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DOMESTIC RELATIONS: MARRIAGE GENERALLY. 

GENERAL PROVISIONS: COMMON LAW, STATUTES AND RULES OF 
CONSTRUCTION. 

Persons appointed as marriage celebrants before July 1, 2003, are not 
limited to performing marriages in their resident jurisdiction. Persons 
appointed by court order on or after July 1, 2003, are limited to performing 
marriages in their resident jurisdiction; change of residence to another 
jurisdiction terminates person’s authority to perform marriages in former 
resident jurisdiction. 

The Honorable Michael D. Wolfe 
Clerk, Circuit Court of Alleghany County 
October 10, 2003 

Issues Presented 

You ask several questions regarding changes made to § 20-25 during the 2003 
Session of the General Assembly. You first ask whether persons appointed 
before July 1, 2003, to perform marriages are still authorized to perform 
marriages throughout the Commonwealth. In the case of persons appointed as 
marriage celebrants after July 1, 2003, you ask (1) whether such celebrants are 
authorized to perform marriages in any jurisdiction in which a judge sits or only in 
the jurisdiction in which they reside; and (2) whether, upon changing residence to 
another jurisdiction, a celebrant (a) must be appointed a celebrant in the new 
jurisdiction, and (b) has authority to perform marriages in the former jurisdiction 
of appointment. 

Response 

It is my opinion that marriage celebrants are governed by the law applicable at 
the time of appointment. Before July 1, 2003, § 20-25 permitted the performance 
of ceremonies by celebrants throughout the Commonwealth. Persons appointed 
to perform marriages on or after July 1, 2003, (1) are limited to performing 
marriages in the jurisdiction in which they reside; and (2) upon changing 
residence to another jurisdiction, a celebrant (a) must be appointed a celebrant in 
the new jurisdiction, and (b) has no authority to perform marriages in the former 
jurisdiction of appointment. 

Applicable Law and Discussion 

Prior to July 1, 2003, § 20-25 provided that: 

[t]he circuit courts of the Commonwealth, the clerks of which are 
authorized to issue marriage licenses, shall appoint one or more 
persons, resident in the county or city for which such court is 
held, to celebrate the rites of marriage, and upon any person, so 
appointed, giving bond in the penalty of $500 with surety, shall 



make a like order as provided in § 20-23 authorizing him to 
celebrate the rites of marriage in the Commonwealth.[1] 

The 2003 Session of the General Assembly amended and reenacted § 20-25 to 
provide: "Any circuit court judge may issue an order authorizing one or more 
persons, resident in the jurisdiction in which the judge sits, to celebrate the rites 
of marriage in such jurisdiction."2 Your first question relates to the impact of the 
2003 amendment on marriage celebrants appointed before July 1, 2003. 

Section 1-13.39:3 provides: 

Whenever the word "reenacted" is used in the … enactment of a 
bill …, it shall mean that the changes enacted to a section of the 
Code of Virginia … are in addition to the existing substantive 
provisions in that section …, and are effective prospectively 
unless the bill expressly provides that such changes are effective 
retroactively on a specified date.[3] 

The Supreme Court of Virginia has noted that its analysis of legislation employing 
the word "reenacted" in stating the contents of the bill "is guided by the 
fundamental principles of statutory construction that retroactive laws are not 
favored, and that a statute is always construed to operate prospectively unless a 
contrary legislative intent is manifest."4 

The 2003 Session of the General Assembly reenacted § 20-25 without any 
express provision or manifest legislative intent that the amendments apply 
retroactively. Accordingly, marriage celebrants appointed before July 1, 2003, 
under the language in § 20-25, providing that they may "celebrate the rites of 
marriage within the Commonwealth,"5 may continue to do so under the law 
applicable at the time of appointment. 

You next ask whether appointments on or after July 1, 2003, are delineated by 
the jurisdiction of the judge or the person appointed. "Referential and qualifying 
words and phrases, where no contrary intention appears, refer solely to the last 
antecedent."6 The language in § 20-25, "resident in the jurisdiction in which the 
judge sits," immediately follows "persons" rather than "judge" and, therefore, 
limits "persons" who may be appointed to perform marriages to their resident 
jurisdiction. The authorization in § 20-25 "to celebrate the rites of marriage in 
such jurisdiction," as the final clause in the first sentence, also relates to the 
residence of the person so appointed. While a circuit judge’s jurisdiction may 
extend to multiple localities, a person may only reside in a single jurisdiction.7 

Having determined that persons appointed on or after July 1, 2003, are limited to 
performing marriages in their resident jurisdiction, your final questions address 
the right of a celebrant to continue performing marriages upon a change of 
residence. Prior to 1985, celebrants were limited to performing marriages in their 
"county or city" of residence.8 Section 20-25 is "an exercise by the General 
Assembly of its legislative power to delegate the authority to celebrate 
marriages,"9 and may restrict or expand the jurisdiction of celebrants in the 
exercise of that power. As persons appointed on or after July 1, 2003, are limited 
to their resident jurisdiction for both appointment by the court and the celebration 
of marriage, their authority terminates upon a change of residence to another 
jurisdiction. 



Conclusion 

Persons appointed as marriages celebrants under § 20-25 before July 1, 2003, 
may continue to perform marriages throughout the Commonwealth and are not 
limited by the 2003 amendment to that statute to their resident jurisdiction. 
Persons appointed by court order on or after July 1, 2003, are limited to 
performing marriages in their resident jurisdiction, and a change of residence to 
another jurisdiction will terminate the authority of a celebrant to perform 
marriages in the former resident jurisdiction. 
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