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Authority for juvenile court to order local board of social 
services to accept noncustodial entrustment of child found to 
be in need of services. 

The Honorable Frank D. Hargrove, Sr. 
Member, House of Delegates 
March 22, 2004 

Issue Presented 

You inquire regarding the authority of a juvenile and domestic 
relations district court ("juvenile court") judge to order a local social 
services board to accept a noncustodial entrustment of a child. 
Specifically, you ask whether the judge, after making the necessary 
findings, may order the local social services board to accept a 
noncustodial entrustment in order to place the child in a suitable 
facility, while legal custody remains with the parents. 

Response 

It is my opinion that a juvenile court judge has the authority to order 
a local board of social services to accept noncustodial entrustment 
of a child found to be in need of services. 

Background 

You relate that § 16.1-278.4 permits a local social services board to 
enter into noncustodial entrustment agreements for the placement 
of children in appropriate residential facilities while legal custody 
remains with the parents. You further relate that § 16.1-278 
authorizes a judge, after notice and an opportunity to be heard, to 
order any governmental agency or institution to render only such 
services as are provided for by law. 

Applicable Law and Discussion 

"The jurisdiction, practice, and procedure of the juvenile … courts 
are entirely statutory,"1 and are set forth in Chapter 11 of Title 16.1, 
§§ 16.1-226 through 16.1-361. Section 16.1-278(A) provides that a 
juvenile court judge 



may order, after notice and opportunity to be heard, 
any state, county or municipal officer or employee or 
any governmental agency or other governmental 
institution to render only such information, assistance, 
services and cooperation as may be provided for by 
state or federal law or an ordinance of any city, county 
or town. [Emphasis added.] 

The use of the word "only" in § 16.1-278(A) clearly limits a juvenile 
court judge’s authority to order only those services to be rendered 
as are provided by law or ordinance.2 

Section 16.1-278.4 provides that, where a child is found to be in 
need of services,3 the juvenile court may enter an order pursuant to 
§ 16.1-2784 and may also permit the local board of social services 
to place the child in an appropriate facility while legal custody 
remains with the parents.5 Because the local board of social 
services is authorized by law to enter into noncustodial entrustment 
agreements, the juvenile court judge may also order that 
governmental agency to render that service. In 1995, the Court of 
Appeals of Virginia held that the juvenile court judge may, pursuant 
to § 16.1-278(A), order a local governmental entity to provide 
necessary services.6 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a juvenile court judge has the 
authority to order a local board of social services to accept 
noncustodial entrustment of a child found to be in need of services. 

  

1Walker v. Dep’t of Pub. Welfare, 223 Va. 557, 562, 290 S.E.2d 
887, 890 (1982), quoted in 2001 Op. Va. Att’y Gen. 82, 83. 

21995 Op. Va. Att’y Gen. 111, 113, 114 n.10 (use of word "only" in 
statute connotes limiting language). 

3"Child in need of services" means that (1) a child’s behavior, 
conduct or condition presents a clear and substantial danger to the 
life or health of the child or another person; (2) the child or his 
family needs, but is not receiving, treatment, rehabilitation or 
services; and (3) the court’s intervention is essential to provide the 
child or his family with necessary treatment, rehabilitation or 
services. Va. Code Ann. § 16.1-228 (LexisNexis Repl. Vol. 2003)  



4Section 16.1-278.4(1). 

5Section 16.1-278.4(5) authorizes a juvenile or circuit court to enter 
an order permitting the local board of social services to place a 
child in need of services, subject to a foster care plan, in a suitable 
family home, child-care institution, residential facility, or 
independent living arrangement while legal custody remains with 
the parents or guardians. Any order allowing a local board to place 
a child whose legal custody is with the parents or guardians "shall 
be entered only upon a finding by the court that reasonable efforts 
have been made to prevent placement out of the home and that 
continued placement in the home would be contrary to the welfare 
of the child, and the order shall so state." Id. 

6See Fauquier County Dep’t of Social Servs. v. Robinson, 
20 Va. App. 142, 455 S.E.2d 734 (1995) (holding that court had 
authority to compel Family Assessment and Planning Team and 
Community Policy and Management Team to provide necessary 
residential treatment services for child). 
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