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Issues Presented 

Your inquiry relates to the "family subdivision exception" in § 15.2-2244(A). You 
ask whether a parcel remaining from a lot conveyed to a family member 
("remainder parcel") must meet the access standards imposed on subdivisions 
that do not qualify as family subdivisions. In the alternative, you ask whether 
such remainder parcel may meet access requirements by satisfying the access 
standards for family subdivisions as described in § 15.2-2244(A). 

Response 

It is my opinion that a locality may not require that a remainder parcel meet the 
access standards imposed on nonfamily subdivisions. A locality may, however, 
impose a requirement that a remainder parcel of less than five acres have 
reasonable right-of-way providing access to a public roadway as prescribed in 
§ 15.2-2244(A). 

Applicable Law and Discussion 

Section 15.2-2244(A)1 requires a locality to include in its subdivision ordinance 
reasonable provisions permitting a single division of a parcel for transfer to a 
member of the property owner’s immediate family.2 These "family subdivisions" 
generally are exempt from the requirements of the locality’s subdivision 
ordinance.3 A locality may, however, impose particular access standards on a lot 
created pursuant to the family subdivision provisions if the newly created lot is 
"less than five acres."4 Specifically, a locality may require such lots to "have 
reasonable right-of-way of not less than ten feet or more than twenty feet 
providing ingress and egress to a dedicated recorded public street or 
thoroughfare."5 

The issues relevant to your inquiries are (1) whether the remainder parcel is 
exempt from the requirements of the locality’s subdivision ordinance by operation 
of the family subdivision exception,6 and (2) if so, whether the locality may 
impose the family subdivision access standards on the remainder parcel. 

Section 15.2-2244(A) provides: 



In any county … a subdivision ordinance shall provide for 
reasonable provisions permitting a single division of a lot or 
parcel for the purpose of sale or gift to a member of the 
immediate family[7] of the property owner, subject only to any 
express requirement contained in the Code of Virginia and to any 
requirement imposed by the local governing body that all lots of 
less than five acres have reasonable right-of-way of not less than 
ten feet or more than twenty feet providing ingress and egress to 
a dedicated recorded public street or thoroughfare. 

It is first necessary to determine whether § 15.2-2244(A) exempts the remainder 
parcel from the otherwise applicable requirements of the locality’s subdivision 
ordinance, including access requirements.8 Section 15.2-2244(A) makes no 
explicit distinction between the newly created lot and the remainder parcel. 
"When the language of a statute is unambiguous, we are bound by the plain 
meaning of that language and may not assign the words a construction that 
amounts to holding that the General Assembly did not mean what it actually 
stated."9 In addition, "the plain, obvious, and rational meaning of a statute is 
always to be preferred to any curious, narrow, or strained construction."10 A 
careful reading of § 15.2-2244(A) indicates that the General Assembly did not 
make a distinction between the newly created lot and the remainder parcel. 

It is true that, as an exception to otherwise applicable subdivision requirements, 
§ 15.2-2244(A) must be narrowly construed consistent with the purpose 
underlying the exception.11 It is, however, also true that "the primary objective of 
statutory construction is to ascertain and give effect to legislative intent."12 An 
examination of the legislative purposes underlying § 15.2-2244(A) supports this 
reading of the statute. 

With respect to § 15.2-2244(A), a 1989 opinion of the Attorney General notes: 

The manifest intent of the General Assembly in enacting [§ 15.2-
2244(A)] was to permit property owners in counties … to divide 
existing parcels by a single transfer by a property owner to a 
family member without being subject to the formalities and 
expenses attendant to compliance with otherwise applicable 
provisions of the subdivision ordinance.[13] 

A 1986 opinion of the Attorney General notes that § 15.2-2244(A) is "intended to 
promote the values society places upon the inter vivos[14] disposition of family 
estates with a minimum of government regulation. By permitting family divisions 
without compliance with otherwise applicable requirements, such divisions 
promote the cohesiveness of the family."15 The exception in § 15.2-2244(A) is 
rooted in the objective of enhancing such family values, including keeping the 
family estate within the immediate family and passing real property interests from 
one family generation to another.16 

The underlying purposes of § 15.2-2244(A) support exclusion of the remainder 
parcel from compliance with otherwise applicable requirements of the subdivision 
ordinance. In fact, limiting the application of the exclusion only to the newly 
created lot would restrict the ability of property owners to enjoy the opportunity 
that the General Assembly intended to create with the exception. These points, in 
combination with the plain language of the statute, lead me to conclude that the 
remainder parcel is not subject to the otherwise applicable requirements of the 
subdivision ordinance. 



