
  

OP. NO. 03-113 

TAXATION: REVIEW OF LOCAL TAXES. 

Determination of ‘date of assessment’ for purposes of tangible personal 
property taxation. Authority for taxpayer to seek judicial correction of tax 
assessment within 1 year of final determination by commissioner of 
revenue. Duty of commissioner to initiate judicial correction of tax 
assessment determined to be improper or obvious error. 

The Honorable Ross A. Mugler 
Commissioner of the Revenue for the City of Hampton 
February 4, 2004 

Issues Presented 

You ask for clarification of the term "date of the assessment," for purposes of 
§ 58.1-3980, in a situation where a taxpayer is assessed and billed in November 
1999 for 1998 taxes, which are reduced in November 2002 and subsequently 
paid in March 2003. You further ask what remedy is available to the 
commissioner of the revenue to refund amounts erroneously collected from a 
taxpayer. 

Response 

I am of the opinion that, for purposes of § 58.1-3980, the "date of the 
assessment" under the circumstances you describe is November 1999. Section 
58.1-3984(A) authorizes the taxpayer to seek judicial correction of the 1998 tax 
assessment until March 2004, i.e., one year after the March 20, 2003, final 
determination letter. It is further my opinion that a commissioner of the revenue 
has a duty to initiate judicial correction pursuant to § 58.1-3984(B) when the 
commissioner has determined that a tax assessment is improper or is an obvious 
error and should be corrected in order to serve the ends of justice. 

Background 

You describe a situation in which a taxpayer is assessed and billed for tangible 
personal property taxes in November 1999 for docking his boat in the City of 
Hampton during tax year 1998. You note that the taxpayer appealed the 
assessment, and in November 2002, the 1998 taxes were partially reduced. In 
March 2003, the taxpayer paid the 1998 taxes after receiving a determination by 
the local commissioner of the revenue on March 20, 2003, as to taxes, penalty 
and interest due on the boat for tax year 1998. In June 2003, the taxpayer 
requested full exoneration and refund of the 1998 taxes based on information 
that the 1998 taxes were erroneously assessed. 

Applicable Law and Discussion 

A. "Date of the Assessment" 



The remedies available to a taxpayer aggrieved by a local assessment are 
limited by §§ 58.1-3980 and 58.1-3984. Sections 58.1-3980 and 58.1-3984 have 
as their object the setting of a time limitation for correction of local tax 
assessments. Erroneous local tax assessments may be appealed 
administratively to the commissioner of the revenue, pursuant to § 58.1-3980, or 
to the circuit court for the county or city in which the assessment is made, 
pursuant to § 58.1-3984. Section 58.1-3980(A) authorizes a taxpayer aggrieved 
by an assessment of taxes on tangible personal property to apply to the 
commissioner of the revenue for relief "within three years from the last day of the 
tax year for which such assessment is made, or within one year from the date of 
the assessment"; § 58.1-3984(A) provides the same remedies with respect to 
application for correction to the appropriate circuit court and further authorizes an 
applicant to apply "within one year from the date of the final determination under 
§ 58.1-3981."1 

In the situation you describe, "the last day of the tax year for which such 
assessment is made"2 is clear. The taxpayer was assessed tangible personal 
property taxes in 1998 for docking his boat in the City of Hampton during that 
year. Therefore, the last day of tax year 1998 is the date for which the 
assessment was made. Pursuant to § 58.1-3980(A), the taxpayer could have 
applied to you, in your capacity as the city’s commissioner of the revenue, for 
correction of the assessment at any time within three years of the last day of tax 
year 1998. There appears to be no contention as to that date for purposes of 
your inquiry. 

The "date of the assessment," about which you inquire, is less clear, but its 
determination may be decisive as to whether a taxpayer may file an application 
for correction with a local taxing official. Section 58.1-3980(A) provides that a 
taxpayer 

aggrieved by any such assessment, may, within three years from 
the last day of the tax year for which such assessment is made, 
or within one year from the date of the assessment, whichever is 
later, apply to the commissioner of the revenue or such other 
official who made the assessment for a correction thereof. 
[Emphasis added.] 

Therefore, a taxpayer’s right to initiate a local administrative appeal is available 
until the end of the time period which is the later to occur. It should be noted that 
§ 58.1-3980 does not provide a time limit within which a refund of erroneous 
taxes may be paid pursuant to a timely filed application for correction, but only 
when such application may be filed.3 

Generally, for tax purposes, "date of the assessment" means the "tax day" and is 
a specific date.4 The Supreme Court of Virginia, however, recognizes that the 
term "assessment" has two distinct meanings in Virginia tax law.5 The Court 
noted that the first sentence of the predecessor statute to § 58.1-3984(A) 
authorized "‘[a]ny person assessed … [to] apply for relief to the circuit court … 
wherein such assessment was made,’" and that the second sentence placed on 
the taxpayer the burden of proving "‘that the assessment is … invalid or illegal.’"6 
Thus, the Court held that, 

in the first sentence, "assessment" means the amount of the tax 
imposed and, in the second sentence, the evaluation of the 
property, and that the General Assembly intended that "the 



remedy provided by [the predecessor statute] shall be available 
to a landowner to attack an assessment in whichever of its two 
meanings the word is employed."[7] 

In an earlier case, the Court was required 

to decide whether the [predecessor statutory] time limitation 
began to run on the date the landowner’s property was assessed 
(evaluated) for taxation or the date on which the tax was 
assessed (levied). We decided that the period of limitation began 
to run when the assessment process was completed, that is, 
when the tax was levied.[8] 

