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COUNTIES, CITIES AND TOWNS: PLANNING, LAND 
SUBDIVISION AND ZONING. 

Stepchild that has not been adopted by stepparent is not 
‘offspring’ or ‘member of immediate family’ for purposes of 
family subdivision exception. 

Mr. Donald D. Litten 
County Attorney for Shenandoah County 
March 23, 2004 

Issue Presented 

You ask whether the term "offspring," as used in the family 
subdivision exception in § 15.2-2244(A), includes stepchildren. 

Response 

It is my opinion that a stepchild, that has not been adopted by the 
stepparent, is not the "offspring" of a stepparent and, therefore, is 
not included in the legal definition of "member of the immediate 
family" for purposes of § 15.2-2244(A). 

Applicable Law and Discussion 

Section 15.2-2244(A) provides counties1 shall provide in their local 
subdivision ordinances "for reasonable provisions permitting a 
single division of a lot or parcel for the purpose of sale or gift to a 
member of the immediate family of the property owner." Section 
15.2-2244(A) further states that "[f]or the purpose of this 
subsection, a member of the immediate family is defined as any 
person who is a natural or legally defined offspring … of the owner." 

Section 15.2-2244 does not define the term "offspring," nor is the 
term defined elsewhere in the Virginia Code. In the absence of a 
statutory definition, nontechnical words in statutes are to be given 
their ordinary meaning.2 In ordinary usage, "offspring" refers to a 
person’s children or "descendants."3 "Offspring" also means 
"[c]hildren; issue; progeny."4 

"The synonyms ‘descendant,’ ‘issue’ and ‘offspring’ are ordinarily 
used to refer to those who have issued from an individual and 



include his children, grandchildren and their children to the 
remotest degree."5 "Since the infancy of the legal system in this 
Commonwealth the word ‘issue’ has meant ‘heirs of the body’ and 
has been distinguished from seemingly similar words such as 
‘children.’"6 Under common law, "‘[i]ssue is ordinarily defined as 
descendants of a common ancestor.’"7 In other words, under the 
common law, one individual is the "issue" of another person only if 
the individual is the biological result, immediately or remotely, of 
that person. Similarly, one is the "offspring" of another person only 
if the individual is the biological result, immediately or remotely, of 
that person. 

A stepchild is not the offspring of his or her stepparent, because the 
stepchild has not issued from the stepparent. "Step," "[w]hen used 
as [a] prefix in conjunction with a degree of kinship … is indicative 
of a relationship by affinity."8 Under common law, a stepchild is not 
the issue/offspring of the stepparent, because the stepchild is not 
the biological result, immediately or remotely, of the stepparent.9 

The definitions of the words "stepmother" and "stepfather" reflect 
the fact that a stepchild is not the offspring of his or her stepparent. 
A "stepmother" is "[t]he wife of one’s father by virtue of a marriage 
subsequent to that of which the person spoken of is the offspring."10 
Similarly, a "stepfather" is "[t]he husband of one’s mother by virtue 
of a marriage subsequent to that of which the person spoken of is 
the offspring."11 These definitions clearly imply that a person 
continues to be the offspring or issue of his or her biological parents 
even if their marriage dissolves and one or both parents later 
remarry. Further, by stating that the person spoken of is the 
offspring of a prior marriage, the definitions of "stepmother" and 
"stepfather" clearly imply that a stepchild is not the offspring of the 
subsequent marriage or of the stepparent. 

Finally, I am aware of no Virginia statute or case decision that 
provides a legal definition of a stepchild as the offspring or issue of 
his or her stepparent.12 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a stepchild, that has not been 
adopted by the stepparent, is not the "offspring" of a stepparent 
and, therefore, is not included in the legal definition of "member of 
the immediate family" for purposes of § 15.2-2244(A). 

  



1Section 15.2-2244(A) also applies to the city of Suffolk. 
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Dictionary 988 (2d c. ed. 1974)). 

4Black’s Law Dictionary 1085 (7th ed. 1999). 

5First Nat’l Bank v. Gaines, 15 Ohio Misc. 109, 121, 237 N.E.2d 
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Phrases 176 (West 1972). 

6Hyman v. Glover, 232 Va. 140, 142-43, 348 S.E.2d 269, 271 
(1986). 

7Id. at 143, 348 S.E.2d at 271 (quoting Munday v. Munday’s Ex’rs, 
164 Va. 145, 148, 178 S.E. 917, 918 (1935)). 

8Black’s Law Dictionary 1413 (6th ed. 1990). 

9Under common law, not even an adopted child is considered the 
issue or offspring of his or her adoptive parents because the child 
has not issued from them. See Hyman, 232 Va. at 143, 348 S.E.2d 
at 271 ("As a matter of common law then, it is plain that in Virginia 
the word ‘issue’ does not include adopted children."). 

10Black’s Law Dictionary, supra note 8, at 1414 (emphasis added). 

11Id. at 1413 (emphasis added). 

12Sections 55-49.1 and 64.1-71.1 provide that an adopted person is 
included in the word "issue," even though a biological connection is 
lacking. "In determining the intent of a grantor" and "a testator or 
settlor, adopted persons are presumptively included in such terms 
as ‘children,’ ‘issue,’ ‘kindred,’ ‘heirs,’ ‘relatives,’ ‘descendents’ or 
similar words of classification …." Va. Code Ann. § 55-49.1 
(LexisNexis Repl. Vol. 2003) (relating to construction of deeds); id. 
§ 64.1-71.1 (LexisNexis Repl. Vol. 2002) (relating to construction of 
wills). Sections 55-49.1 and 64.1-71.1 also both provide, however, 
that adopted person "are presumptively excluded by such terms as 
‘natural children,’ ‘issue of the body,’ ‘blood kindred,’ ‘heirs of the 
body,’ ‘blood relatives,’ ‘descendents of the body’ or similar words 
of classification." Unlike the exception that has been made for 
adopted persons, neither § 55-49.1 or § 64.1-71.1, nor any other 
statute or case decision, provides that a stepchild is presumptively 



included in such terms as "children," "issue," "kindred," "heirs," 
"relatives," "descendents," or other similar words. 
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