Because localities are prohibited from subjecting the remainder parcel to the 
otherwise applicable requirements of the subdivision ordinance, it is necessary to 
determine whether a locality may impose the right-of-way requirements specified 
in § 15.2-2244(A) on the remainder parcel. If the right-of-way requirements 
specified in § 15.2-2244(A) are inapplicable, the remainder parcel would be 
subject to no access standards through the subdivision ordinance. This, 
however, does not appear to be the case. Because § 15.2-2244(A) makes no 
distinction between the remainder parcel and the newly created lot, the right-of-
way requirements specified therein apply to both the remainder parcel and the 
newly created lot. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a locality may not require that a remainder 
parcel meet the access standards imposed on nonfamily subdivisions. A locality 
may, however, impose a requirement that a remainder parcel of less than five 
acres have reasonable right-of-way providing access to a public roadway as 
prescribed in § 15.2-2244(A). 

 1Botetourt County appears to have enacted its ordinance pursuant to § 15.2-
2244(A). 

2See also Va. Code Ann. § 15.2-2241(10) (LexisNexis Repl. Vol. 2003). 

3See Crestar Bank v. Martin, 238 Va. 232, 236, 383 S.E.2d 714, 716 (1989) 
(interpreting local subdivision and zoning ordinances); 1989 Op. Va. Att’y Gen. 
100, 101 (interpreting predecessor statute to § 15.2-2244(A)). 

4Section 15.2-2244(A) (LexisNexis Repl. Vol. 2003). 

5Id. 

6If the remainder parcel is not exempt, the requirements of the subdivision 
ordinance, including those addressing frontage and access, govern the parcel. 
See tit. 15.2, ch. 22, art. 6, §§ 15.2-2240 to 15.2-2279 (LexisNexis Repl. Vol. 
2003) ("Land Subdivision and Development"). But see, e.g., 1992 Op. Va. Att’y 
Gen. 53, 57 n.3, and accompanying text (noting that street improvement 
requirements may not be imposed on landowners creating family subdivision, as 
permitted by predecessor statute to § 15.2-2244(A)). If the remainder parcel is 
exempt, the provisions of the locality’s subdivision ordinance, including those 
addressing frontage and access, do not apply. See Crestar Bank, 238 Va. at 236, 
383 S.E.2d at 716; Op. Va. Att’y Gen.: 1989, supra note 3, at 101; 1986-1987 at 
121 (interpreting predecessor statute to § 15.2-2244(A)). 

7For purposes of § 15.2-2244(A), "member of the immediate family" means "any 
person who is a natural or legally defined offspring, spouse, sibling, grandchild, 
grandparent, or parent of the owner [and] may include aunts, uncles, nieces and 
nephews." Section 15.2-2244(A). 

8I note that Botetourt County’s subdivision ordinance specifies area requirements 
similar to lots created under § 15.2-2244(A). See Botetourt County, Va., Code 
§ 21-70(4) (Jan. 1, 2002), available at http://www.co. 
botetourt.va.us/code/ch021.htm. I have not reviewed Botetourt County’s zoning 
ordinance. If such zoning ordinance requires lot sizes different from those 

http://www.co.botetourt.va.us/code/ch021.htm
http://www.co.botetourt.va.us/code/ch021.htm


provided in its subdivision ordinance, the specification of lot sizes in § 21-70(4) is 
improper. Crestar Bank, 238 Va. at 235-36, 383 S.E.2d at 716 (noting that lots 
created pursuant to family subdivision exception are subject to land use controls 
of zoning ordinance); Mason v. Bd. of Zoning Appeals; 25 Va. Cir. 198, 199 
(1991) (noting that family gift lots are subject to zoning ordinance); Op. Va. Att’y 
Gen.: 1989, supra note 3, at 102 (determining that lots created by family 
subdivision are subject to zoning and other land use regulations); 1985-1986 at 
83 (determining that, under predecessor statute to § 15.2-2244(A), family 
subdivisions are not exempt from local zoning ordinances). 

9Commonwealth v. Diaz, 266 Va. 260, 265, 585 S.E.2d 552, 554 (2003). 

10Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983). 

111989 Op. Va. Att’y Gen. supra note 3, at 101, and opinions cited therein. 

12Turner, 226 Va. at 459, 309 S.E.2d at 338, cited in Op. Va. Att’y Gen.: 1990 at 
92, 93; 1986-1987, supra note 6, at 123. 

131989 Op. Va. Att’y Gen. supra note 3, at 101, quoted in 2000 Op. Va. Att’y Gen. 
73, 74. "The principal focus of the exception in [§ 15.2-2244(A)] is to promote the 
values society places upon the disposition of family estates during the lifetime of 
the owner with a minimum of government regulation and to promote the 
cohesiveness of the family." Id. 

14"Inter vivos" means "[o]f or relating to property conveyed not by will or in 
contemplation of an imminent death, but during the conveyor’s lifetime." Black’s 
Law Dictionary 826-27 (7th ed. 1999). 

151986-1987 Op. Va. Att’y Gen. supra note 6, at 123. 

16See Op. Va. Att’y Gen.: 2000, supra note 13, at 74; 1986-1987 supra note 6, at 
124. 
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