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PROFESSIONS AND OCCUPATIONS: MEDICINE AND OTHER 
HEALING ARTS – BOARD OF MEDICINE 

Continuance of medical physician member’s service on Board 
of Medicine when member’s move into new congressional 
district is result of redistricting and subsequent voluntary 
move is within same district. 

The Honorable Anita A. Rimler 
Secretary of the Commonwealth 
July 31, 2003 

Issue Presented 

You ask whether a medical physician member of the Board of 
Medicine, whose residence is changed from the Tenth to the 
Eleventh Congressional District by redistricting, and who then 
changes his residence within the Eleventh Congressional District, 
may continue to serve on the Board. 

Response 

It is my opinion that a medical physician member of the Board of 
Medicine, whose residence is changed from the Tenth to the 
Eleventh Congressional District by redistricting, and who then 
changes his residence within the Eleventh Congressional District, 
may continue to serve on the Board. 

Background 

You observe that § 54.1-2911 requires that one medical physician 
from each congressional district serve on the Board of Medicine. 
You also note that § 54.1-2911 provides that, in the event a medical 
physician member of the Board "ceases to reside in the district from 
which he was appointed, except by reason of redistricting, his office 
shall be deemed vacant." 

You relate that in 2000, a medical physician was appointed from 
the Tenth Congressional District to serve a four-year term on the 
Board of Medicine. Pursuant to the redistricting of the 
congressional districts by the 2001 Special Session of the General 
Assembly,1 the member’s residence has changed from the Tenth to 



the Eleventh Congressional District. You advise that in August 
2003, the member will move his residence to another address 
within the Eleventh Congressional District. In addition, the new 
residence is in the geographical area that comprised the former 
Tenth Congressional District. 

You, therefore, inquire whether the member, by moving his 
residence within the Eleventh Congressional District, continues to 
be eligible to serve on the Board of Medicine or whether his 
position will be deemed vacant. 

Applicable Authorities and Discussion 

Section 54.1-2911 provides for membership on the Board of 
Medicine: 

The Board of Medicine shall consist of one medical 
physician from each congressional district …. If any 
medical physician member of the Board ceases to 
reside in the district from which he was appointed, 
except by reason of redistricting, his office shall be 
deemed vacant. 

Use of the word "shall" in a statute ordinarily, but not always, 
implies that its provisions are mandatory.2 

Several rules of statutory construction apply to your request. "[T]he 
plain, obvious, and rational meaning of a statute is always to be 
preferred to any curious, narrow, or strained construction."3 In 
addition, statutes should not be construed to frustrate their 
purpose.4 "‘[T]ake the words as written’ and give them their plain 
meaning."5 One must look to the entire statute to ascertain the 
intent of the General Assembly.6 

In the situation you describe, the medical physician member’s 
residence change, from the Tenth to the Eleventh Congressional 
District, is the direct result of the 2001 redistricting.7 The specific 
exception for redistricting contained in § 54.1-2911 is, therefore, 
applicable. Thus, the exception permits the member to continue to 
serve on the Board.8 

The General Assembly does not specify that a physician member’s 
subsequent move within the same congressional district to which 
he was redistricted will result in his office being deemed vacated. 
When the General Assembly intends to enact a mandatory 
requirement, it, of course, knows how to express its intention.9 The 



clear and unambiguous language of § 54.1-2911 addresses the 
situation when a medical physician member of the Board of 
Medicine voluntarily changes congressional districts. In the facts 
you provide, the medical physician member’s congressional district 
was changed solely by the redistricting process and not by his 
voluntary actions. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a medical physician member of 
the Board of Medicine, whose residence is changed from the Tenth 
to the Eleventh Congressional District by redistricting, and who then 
changes his residence within the Eleventh Congressional District, 
may continue to serve on the Board. 

12001 Va. Acts Spec. Sess. ch. 7, at 13 (adding § 24.2-302.1 and 
repealing § 24.2-302, relating to congressional districts). 

2Compare Schmidt v. City of Richmond, 206 Va. 211, 217-18, 
142 S.E.2d 573, 578 (1965) (noting that statute using "shall" 
required court to summon nine disinterested freeholders in 
condemnation case), and Ladd v. Lamb, 195 Va. 1031, 1034-37, 
81 S.E.2d 756, 758-59 (1954) (noting that statute providing that 
clerk of court "shall forward" copy of conviction to Commissioner of 
Department of Motor Vehicles within fifteen days is not mandatory, 
but merely directory). 

3Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 
(1983). 

4See 1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 309, 311 (concluding that 
illogical result frustrates purpose of statute). 

5Birdsong Peanut Co. v. Cowling, 8 Va. App. 274, 277, 381 S.E.2d 
24, 26 (1989) (quoting Brown v. Lukhard, 229 Va. 316, 321, 
330 S.E.2d 84, 87 (1985)), cited in Adkins v. Commonwealth, 
27 Va. App. 166, 169, 497 S.E.2d 896, 897 (1998). 

6See Commonwealth v. Jones, 194 Va. 727, 731, 74 S.E.2d 817, 
820 (1953) (noting that to derive true purpose of act, "statute should 
be construed so as to give effect to its component parts."). 

7See supra note 1. 

8See 1971-1972 Op. Va. Att’y Gen. 310 (concluding that § 54-287, 
predecessor to § 54.1-2911, applies to voluntary removal from 



district by physician appointed from that congressional district 
rather than removal by congressional redistricting when his place of 
residence remains unchanged). 

9See 1998 Op. Va. Att’y Gen. 87, 88. 
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