Therefore, to determine the commencement of the time limitation for appeal 
under §§ 58.1-3980, 58.1-3981,9 and 58.1-3984, it is essential to know "when the 
assessment process was completed, that is, when the tax was levied."10 The test 
for determining the completion of that process may be found by analyzing the 
definitions of the term "assessment" in other local tax statutes. For instance, 
Chapter 37 of Title 58.1, which governs local license taxes,11 defines 
"assessment" as 

a determination as to the proper rate of tax, the measure to 
which the tax is applied, and ultimately the amount of tax, 
including additional or omitted tax, that is due. An assessment 
shall include a written assessment made pursuant to notice by 
the assessing official or a self-assessment made by a taxpayer 
upon the filing of a return or otherwise not pursuant to notice. 
Assessments shall be deemed made by an assessing official 
when a written notice of assessment is delivered to the taxpayer 
by the assessing official or an employee of the assessing official, 
or mailed to the taxpayer at his last known address.[12] 

Based on your inquiry, it appears that a notice qualifying as an "assessment" was 
mailed on or about November 2, 1999. No dispute has been mentioned as to 
whether this written notice was sent to the taxpayer’s last known address. 
Therefore, for purposes of this opinion, I assume that there was compliance with 
this requirement. Accordingly, in the circumstances presented, it appears that the 
"date of the assessment" is November 1999. 

B. Other Applicable Statutes 

You relate that the taxpayer filed an application for correction of the 1998 
assessment.13 Specifically, you concluded in a letter dated November 4, 2002, 
that the boat was subject to tax by the city for the time period it was docked in the 
City of Hampton, and you prorated the original tax to reflect the time period the 
boat was docked in the city rather than located elsewhere. I assume for purposes 
of this opinion that the letter is intended to constitute a final determination14 by 
your office of the taxpayer’s ongoing application to correct the 1998 taxes under 
§ 58.1-3980. It also recites reasons for the denial.15 Moreover, from the wording 
itself, it appears that you remained receptive to receiving additional 
documentation until March 31, 2003, after which time you would advise the local 
treasurer’s office that your review was complete and collection efforts may be 
initiated or resumed.16 It is apparent that collection efforts had been stayed prior 
to this time, which indicates the ongoing pendency of an administrative appeal 



under § 58.1-3980.17 Your decision to institute or resume collection efforts is 
further evidence that your March 20, 2003, letter was intended to be your final 
determination. 

Unless you now have reason to conclude that the 1998 assessment is 
erroneous, your office no longer may correct the 1998 assessment, as a final 
determination under § 58.1-3981 has been made that the taxes are due and 
owing, and you have authorized the local treasurer to collect the taxes due the 
city.18 The 1998 taxes have been paid. Accordingly, if you are of the opinion that 
the assessment is not erroneous, the statutory procedure prescribed now 
requires that redress, if any, is through the courts. The question may not be 
returned to the local assessing official once a final determination has been 
made.19 

Moreover, if your March 2003 letter was not intended to constitute a final 
determination, as commissioner of the revenue, you no longer are able to correct 
the assessment under § 58.1-3981, even if you believe the assessment to have 
been erroneous. While you may have had a duty to correct an assessment you 
believe to have been erroneous,20 prior opinions of the Attorney General 
conclude that § 58.1-3980(A) places a time limitation on the ability of a 
commissioner of the revenue, or other official performing the duties of a 
commissioner, to correct erroneous assessments.21 The time limitation in § 58.1-
3980(A), within which an aggrieved taxpayer may file an application for 
correction, runs from the last day of the tax year or the date of assessment, 
whichever is later. 

Notwithstanding these limitations, there are two remedies available in the 
situation you describe. First, the taxpayer may be able to apply for relief to the 
Circuit Court of the City of Hampton.22 Section 58.1-3984(A) specifies the time 
during which such application may be made to the court: 

Any person assessed with local taxes, aggrieved by any such 
assessment, may, unless otherwise specifically provided by law 
…, (a) within three years from the last day of the tax year for 
which any such assessment is made, (b) within one year from 
the date of the assessment, … or (d) within one year from the 
date of the final determination under § 58.1-3981, whichever is 
later, apply for relief to the circuit court of the county or city 
wherein such assessment was made. [Emphasis added.] 

Accordingly, the taxpayer has until March 2004 to file his action in that court.23 

Section 58.1-3984(B) provides that when a commissioner of the revenue is 
unable to correct an erroneous tax assessment pursuant to § 58.1-3981, the 
commissioner "shall apply to the appropriate court … for relief of the taxpayer."24 
Thus, § 58.1-3984(B) requires you, as commissioner of the revenue, to apply to 
the Circuit Court of the City of Hampton on behalf of the taxpayer for exoneration 
or relief, if it comes to your attention or you believe that the 1998 tax assessment 
"is improper or is based on obvious error and should be corrected in order that 
the ends of justice may be served."25 Such is a question of fact for resolution by 
the commissioner of the revenue.26 

Conclusion 



Accordingly, I am of the opinion that, for purposes of § 58.1-3980, the "date of 
the assessment" under the circumstances you describe is November 1999. 
Section 58.1-3984(A) authorizes the taxpayer to seek judicial correction of the 
1998 tax assessment until March 2004, i.e., one year after the March 20, 2003, 
final determination letter. It is further my opinion that a commissioner of the 
revenue has a duty to initiate judicial correction pursuant to § 58.1-3984(B) when 
the commissioner has determined that the tax assessment is improper or is an 
obvious error and should be corrected in order to serve the ends of justice. 
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