special election be held at 
the next general election. 



Response 

It is my opinion that the notice specified in § 2.2-2802 is a 
prerequisite to the appointment by the Cumberland County Board 
of Supervisors of a temporary replacement member. It is also my 
opinion that, in the event the notice given by the board member 
does not request the appointment of a temporary replacement 
member, the board is not authorized to make such an appointment. 
It is further my opinion that the position of the affected member on 
the board is not vacant unless or until he provides the notice. 
Consequently, neither the board of supervisors nor the circuit court 
is authorized to make an appointment of a temporary replacement 
member. Finally, it is my opinion that §§ 24.2-226 and 24.2-228 do 
not require that a special election be held at the next general 
election under the facts presented. 

Background 

You advise that in November 2003, the citizens residing in District 2 
elected a supervisor to represent them on the Cumberland County 
Board of Supervisors ("affected member"). You relate that the 
affected member assumed office and began serving at the initial 
meeting of the board in January 2004. Furthermore, you advise that 
the affected member serves in the United States Army Reserve and 
recently received notification of a call to active military duty. The 
affected member anticipates that the tour of active duty will last 
approximately 545 days, which includes service in Afghanistan as 
part of Operation Enduring Freedom. The duty in Afghanistan will 
begin on or about February 28, 2004, and the affected member will 
be unavailable to serve on the board until his release from active 
military duty. 

Applicable Law and Discussion 

In your written opinion,1 you note that a 2002 opinion of the 
Attorney General responds to questions regarding a county 
treasurer who involuntarily is recalled to active military duty.2 
Among other issues, the opinion concludes that § 2.2-2802 does 
not require such a county officer to relinquish his office when 
involuntarily recalled to active military duty.3 The opinion notes that 
the Supreme Court of Virginia specifically held that a city 
councilman, who was inducted into active military service as an 
officer of a National Guard unit, did not forfeit his office.4 

Section 2.2-2802 provides: 



No … county … officer … shall forfeit his title to office 
… or vacate the same by reason of either engaging in 
the war service of the United States … or when called 
to active duty in the armed forces of the United 
States. Any such officer … who, voluntarily or 
otherwise, enters upon such war service or is called 
to service may notify the … body authorized by law to 
fill vacancies in his office, of such fact, and thereupon 
be relieved from the duties of his office … during the 
period of such service. The … body authorized to fill 
vacancies shall designate some suitable person to 
perform the duties of such office as acting officer 
during the period the regular officer is engaged in 
such service, and during such period the acting officer 
shall be vested with all the powers, authority, rights 
and duties of the regular officer for whom he is acting. 
[Emphasis added.] 

You observe that by using the word "may" in the second sentence 
of § 2.2-2802, the General Assembly evinces an intent that the 
vacating board member may elect whether or not to provide notice 
to the board of supervisors. Assuming that intent, you also observe 
that when notice is not given by the affected member, the position 
on the board of supervisors simply remains vacant until the board 
member returns from active military duty. 

The use of the word "may" in statutes implies that the provision is 
discretionary, and not mandatory.5 It is also true, however, that the 
Virginia Supreme Court has held that the word "may," while 
ordinarily importing permission, will be construed to be mandatory 
when it is necessary to accomplish the manifest purpose of the 
legislature.6 On the other hand, the word "shall" used in a statute 
ordinarily implies that its provisions are mandatory.7 The context in 
which the term "may" is used in the second sentence of § 2.2-2802 
clearly is discretionary, and not mandatory. Use of the term "may," 
in the discretionary context, occurs from the time the 1950 Session 
of the General Assembly enacted the predecessor statute to § 2.2-
2802.8 The 2002 opinion discusses the reasoning for a public 
official’s use of discretion concerning official duties and 
responsibilities.9 In that opinion, the location of the public officer’s 
duty station allowed him to fulfill the duties of his public office.10 
Thus, it obviously was not necessary for the public officer to vacate 
his office to permit a temporary appointee to fulfill the required 
public duties. 



In the facts you present, however, the affected member will be 
stationed in Afghanistan and unable to fulfill his public duties. Prior 
opinions of the Attorney General list the criteria to consider in 
determining whether a position constitutes a "public office": 

One important consideration is that, to constitute a 
public office, the position must be created by the 
Constitution or statutes. It is a position filled by 
election or appointment, with a designation or title, 
and duties concerning the public, assigned by law. A 
frequent characteristic of such a post is a fixed term of 
office.[11] 

The affected member clearly is a public officer.12 "[A] public office is 
a public agency or trust created in the interest and for the benefit of 
the people."13 Because the powers exercised by public officers are 
held in trust for the people, such officers are considered servants of 
the people.14 Furthermore, it is presumed that public officials will 
discharge their duties in accordance with law.15 

Therefore, the affected member is provided total discretion 
regarding whether the notice contemplated by § 2.2-2802 is, in fact, 
provided to the board of supervisors. A board member is a servant 
of the people holding office for the benefit of the people who 
elected him. As such, the member is presumed to act in the best 
interests of the citizens he represents. The decision regarding the 
continued representation is for the affected member to make. Thus, 
it follows that the affected member does not vacate the position 
unless and until that member provides the notice contemplated by 
§ 2.2-2802.16 

