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PRISONS AND OTHER METHODS OF CORRECTION: PRISONER 
PROGRAMS AND TREATMENT ⎯ LOCAL CORRECTIONAL FACILITIES. 

COUNTIES, CITIES AND TOWNS: POLICE AND PUBLIC ORDER. 

Prisoner-workers from Portsmouth city jail may work on state, county and 
city property outside city; sheriff has no authority to supervise prisoners 
working outside sheriff’s jurisdiction. 

The Honorable Gary W. Waters 
Sheriff for the City of Portsmouth 
October 8, 2003 

Issues Presented 

You ask whether prisoners confined to jail in the City of Portsmouth and assigned 
to a work release program by court order pursuant to § 53.1-1311 ("prisoner-
workers") may work on state, county and city property located outside the city. If 
so, you ask whether you need to obtain permission from the locality where such 
prisoners will be working. 

Response 

It is my opinion that, pursuant to § 53.1-129, prisoner-workers from the 
Portsmouth city jail may work on state, county and city property located outside 
the city. It is also my opinion, however, that the sheriff has no authority to 
supervise the prisoner-workers while they are working outside the sheriff’s 
jurisdiction. 

Background 

You state that prisoners confined to jail in the City of Portsmouth are assigned, 
by court order, to work release programs operated under your supervision. You 
further state that the city sheriff’s office has a contract with the Department of 
Transportation for prisoners at the city jail to work on Department-owned property 
in Chesapeake and Williamsburg under the supervision of a Portsmouth deputy 
sheriff. 

Applicable Law and Discussion 

Section 53.1-129 provides: 

The circuit court of any county or city may, by specific order 
entered of record for an identified individual prisoner, allow a 
person confined in the jail of such county or city who is awaiting 
disposition of, or serving sentences imposed for, misdemeanors 
or felonies to work on (i) state, county, city or town property …. 



It is well-settled that, "[i]f the language of a statute is plain and unambiguous, and 
its meaning perfectly clear and definite, effect must be given to it."2 The language 
of § 53.1-129 does not limit the prisoner-workers to work on state, county, city or 
town property located within the locality in which they are confined. Therefore, a 
prisoner confined at the Portsmouth jail may perform work on state, county, city 
or town property located anywhere within the Commonwealth. I must also 
conclude, however, that, as sheriff, you have no authority to supervise the 
prisoner-workers while they are working outside your territorial limits. 

A sheriff is a constitutional officer whose duties "shall be prescribed by general 
law or special act."3 This Office has long held that county law-enforcement 
officers, including sheriffs, have no authority outside their jurisdiction, absent 
specific statutory authorization.4 Absent such legislation, a county law-
enforcement officer has no greater authority than does a private citizen.5 

The General Assembly has authorized local law enforcement to act beyond their 
territorial limits in certain situations.6 In these situations, the statutes outline the 
process by which, and the extent that, local law-enforcement officers may 
exercise their law-enforcement responsibilities and duties outside their territorial 
jurisdiction.7 The General Assembly has not enacted any legislation that would 
authorize sheriffs or other local law-enforcement officers to supervise prisoner-
workers beyond their territorial limits. Accordingly, it is my opinion that local law-
enforcement officers do not have this authority. Nor may a local law-enforcement 
officer or agency obtain this authority by agreement with another jurisdiction. The 
General Assembly has outlined the circumstances under which local law-
enforcement agencies are authorized to enter into such agreements.8 None of 
these provisions authorize local law enforcement to enter into agreements 
providing for interjurisdictional supervision of prisoner-workers. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that, pursuant to § 53.1-129, prisoner-workers from 
the Portsmouth city jail may work on state, county and city property located 
outside the city. It is also my opinion, however, that the sheriff has no authority to 
supervise the prisoner-workers while they are working outside the sheriff’s 
jurisdiction. 

1Section 53.1-131 authorizes the circuit court to assign certain offenders to a 
work release program under the supervision of the sheriff of a local jail. 

2Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944), 
quoted in 2002 Op. Va. Att’y Gen. 320, 320. 

3Va. Const. art. VII, § 4. 

4See Op. Va. Att’y Gen.: 2001 at 77, 78; 1986-1987 at 177, 178 (noting that 
sheriff’s authority generally is coextensive with his county). 

5See 2001 Op. Va. Att’y Gen., supra note 4, at 78. 

6See, e.g., Va. Code Ann. §§ 15.2-1724 to 15.2-1730.1 (LexisNexis Repl. Vol. 
2003) (interjurisdictional law enforcement authority of counties, cities and towns); 
Va. Code Ann. § 8.01-295 (Michie Repl. Vol. 2000) (service of process in 
contiguous county or city); Va. Code Ann. § 19.2-77 (Mich. Repl. Vol. 2000) 



(escape, flight, pursuit and arrest); § 19.2-81 (Mich. Repl. Vol. 2000) (warrantless 
arrest); see also 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen., supra note 4, at 178 (concluding 
that law-enforcement officer may arrest person injured in accident in officer’s 
county but who is hospitalized in different county). 

7See supra note 6. 

8See, e.g., § 15.2-1730 (LexisNexis Repl. Vol. 2003) (during periods of 
emergency); § 15.2-1730.1 (LexisNexis Repl. Vol.. 2003) (receiving 
interjurisdictional law-enforcement assistance in counties where no police 
department is established); § 53.1-79.1 (LexisNexis Repl. Vol. 2002) (transferring 
and transporting prisoners between jails). 
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