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PRISONS AND OTHER METHODS OF CORRECTION: LOCAL 
CORRECTIONAL FACILITIES – DUTIES OF SHERIFF – FUNDING LOCAL 
CORRECTIONAL FACILITIES AND PROGRAMS – PRISONER PROGRAMS 
AND TREATMENT. 

No requirement that sheriff, jail superintendent, or locality pay for inmate’s 
medical treatment for condition preexisting incarceration, except when 
condition is communicable disease, serious medical need, or life 
threatening; sheriff must transport inmate to medical facility and pay for 
treatment when it is not available at jail. 

The Honorable Robert T. Williamson 
Sheriff for Frederick County 
April 16, 2004 

Issue Presented 

You ask whether a sheriff, jail superintendent, or locality must pay for the 
treatment of an inmate, with a preexisting condition of a communicable disease, 
a serious medical need, or a life threatening condition, pursuant to the 2003 
amendment of § 53.1-126; or whether the sheriff is required only to transport 
such inmate to a medical facility when medical treatment is unavailable at the jail. 

Response 

It is my opinion that a sheriff, jail superintendent, or locality is not required to pay 
for the medical treatment of an inmate with a preexisting condition, except when 
that condition is a communicable disease, a serious medical need, or a life 
threatening condition. It is further my opinion that when medical treatment for a 
communicable disease, a serious medical need, or a life threatening condition is 
not available at the jail, a sheriff is required to transport the inmate to a medical 
facility and pay for the treatment. 

Applicable Law and Discussion 

Section 53.1-126 previously imposed a duty upon sheriffs and jail 
superintendents to provide necessary medical services.1 A prior opinion of the 
Attorney General concludes that § 53.1-126 obligates the sheriff for the medical 
expenses incurred in the treatment of inmates housed in his facility.2 In 2003, the 
General Assembly amended § 53.1-126 (the "2003 amendment") to add 
limitations to the required payment for medical treatment: 

Nothing herein shall be construed to require a sheriff, jail 
superintendent or a locality to pay for the medical treatment of an 
inmate for any injury, illness, or condition that existed prior to the 
inmate’s commitment to a local or regional facility, except that 
medical treatment shall not be withheld for any communicable 
diseases, serious medical needs, or life threatening conditions.[3] 



The 2003 amendment contains two provisions. The first provision exempts 
payment for an inmate’s preexisting medical conditions from the general 
requirement that a sheriff pay for the medical care of inmates housed in his 
facility. The second provision, however, limits the exception to conditions that do 
not include communicable diseases, serious medical needs, or life threatening 
conditions. Thus, even when an inmate has a communicable disease, serious 
medical need, or life threatening condition that existed prior to his incarceration, 
the sheriff is responsible for providing medical care at the correctional facility or 
paying for the costs of outside medical treatment. 

Section 53.1-126 provides that when the medical facilities at a jail are adequately 
equipped, its medical staff may treat the inmate.4 The cost of treating an inmate 
at the jail is borne by the sheriff.5 Should the jail’s medical staff determine that its 
facilities are inadequate to treat the inmate’s condition, the sheriff must transport 
the inmate to a hospital or other appropriate medical facility6 and pay for the 
treatment.7 

This interpretation of § 53.1-126 follows the general scheme of funding local 
correctional facilities. Generally, the state will provide funds to the localities to 
pay for the operating costs of local correctional facilities.8 Medical services are a 
portion of the operating costs.9 The Commonwealth has not manifested a 
willingness to take on additional expenses for inmate medical services, with one 
exception. The administrator of a local jail may petition the court to transfer an 
inmate, whom it convicted of a misdemeanor, and who is afflicted with a 
contagious disease, to the Department of Corrections.10 Once transferred, the 
Department is responsible for the inmate’s care. In all other instances where 
medical treatment is required, however, the sheriff, jail superintendent, or locality 
remains responsible for the cost of inmate medical services. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a sheriff, jail superintendent, or locality is not 
required to pay for the medical treatment of an inmate with a preexisting 
condition, except when that condition is a communicable disease, a serious 
medical need, or a life threatening condition. It is further my opinion that when 
medical treatment for a communicable disease, a serious medical need, or a life 
threatening condition is not available at the jail, a sheriff is required to transport 
the inmate to a medical facility and pay for the treatment. 

  

1See Rector of Univ. of Va. v. Mitchell, 50 Va. Cir. 381, 383, 1999 Va. Cir. LEXIS 
449, at *4 (1999); see also Farmer v. Brennan, 511 U.S. 825, 832 (1994) (noting 
that Amendment VIII of Constitution of United States requires prison officials to 
provide adequate medical care for inmates housed in their facilities). 

2See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 255; cf. 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 469, 
471 (concluding that local jail may employ physician to attend to inmates’ medical 
needs). 

32003 Va. Acts chs. 928, 1019, at 1408, 1408, 1650, 1650, respectively. Both 
chapters are nearly identical; however, Chapter 1019 added the phrase "serious 
medical needs" to the amendment. 2003 Va. Acts ch. 1019, supra. 



4See 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen., supra note 2, at 471. 

5A sheriff may charge inmates up to $1 per day to defray the costs of their keep, 
which would include medical treatments. See Va. Code Ann. § 53.1-131.3 
(LexisNexis Supp. 2003). Additionally, a sheriff may establish a program where 
inmates pay a portion of their medical expenses. See § 53.1-133.01 (LexisNexis 
Repl. Vol. 2002). Of course, a sheriff may recoup the cost of treating an injury 
from an inmate who intentionally inflicts injury on himself or another. See § 53.1-
133.01:1 (LexisNexis Supp. 2003). 

6See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen., supra note 2, at 255 (noting that sheriff 
should rely on advice of jail physician to determine when outside medical care is 
needed). 

7See § 53.1-126 (LexisNexis Supp. 2003). 

8See §§ 53.1-83.1, 53.1-84 (LexisNexis Repl. Vol. 2002). 

9See § 53.1-85(3) (LexisNexis Repl. Vol. 2002). 

10See § 53.1-22 (LexisNexis Repl. Vol. 2002). 
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