The 1997 Session of the General Assembly repealed Title 15.1, 
recodified the laws pertaining generally to counties, cities and 
towns within Title 15.2, and added § 15.2-1424.17 Section 15.2-
1424 generally provides that vacancies in the local governing body 
"shall[18] be filled as provided for in Title 24.2," which governs 
elections held in Virginia. The drafting note following § 15.2-1424 in 
the 1997 Code Commission report on the recodification of Title 15.1 
states: 

No substantive change in the law; provides for 
continuity of government by appointed officials, as 
provided in (§ 24.2-225 et seq.), until appointed 
officials are replaced by elected ones.[19] 



Section 24.2-228(A) authorizes "the remaining members of the 
[local governing] body …, within forty-five days of the office 
becoming vacant, [to] appoint a qualified voter of the election 
district in which the vacancy occurred to fill the vacancy." The 1993 
Session of the General Assembly recodified the Commonwealth’s 
election laws within Title 24.220 ("1993 recodification"). Prior to the 
1993 recodification, § 24.1-76, the successor statute to § 136, 
provided that interim appointments to fill vacancies in any county, 
city, town or district office were to be made by the appropriate 
circuit court judges when "no other provision is made for filling the 
same."21 The provisions of former § 24.1-76 were consistent with 
the provisions of former § 136.22 The 1975 Session of the General 
Assembly first enacted § 24.1-76.1, establishing an exception for 
vacancies in county governing bodies and providing for interim 
appointments by the remaining members of the governing body.23 
Prior to the 1993 recodification, city and town council members had 
the authority to fill such vacancies by appointment only if so 
provided in their charters.24 The enactment of § 24.1-76.1 by the 
1975 General Assembly created a separate mechanism for a 
county to fill a vacancy occurring in the membership of its 
governing body. 

The 1993 recodification resulted in the amendment and 
recodification of §§ 24.1-76 and 24.1-76.1 at § 24.2-226, dealing 
only with special elections; and at §§ 24.2-227 and 24.2-228, 
dealing with interim appointments.25 Section 24.2-226(A) provides 
that "[a] vacancy in any elected local office … shall be filled by 
special election [held at] … the next ensuing general election … in 
November." The drafting note following § 24.2-226 in the Code 
Commission report on the recodification of Title 24.1 provides: 

The provisions of existing § 24.1-76 A. for interim 
appointments by circuit judges are moved to 
proposed § 24.2-227 so that it is clear that the basic 
principle of … [A]rticle [6, Chapter 2 of Title 24.2] is to 
fill vacancies by election.[26] 

The drafting note following § 24.2-227 provides: 

Proposed § 24.2-227 is based on existing subdivision 
A of § 24.1-76. The only significant change in 
language occurs in the first sentence, where all local 
governing bodies are excluded from the court’s power 
to make interim appointments to fill vacancies. This 
already is the case for vacancies in county governing 
bodies which occur during a member’s term because 



existing § 24.1-76.1 authorizes the governing body to 
make the appointment.[27] 

Section 24.2-76.1 clearly was the basis for drafting § 24.2-228, as 
the drafting note provides: 

Proposed § 24.2-228 is based on existing § 24.2-76.1 
provisions for counties and makes no substantive 
change with regard to the governing body’s authority 
to make an interim appointment when a vacancy 
occurs during a member’s term in office. The 
proposed section would expand the governing body’s 
interim appointment power to include vacancies 
arising when a member-elect did not qualify.[28] 

Under § 24.2-228(A), "[w]hen a vacancy occurs in a local governing 
body …, the remaining members …, within forty-five days of the 
office becoming vacant, shall appoint a qualified voter of the 
election district in which the vacancy occurred to fill the vacancy." If 
the governing body fails to make the appointment within forty-five 
days, the circuit court must make the appointment.29 

When it is not clear which of two statutes applies, the more specific 
statute prevails over the more general.30 In addition, when statutes 
provide different procedures on the same subject matter, "the 
general must give way to the specific."31 The more specific statutory 
provision in the matter of your inquiry is § 2.2-2802. The provisions 
of Titles 15.2 and 24.2 apply generally, and not specifically, to the 
situation where an officer involuntarily is called to active military 
duty. Thus, they do not apply to the facts you present. A fair 
construction is that when a board member is called to active military 
duty, the General Assembly provides that a vacancy in his office 
does not occur until he provides the notice specified in § 2.2-2802. 
When a member provides such notice, the remaining members of 
the board must appoint "some suitable person"32 to perform the 
duties of the affected member during the period of active military 
service. Finally, § 2.2-2802 authorizes the appointee to perform the 
duties of the affected member "during the period the regular officer 
is engaged in such service," and no longer. 

Therefore, a person appointed as a member on the board of 
supervisors will serve as a temporary member of the board while 
the affected member is engaged in active military service. Under 
well-accepted principles of statutory construction, when a statute 
creates a specific grant of authority, the authority exists only to the 
extent specifically granted in the statute.33 



Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the notice specified in § 2.2-2802 
is a prerequisite to the appointment by the Cumberland County 
Board of Supervisors of a temporary replacement member. It is 
also my opinion that, in the event the notice given by the board 
member does not request the appointment of a temporary 
replacement member, the board is not authorized to make such an 
appointment. It is further my opinion that the position of the affected 
member on the board is not vacant unless or until he provides the 
notice. Consequently, neither the board of supervisors nor the 
circuit court is authorized to make an appointment of a temporary 
replacement member. Finally, it is my opinion that §§ 24.2-226 and 
24.2-228 do not require that a special election be held at the next 
general election under the facts presented. 
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